ARQUEOLOGIA

Hawass descobreix en directe una mòmia egípcia de 2.500 anys

El famós arqueòleg escenifica davant les càmeres de Discovery la troballa del sarcòfag segellat i intacte d'un sacerdot

El programa serà retransmès aquest dimarts a la nit a Espanya per DMAX

egipto dmax / periodico

1
Es llegeix en minuts

L’egiptòleg Zahi Hawass, famós per vendre davant els mitjans de comunicació de mig món qualsevol mínim descobriment relatiu a l’Antic Egipte, hi torna. Aquesta vegada, segons afirma, en viu i en directe, davant les càmeres de televisió del canal Discovery, ha mostrat, la matinada de diumenge a dilluns, la troballa de la mòmia intacta i ben conservada, coberta amb bandes d’or i altres objectes, d’un sacerdot de 2.500 anys d’antiguitat.

El documental, que a Espanya podrà veure’s a DMAX aquest dimarts a la nit (22.30 h) en l’especial ‘La tumba de Egipto’, també dona fe de la troballa, per part d’un equip d’arqueòlegs egipcis, de dues mòmies més i de peces com un singular cap de cera. El descobriment ha tingut lloc a Al-Ghorifa, a 265 quilòmetres al sud d’El Cairo, després de l’exploració d’uns túnels subterranis. 

La necròpolis havia estat oculta fins ara. Segons el canal Discovery, el 1927, un inspector d’antiguitats va descobrir per primera vegada un sarcòfag d’un alt sacerdot en aquesta àrea, però va ser robat i la mòmia del seu interior va desaparèixer. En la gravació en directe, Hawass és acompanyat pel secretari general del Consell Suprem d’Antiguitats d’Egipte, Mostafa Waziri, i els presentadors televisius Josh Gates i Chris Jacobs. 

Mòmia de dona i tomba familiar

De les altres dues mòmies trobades juntament amb la del sacerdot, una es dedueix que pertany a una dona pels objectes trobats en un tall de la superfície. L’altra, que no estava tan ben conservada, era en una tomba familiar en la qual hi havia objectes com un antic joc de taula, les restes d’un gos de la família i quatre flascons intactes utilitzats per guardar els òrgans de les mòmies. Segons les peces que l’envoltaven, va poder ser un cantant al temple del déu Thot. També ha aparegut en l’excavació un misteriós cap de cera que es creu que és un motllo d’IrtHrw, un dels alts sacerdots de la mateixa època. 

DISCOVERY / Hawass, esquerra, amb el presentador Josh Gates / 

Notícies relacionades

 Crida al turisme

El xou televisiu està en línia amb l’estratègia que executa Hawass, que va ser ministre d’Antigüitats fa anys, de publicitar de manera espectacular davant dels mitjans de tot el món la troballa de peces antigues enviant sempre un missatge que aquesta vegada ha verbalitzat Waziri: “Egipte està fora de perill i convidem els turistes a venir”.