15 llibres recomanats de novel·la negra per llegir i regalar aquest Nadal

Les propostes més negres i inquietants per a aquestes festes

zentauroepp9851980 barcelona    03 02 2009  michael connelly escritor de novela181130141133

zentauroepp9851980 barcelona 03 02 2009 michael connelly escritor de novela181130141133 / JOAN CORTADELLAS

6
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La novel·la negra és una de les millors maneres de denunciar els mals de la societat. Les novetats per llegir i regalar aquest Nadal van des de la realitat a la ficció i des de l’actualitat a èpoques del passat. Vet aquí alguns llibres recomanats per no sortir indemne de la seva lectura.     

SESIÓN NOCTURNA. Michael Connelly. Alianza de Novelas. 18 €. El creador de l’icònic detectiu Harry Bosch es va avançar al MeToo i a l’‘escàndol Weinstein’ amb aquesta novel·la, publicada als Estats Units el 2016 i amb la qual inaugurava una nova sèrie negra. La protagonitza una dona policia, Renée Ballard, surfista i d’origen hawaià, que va ser relegada a treballar en el torn de nit per denunciar l’assetjament sexual per part d’un superior. 

CHICAGO David Mamet. RBA. 19 €. Després de 20 anys de sequera, el dramaturg i guionista torna al gènere amb aquest ‘noir’ clàssic, ambientat a la Chicago de la llei seca. Gairebé un manual d’ús del periodisme protagonitzat per un reporter del ‘Chicago Tribune’, veterà de la primera guerra mundial, la nòvia del qual és assassinada i que busca respostes als baixos fons dominats per la màfia italiana d’Al Capone i la irlandesa de Dean O’Banion.     

SABOTAJE. Arturo Pérez-Reverte. Alfaguara. 20,90 €. El pare d’Alatriste tanca amb aquest títol la seva trilogia protagonitzada per Falcó, el seu insòlit espia a les ordres del bàndol franquista que en aquesta ocasió ha de complir una missió a l’efervescent París de 1937. Allà, el seu objectiu és impedir que Picasso pinti el ‘Gernika’, símbol de la matança nacional contra civils que la República ha encarregat al malagueny.   

David Mamet / FRANCESCO PROIETTI

NADA MÁS REAL QUE UN CUERPO. Alexandria Marzano-Lesnevich. Llibres de l’Asteroide. 23,95 €. Amb un llenguatge absorbent l’autora aconsegueix estremir el lector amb aquesta magistral barreja de memòries personals i ‘true crime’. Sense un bri de ficció, aquesta advocada nord-americana va entrellaçant com afronta d’adulta el fet que el seu avi abusés sexualment d’ella quan era petita i, en paral·lel, la seva investigació del cas real d’un pedòfil condemnat per l’assassinat d’un nen.  

DESPUÉS DE LA CAÍDA. Dennis Lehane. Salamandra. 22,50 €. Acostant-se al ‘domestic noir’ i trencant les seves regles, l’autor bostonià firma un dels seus millors treballs, on res és el que sembla. Una periodista, que va deixar enrere una infantesa difícil, pateix una crisi d’autoestima que acaba amb el seu matrimoni i la seva feina. Continus passos de rosca  i un complex retrat psicològic femení d’una dona amb agorofòbia. 

ELS TEMPS DE L’ODI. Rosa Montero. Seix Barral. 20 €. Tercera entrega de la sèrie que va començar amb ‘Lágrimas en la lluvia’, protagonitzada per la seva poderosa i particular detectiva replicant, Bruna Husky. Ciència-ficció, sí, però en un món totalment realista, sobre el qual plana una guerra civil davant de l’augment de la crispació populista. La desaparició d’un col·lega inspector condueix a una colònia remota on regna una secta que renega de la tecnologia.  

BIBLIOTECA FRED VARGAS. Siruela-Debolsillo / Amsterdam. Després de la concessió del premi Princesa d’Astúries de les Lletres, ha impulsat el llançament de la Biblioteca Fred Vardas, que rescata totes les novel·les de la veterana dama del ‘noir’ francès. En castellà, les reedicions són en format butxaca. El títol més recent, ‘Cuando sale la reclusa’, un nou i rodó cas del comissari Adamsberg, es publicava aquest mateix any, abans de conèixer-se el preuat guardó.  

