Fastos a Bèlgica fins diumenge

Tintín compleix 90 anys

El cèlebre reporter creat per Hergé va aparèixer per primera vegada el 10 de gener del 1929 a la revista 'Le Petit Vingtième'

tintin

tintin

3
Es llegeix en minuts
Efe

Bèlgica celebra a partir d’aquest dijous i fins diumenge el 90è aniversari de la publicació de 'Tintín al país dels soviets’, el primer volum d’aquest famós personatge de còmic belga, amb diversos actes centrats, no obstant, en el segon número de les aventures del reporter, que es desenvolupa al Congo

El cèlebre reporter creat per Hergé va aparèixer per primera vegada el 10 de gener del 1929 a la revista 'Le Petit Vingtième’ 

El principal acte d’aquest dijous és un debat titulat 'El Congo de Tintín', en què participaran a Brussel·les personalitats que han estudiat el món de Georges Remi (Hergé), creador del polifacètic personatge.

De la mateixa manera, durant el cap de setmana se celebraran dos esdeveniments emmarcats en aquest aniversari: dissabte, a la Galeria Tintín©Hergé de Brussel·les, s’organitzarà una prova sobre el coneixement i les peripècies de Tintín, acompanyat de la presentació de la nova edició en color de 'Tintín al Congo' i la presentació de l’últim llibre de l’expert Philippe Goddin.

A la localitat de Lovaina la Nova, durant la jornada de diumenge, el Museu Hergé mostrarà "per primera vegada i de forma excepcional" una sèrie de planxes originals en blanc i negre d’aquest segon àlbum junt amb les que acaben de ser pintades i retocades, a més de presentar també l’obra de Goddin.

Tintín, el reporter més famós de la història de la narrativa gràfica, arriba a aquesta cita suscitant la mateixa admiració entre estudiosos i artistes de totes les generacions, i la sorpresa entre el públic més jove.

Publicació en color

Després de la publicació en color el 2017 del primer volum de la saga, 'Tintín al país dels soviets’ –l’únic que no havia sigut reeditat en color fins ara–, l’empresa creada per protegir i promoure la feina d’Hergé, Moulinsart, ha escollit per a aquesta ocasió el segon dels àlbums dibuixat pel geni belga.

D’aquesta manera, el volum de les aventures de Tintín ambientat a l’Àfrica en l’època colonial ha sigut objecte d’una nova edició, basada en planxes originals completament restaurades i pintades amb tècniques del segle XXI amb un estil pròxim al del seu autor.

Una saga que encara veuria néixer 22 històries més, fins al 1986, any en què va morir l’autor i en què Casterman, editorial que té els drets, i la Fundació Hergé van publicar de forma pòstuma 'Tintín i l’Art-Alfa'.

En total, 24 àlbums que van suposar el començament d’un estil gràfic i narratiu inèdit fins aleshores, la denominada "línia clara", que causaria tendència i influiria en artistes com Edgar P. Jacobs, François Craenhals i l’espanyol Miguel Calatayud.

A través d’una trajectòria de 54 anys, en què va passar del diari 'Le Petit Vingtième' al diari 'Le Soir' durant l’ocupació alemanya a Bèlgica entre el 1940 i el 1944 i al posterior setmanari 'Tintin', Hergé va aconseguir reflectir en cada volum una part de la història del segle XX, i va començar la seva publicació en color a partir del 1942 amb el volum ‘L’estel misteriós’.

Visionari

D’aquesta manera, a través de les seves aventures es poden recórrer esdeveniments que han marcat la història, com l’arribada de l’home a la Lluna –en què es va avançar al mateix Neil Armstrong–, passant per l’imperialisme japonès i el colonialisme a l’Àfrica, constituint així petits volums històrics il·lustrats.

L’univers de Tintín ha aconseguit un èxit sense precedents en el món del còmic, ha sigut font d’inspiració per a nous artistes i ha donat peu a l’elaboració de nombrosos documentals i obres escrites.

Prova d’això són els 250 milions d’exemplars venuts i els 120 idiomes en què ha sigut traduït a tot el món, i ha traspassat les fronteres del format paper a la gran pantalla de la mà de Steven Spielberg.

Notícies relacionades

A més, ja forma part d’exposicions permanents a grans museus com el Centre Pompidou i el Grand Palais de París i algunes peces de material original han sigut objecte de titulars en nombroses ocasions per la quantia del preu ofert en diferents subhastes.

Es culmina així el viatge de nou dècades –des d’aquell 10 de gener del 1929– d’un personatge que mai va identificar la seva edat dins de les vinyetes, i que junt amb el seu fidel gos Milú va donar la volta al món acompanyat pels també inoblidables capità Haddock, el professor Tornassol, els detectius Dupond i Dupont i la cantant Bianca Castafiore. 

Temes:

Tintín