CRÒNICA

Zahara, salvada pel pop a l'Apolo

La cantant d'Úbeda va sortir triomfant de la peripècia galàctica d''Astronauta' al Festival Millenni

jgarcia46724811 barcelona  spain   january 26   zahara performs in concert a190127175425

jgarcia46724811 barcelona spain january 26 zahara performs in concert a190127175425 / Xavi Torrent

1
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

A ‘Astronauta’, Zahara es mostra perduda a l’espai com a projecció de la seva recent maternitat i la seva relació amb el món, però vista la seva actuaciód’aquest dissabte a l’Apolo es podria pensar que la cantant de Jaén està fora de perill. Al final del camí, el pop l’ha deslliurat del cataclisme i li permet sortir-se’n, fins i tot transformar-se en la lluent disco-diva que va tancar l’actuació al Festival Mil·lenni.

El camí fins al clímax no va ser fàcil ni lineal: al nou repertori hi abunden les balades i les incursions atmosfèriques, reflex d’un suposat desemparament còsmic. Peces que van crear ambients insinuants, com a ‘Multiverso’ i ‘Big bang’, o aquesta ‘Guerra y paz’ d’alta volada a la que no s’hi va poder sumar Santi Balmes, còmplice de la gravació.

Posada en escena galàctica

Notícies relacionades

Zahara i la seva banda, amb Manuel Cabezalí (Havalina), Martí Perarnau (Mucho) i la base rítmica de Fuel Fandango, Carlos Sosa (bateria) i Pablo Pérez (baix), van saber modular la sonoritat des de la immediatesa de ‘David Duchovny’ fins al fosc rescat de ‘Camino a L. A.’, amb traços rockers. Tot això, amb imatgeria galàctica: vestits de cosmonauta i siluetes de planetes flotant sobre l’escenari de l’Apolo (“no hi ha millor nom de sala per aquesta gira”, es va delectar ella).

La mateixa Zahara té diversos perfils, des de la cantautora de guitarra acústica xerraire d’‘Adjunto foto del Café Verbena’, fent broma per haver-se fet fotos turístiques al mateix lloc que els seus pares (“¿en quina senyora m’he convertit?”), fins a la creadora abduïda pelpop multicolor (‘Bandera blanca’, avenint-se molt amb ‘Caída libre’). I d’allà a la reina de la pista que, acompanyada de dos ballarins, va cantar contra la maternitat subrogada a ‘Hoy la bestia cena en casa’, un altre punt àlgid d’aquest ‘Astronauta’ que es va colar entre els discos pop més disfrutables del 2018.