EL HEREDERO / L’HEREU. Jo Nesbo. Roja & Negra / Proa.  19,90€. L’infal·lible creador de Harry Hole aparca el seu brillant detectiu per fer un altre pas de rosca al gènere amb el personatge de Sonny, un drogoaddicte fill d’un policia suposadament corrupte que es va suïcidar. Quan esbrina que el seu pare era innocent, fuig de la presó on compleix condemna sent innocent per venjar-se. Una denúncia de la corrupció de mans del mestre noruec del suspens. 

Juan Gómez-Jurado, que torna amb 'Reina Roja' / ARXIU

TODO LO MEJOR. César Pérez Gellida. Suma de Letras. 18,90 €. L’autor de ‘Memento mori’ voreja en la seva vuitena novel·la en el gènere d’espies amb una trama negra que viatja al passat, al Berlín de la guerra freda. En aquest marc, un agent del KGB coincideix amb un inspector en cap de la Kriminalpolizei obsessionat a investigar els brutals assassinats de cinc menors desconeguts que ningú reclama davant de la negativa del Govern de l’RDA a reconèixer els assassins en sèrie. 

REINA ROJA. Juan Gómez-Jurado. Edicions B. 20,90 €. El popular escriptor i periodista, creador dels ‘podcast’ Cinemascopazo i Todopoderosos, torna avalat pels seus més de sis milions de llibres venuts a 40 països. Ho fa amb un personatge femení molt especial, Antonia Scott, que un inspector bilbaí ha de convèncer perquè abandoni el seu àtic a Lavapiés i torni a resoldre crims impensables.

MAGRET I ELS ANARQUISTES. Francesc Puigpelat. Crims.Cat. 17 €. Amb aquest homenatge al comissari Maigret, creat per George Simenon, des del mateix nom del seu protagonista, Puigpelat va aconseguir el premi Agustí-Vehí de novel·la negra. El Magret de l’autor català arriba a la Catalunya del desembre de 1936, en plena guerra civil, des del 36, ‘Quai des orfevres’ de París. Seguint la pista d’un gàngster per resoldre uns assassinats arribarà fins i tot a les trinxeres del front de l’Ebre.   

ESTOIG TRILOGIA DE LA CIUDAD BLANCA. Eva García Sáenz de Urturi. Espasa. 58,50 €. Després de la recent publicació de ‘Los señores del tiempo’, amb la qual l’autora de Vitòria ha tancat la seva trilogia negra supervendes, ara arriba la sèrie completa en estoig. Ambientada a la seva ciutat natal entre l’actualitat i l’any 1192, el seu protagonista, Unai López de Ayala, ‘Kraken’, un policia especialista en perfils criminals, investiga unes morts que segueixen un ‘modus operandi’ descrit en un llibre de l’edat mitjana. 

Joseph James DeAngelo, l’‘assassí del Golden State’, va centrar la investigació de Michelle McNamara, autora de 'El asesino sin rostro' / GETTY / JUSTIN SULLIVAN 

MORBO. Jordi Sierra i Fabra. Harper Collins. 18,90 €. El prolífic escriptor català continua abonant el gènere negre amb aquest ‘thriller’ ambientat en l’actualitat. Cinc sospitosos, que oculten secrets i culpes, estan en el punt de mira de la investigació per l’assassinat d’una noia d’una bellesa inquietant, el cadàver de la qual ha sigut llançat al riu Llobregat. 

Notícies relacionades

EL ASESINO SIN ROSTRO. Michelle McNamara. RBA. 19 €. Perfecte exemple de ‘true crime’, rigoroses investigacions periodístiques sobre crims reals que es llegeixen com novel·les, l’autora d’‘El asesino sin rostro’ es va abocar a una obsessiva persecució del que es va conèixer com l’‘assassí del Golden State’, autor de 45 violacions i 12 assassinats a la Califòrnia dels 70 i 80. Ella va morir el 2016, sense arribar a veure com l’abril passat algunes de les pistes que ella va apuntar, les webs d’ADN familiar, l’identificarien. Ara està entre reixes. 

NO ESTÁS SOLA. Mari Jungstedt. Maeva. 19 €. Davant del ‘boom’ de la novel·la negra nòrdica nascut després del fenomen ‘Millennium’, de Stieg Larsson, la sueca Jungstedt, va ser una de les pioneres a guanyar-se lectors a Europa. Continua la seva sèrie ambientada a la turística illa de Gotland amb aquest onzè títol, demostrant que la idíl·lica societat escandinava és un miratge. La inspectora Karin Jacobsson i el seu col·lega Anders Knutas investiguen la desaparició de dues nenes.