PROGRAMACIÓ

La Mies van der Rohe commemora el centenari de la Bauhaus

La fundació també celebra aquest 2019 els 50 anys de la mort de l'arquitecte alemany i els 90 de la inauguració del pavelló en l'Exposició internacional del 1929

zentauroepp43477255 barcelona 24 05 2018 barceloneando pabell n mies van der roh190131202938

zentauroepp43477255 barcelona 24 05 2018 barceloneando pabell n mies van der roh190131202938 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts

La Fundació Mies Van der Rohe estarà d’aniversari  durant tot el 2019, ja que aquest any commemorarà els 100 anys de la creació de la Bauhaus, els 50 de la mort de Ludwig Mies van der Rohe i els 90 de la inauguració del Pavelló alemany a l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929.

La directora de la Fundació, Anna Ramos, juntament amb el comissari de premis i programes, Ivan Blasi, ho han explicat aquest dijous en roda de premsa i han avançat que, en el context de la celebració del centenari de la Bauhaus, que Ramos ha qualificat com a "pedra de toc de la modernitat" i "escola d’art revolucionària", es presentarà al febrer una instal·lació artística que ve de Chicago (Estats Units).

Es tracta del projecte 'Geometry of Light', de Luftwerk & Iker centrat en la llum del pavelló barceloní, en el qual es remarcaran "aspectes que no es veuen durant la nit", amb uns llums de làser en moviment, que també afectaran els espais exteriors, mentre que de les zones d’aigua emergirà fum. Ramos ha incidit que es busca "geometritzar l’espai, les seves línies i les seves arestes, amb una instal·lació que també compta amb una música específica creada per Oriol Tarragó, que portarà a tenir una nova percepció del pavelló."

Cicle de cine

El cicle de cine 'Pantalla Pavelló', entre el juny i el setembre, tindrà, així mateix, a veure amb les avantguardes, igual que diferents activitats de la Setmana d’Arquitectura, al maig, o la intervenció de Michael Wesely, a partir de la imatge que va registrar durant 12 mesos amb la seva càmera instal·lada a l’edifici barceloní, i que es podrà veure al setembre.

Per celebrar el 90è aniversari de la construcció del pavelló es reeditarà el llibre 'Mies van der Rohe. El Pabellón de Barcelona', actualitzat amb noves reflexions dels que el van construir el 1986, mentre que el llegat de l’arquitecte alemany, als 50 anys de la seva defunció, serà tractat en un simposi a l’octubre.

Notícies relacionades

D’altra banda, durant l’any s’entregarà el Premi d’Arquitectura contemporània de la Unió Europea-Premi Mies van der Rohe 2019, que dona a conèixer "la millor arquitectura d’Europa en àmbits i registres i contextos molt diversos".

A la seu de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) es farà al març una presentació pública de les 383 obres nominades, de les quals n’han quedat finalistes 40, de les quals un jurat elegirà la guanyadora l’abril que ve. La cerimònia d’entrega del premi se celebrarà el 7 de maig a Barcelona. 

Temes:

Art