ESCÀNDOL DEL NOBEL

L'escàndol del Nobel: Jean-Claude Arnault, condemnat per una segona violació

El tribunal suec ha augmentat la seva pena de presó en sis mesos més, per deixar-la en dos anys i mig de presó

jgarcia46127170 file   in this monday  nov  12  2018 file photo  jean claude181203211402

jgarcia46127170 file in this monday nov 12 2018 file photo jean claude181203211402 / Jonas Ekstrome

1
Es llegeix en minuts

Un tribunal suec ha mantingut la condemna per una violació i ha sumat un altre veredicte de culpabilitat per una altra violació al dramaturg francès Jean-Claude Arnault, el protagonista de l’escàndol sexual que va provocar que aquest any se suspengués la concessió del premi Nobel de literatura.

A l’octubre, un tribunal d’una instància inferior va declarar culpable Arnault, que està casat amb la membre de l’Acadèmia de Suècia Katarina Frostenson, d’un delicte de violació, però el va absoldre en un altre cas per una agressió sexual.

Ara, un tribunal d’apel·lació l’ha condemnat per les dues violacions en una decisió unànime i ha augmentat la seva pena de presó en sis mesos més, per deixar-la en dos anys i mig de presó. Arnault ha negat els càrrecs que se li imputen.

Notícies relacionades

"Els testimonis són creïblesi les proves són suficients per a un veredicte de culpabilitat", ha indicat el tribunal, en un comunicat. Les acusacions en contra seu van provocar una àmplia polèmica entre els membres de l’Acadèmia de Suècia, que elegeix cada any els guanyadors del premi Nobel de literatura, i van generar la crisi més gran des que aquesta institució va ser fundada pel rei Gustau III fa més de 200 anys.

La Fundació el Nobel, que controla la dotació del guardó donada per Alfred Nobel, l’inventor de la dinamita, ha advertit que podria retirar l’Acadèmia de Suècia com a institució que elegeix els guanyadors del Nobel si no afronta canvis en resposta a aquest escàndol.