RÈPLICA A EL PERIÓDICO

Els 25 moments de guitarra elèctrica favorits de Gay Mercader: "¡Sense 'riffs' no hi ha rock'n'roll"

L'històric promotor de concerts protesta cordialment pel poc pes dels Rolling Stones en les llistes d'aquest diari i proposa el seu rànquing dels millors moments guitarrístics del rock

jcarbo47230613 gay mercader keith richards190305132534

jcarbo47230613 gay mercader keith richards190305132534

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

La llista dels millors solos i moments de guitarra elèctrica de la història publicada aquest dilluns a EL PERIÓDICO, i confeccionada amb els vots de redactors i col·laboradors de la secció de Cultura, ha generat discussió a les xarxes i ha provocat fins i tot que l’històric  promotor de concerts Gay Mercader ens truqués per comentar cordialment les seves discrepàncies. L’home que als anys 70 va integrar Espanya en les grans gires de concerts, amb grups com els Rolling Stones, se sorprèn de la poca presència de cançons d’aquest grup en els rànquings dels votants, i recorda que, més enllà dels solos, "¡sense ‘riffs’ no hi ha rock’n’roll!".

Gay Mercader va assenyalar que, segons la seva opinió, les llistes són "molt melòdiques" i que l’essència del rock’n’roll està "en la ràbia de solos com el de Keith Richards a 'Sympathy for the devil'". I ja que és un gran coneixedor de la història del rock, aquest diari li va llançar un repte: ¿per què no ens enviava la seva pròpia selecció de fites guitarrístiques? Dit i fet; en tot just un parell d’hores el promotor ens va fer arribar una selecció de 25 cançons amb solos iracunds, 'riffs' i introduccions de guitarra fonamentals. Sense ordre numèric, ja que no es veia capaç d’establir una jerarquia interna.

La llista va des del blues de Howlin’ Wolf, amb la guitarra deHubert Sumlin, fins al, potser, l’últim ‘riff’ universal, el de ‘Seven nation army’ , deThe White Stripes, a través del rythm and blues, els grans clàssics, el rock de Detroit, la psicodèlia, el hard rock, el punk... "Són simplement cançons que quan les escolto em poso com una moto", resumeix Gay Mercader, que aporta així el seu personal punt de vista a aquest debat apassionat. Són 25 moments guitarrístics "que podrien ser 50 o 100, perquè aquesta mena de llistes és molt difícil donar-les per tancades".

-'Sympathy for the devil', The Rolling Stones (del disc en directe 'Get yer ya-ya’s out!')

-'You really got me’, The Kinks

-'Layla', Derek and the Dominos

-'Alone again', Love

-'Gloria', Them

-'Spoonful', Howlin’ Wolf

-'All along the watchtower', Jimi Hendrix

-'I wanna be your dog', The Stooges

-'Jumpin' Jack flash', The Rolling Stones

-'All right now', Free

-'Astronomy domine', Pink Floyd 

-'Pinball wizard', The Who

-'Hello spaceboy', David Bowie (del disc en directe 'A reality tour')

-'Race with the devil', The Gun

-'Seven nation army', The White Stripes

-'God save the Queen', The Sex Pistols

-'Savoy truffle', The Beatles

-'Oh well', Fleetwood Mac

-'Paint it black', The Rolling Stones

-'Teenage head’, The Flamin’ Groovies

-'On the road again', Canned Heat

-'Eight milers high', The Byrds

-'Shakin’ all over’, Johnny Kidd & The Pirates

Notícies relacionades

-'Thunderstruck', AC/DC

-'Sastanàqqàm', Tinariwen