CITA AMB LA HISTORIETA

El Comic Barcelona de Stan Lee arrenca el vol

Daniel Clowes i Manara, estrelles d'un saló integrador amb activitats i propostes per a incondicionals i neòfits

bf9bbbd0-00f3-44ca-8f34-83ca98f371f6-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si un vol creure en les llegendes urbanes pot ser que la sang dels quatre membres de Kiss estigui ara mateix, i fins diumenge, al 37è Comic Barcelona que aquest divendres obre les portes a Fira Montjuïc. L’explicació, a la mostra ‘Vibraciones underground’, on s’explica que el grup de heavy metal va ser el primer d’una banda rockera a protagonitzar un monogràfic de Marvel. Allà hi ha l’exemplar, amb pàgines de tinta vermella, que el mite diu que es va fabricar amb una barreja de la seva sang... Davant, la portada de la revista ‘Rock Comix’ de Nazario que aquest va regalar a Lou Reed durant una visita a la ciutat  i que el músic va plagiar sense complexos per al seu disc ‘Take no prisoners’, també exposat, i el qual va originar 20 anys de plet, explica el comissari Javier Panera. Tot un desplegament visual i històric de relació entre el rock i el còmic des del 1968, l’era de la psicodèlia, l’amor lliure i el Vietnam, encapçalada per Robert Crumb i Gilbert Shelton, fins avui, passant per l’‘underground’ més autòcton de Gallardo, Max o Ceesepe, que rivalitzarà en interès amb la gran icona del còmic de superherois: Stan Lee, protagonista de la mostra principal de la cita amb la historieta.

Exposició 'Vibraciones underground’, sobre còmic i rock / FERRAN NADEU 

Envoltat de plafons i de reproduccions de superherois i brivalls a mida natural que esperen els visitants per fer-se fotos amb ells, Antoni Guiral, el seu comissari i director de continguts del Comic Barcelona, explica la polifacètica personalitat de Stan Lee, mort el novembre passat, com va revolucionar el ‘comic book’, sobretot des de Marvel. “Guionista, editor, divulgador, home multimèdia que va produir sèries i pel·lícules...” amb una herència de personatges mítics –Hulk, Thor, Iron Man, Dr. Estrany, Daredevil, Spiderman, Els 4 Fantàstics, Els Venjadors...–, les històries dels quals es poden recórrer en 20 plafons que inclouen cobejats originals.

Destaca l’espai noble que ocupen els treballs de 16 autors espanyols de superherois, entre els quals Carlos Pacheco, Natacha Bustos, Marcos Martín, Emma Ríos o Pere Pérez, que podran dibuixar obres en viu que se subhastaran durant el festival en benefici d’Open Arms.

FERRAN NADEU / Preparatius, amb Spirou, aquest dijous / 

Al voltant hi haurà una petita galàxia d’exposicions que homenatjaran el dibuixant i fundador de l’Escola Joso de còmic, Josep Solana, al peu del canó als seus 80 anys; celebraran els 70 de la Declaració dels Drets Humans amb creadors de la revista ‘Spirou’ o reinterpretaran Lucky Luke. Això sense oblidar el peu en el MNAC, amb la mostra del nou Corto Maltés de Juan Díaz Canales i Rubén Pellejero.  

Arriba una cita amb referents del còmic com Daniel Clowes i Milo Manara encapçalant un cartell de més de 30 convidats, entre els quals, Barbara Yelin, Olivier Schrauwen, Typex, Timothé Le Boucher, Giuseppe Matteoni, Lee Bermejo i Tute, i amb una major presència d’espanyols, com els guanyadors dels premis del 2018 que compten amb la tradicional exposició del seu treball –Ana Pérez Vernetti, Ángel de la Calle, Ana Penyas– o nominats als d’aquest any, com Max Ana Galvañ (autora del cartell).           

FERRAN NADEU / Exposició de Laura Pérez Vernetti / 

Seran tres intensos dies d’un renovat Comic Barcelona, la segona edició sota la direcció de Meritxell Puig, en la qual es busca consolidar una “voluntat integradora i de ser un punt de trobada” entre els professionals del sector i el públic –el de sempre i incondicional i el nou, al qual s’ha de captar “amb noves experiències” i que inclou mimar els lectors del futur que són els nens amb espais com l’imaginatiu Comic Kids, estrenat l’any passat, activitats pedagògiques o el nou Premi al millor còmic infantil. 

FERRAN NADEU / Mostra de Stan Lee / 

Notícies relacionades

Per a això, a més de les exposicions, s’han multiplicat les activitats i la seva varietat (xerrades sobre els 40 anys d’‘El Víbora’ els 90 anys de Popeye i de Tintín i els 60 d’Astèrix; vis a vis amb autors, taules rodones i ‘master class’, tallers..., subhastes solidàries de Dibujos por Sonrisas). Moltes d’aquestes activitats estan pensades per “difondre i promocionar el còmic, per convidar el públic a viure una experiència que els portarà a conèixer el món del còmic, perquè descobreixi que, tot i que Ibáñez està molt bé i és un gran autor, el còmic és molt més”, assenyala Puig, que celebra un augment del 7% del nombre d’expositors llibrescs. Però l’altre objectiu, afegeix, “és integrar el sector, ser una plataforma d’ajuda a la professió, als autors i a les editorials, perquè puguin continuar vivint d’això i així facin créixer el còmic i sumin lectors”.

Mimar el sector

Per això el Comic Pro, espai de ‘networking’ coorganitzat amb el Col·lectiu d’Autores de Còmic i l’Escola Joso, que inclou les primeres jornades professionals, les trobades amb editors o la revisió de carteres. I l’Alter Comic Barcelona,  que ofereix espai i visibilitat a editorials petites, independents i emergents. Com conclou Guiral, “es pensa en tothom”.