PERFIL

Montserrat Caballé, la diva de la veu prodigiosa

Nascuda el 1933, va aconseguir una carrera d'èxit gràcies a la seva enorme veu

mercury-caballe

mercury-caballe

4
Es llegeix en minuts
EFE / El Periódico

Montserrat Caballé (12 d’abril de 1933) serà recordada sempre per la seva veu prodigiosa. Nascuda a Barcelona i de família humil, va rebre les primeres classes de solfeig de la mà de la seva mare. 

Considerada una de les sopranos més importants del segle XX, Caballé seria sempre una sempre diva fidel al Gran Teatre del Liceu, on va iniciar el seu ‘regnat’ el 1962 amb ‘Arabella’, tot i que les seves interpretacions s’han pogut escoltar durant anys als principals escenaris de tot el món.

Debut a Nova York

Dona propera, de gran humanitat i que sempre va demostrar un particular sentit del’humor, la soprano morta aquest dissabte als 85 anys d’edat va començar a forjar el seu mite quan el 20 d’abril de 1965 va haver de substituir al Carnegie Hall de Nova Yorkuna indisposada Marilyn Horne, recordant-se des d’aleshores la seva interpretació de Lucrecia Borgia.

El prestigiós The New York Times va arribar a ressaltar que Montserrat Caballé era posseïdora d’una veu combinació entre les llegendàries Maria Callas i Renata Tebaldi. De la seva veu s’ha destacat que era plenapotent bonica, que estava dotada de llisor, nitidesa, puresa o suavitat, i que el seu timbre era iridescent i tornassolat.

A més del el Liceu, la Caballé va ser habitual a les més importants cosos operístics, ja fos la Scala de Milà, el Covent Garden de Londres, les òperes de París i Viena o la Metropolitan Ópera de la ciutat dels gratacels.

El Liceu de Barcelona

No obstant, sempre es va sentir especialment unida al Liceu de Barcelona, on va cantar per primera vegada el dia 13 d’abril de 1953, un any abans de finalitzar els estudis de cant al conservatori de la institució musical, tot i que professionalment no va debutar al teatre operístic barceloní fins el 7 de gener de 1962, sent aclamada pelpúblic i la crítica.

Quan, el 1994, un incendi va devastar el teatre, va cantar emocionada entre les ruïnes, va destinar 36.000 euros per a la reconstrucció i mai va tenir un ‘no’ per a una funció al coliseu de la Rambla.

Tampoc va deixar passar el 50 aniversari del seu debut en aquest escenari i el 3 de gener del 2012, recolzada en una crossa folrada de negre, va veure com el teatre de les grans ocasions se li rendia, acompanyada per amics com Josep Carreras, Joan Pons o Juan Diego Flórez, i la seva filla Montserrat Martí.

“Em sento ufana de portar el nom del Liceu per tot el món”, havia proclamat en més d’una ocasió, i, de fet, el 2002 es va convertir en la primera dona sòcia de l’elitista Cercle del Liceu en els seus 165 anys d’història.

Al complir mig segle als escenaris, Caballé va explicar que, per aconseguir una extensa carrera com la seva, ‘necessites que el cervell funcioni bé per saber què cantar, desenvolupar un repertori adequat per a cada edat’.

En la seva prolífica trajectòria, res se li va resistir i tant va interpretar ‘Così fan tutte’, de Mozart, com ‘Norma’ o ‘I puritani’, de Bellini, com el repertori verdià, o les protagonistes d’‘Isolda’ i ‘Sieglinde’, de Wagner.

‘Tosca’, ‘la Bohème’, ‘Madame Butterfly’ i 'Turandot', el quartet de Puccini, també van formar part d’un repertori que assolia prop de noranta personatges.

Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, Josep Carreras, Jaume Aragall, Joan Pons o el seu propi marit, el tenor aragonès Bernabé Martí, van cantar al seu costat en nombroses ocasions.

Actuacions destacables

Tampoc poden oblidar-se la seva actuació a la Casa Blanca el 1985 davant de Ronald Reagan; l’entranyable homenatge que li va dedicar el Teatre de la Zarzuela, de Madrid, tres anys més tard, o la intervenció a l’aire lliure juntament amb el cantantFreddie Mercury, amb qui, el 1988, va gravar el tema ‘Barcelona’, que va encapçalar els Jocs Olímpics de Barcelona 1992.

Els seus més de cinquanta anys de carrera han estat plens de premis i reconeixements, com el Príncep Astúries de les Arts en 1991 o diversos doctorats ‘honoris causa’ d’universitats com el de la Internacional Menéndez Pelayo o la de Barcelona, també va col·laborar amb la UNESCO i va ser ambaixadora de bona voluntat de l’ONU.

En la seva carrera, això sí, també va acumular alguns episodis negatius, com quan va ser condemnada i va acceptar mig any de presó per defraudar mig milió d’euros d’Hisenda  defraudar mig d’Hisenda  el 2010 simulant que vivia a Andorra quan en realitat ho feia a Barcelona.

Xacres de salut

En els últims anys, les seves xacres de salut van ser també notícia al provocar la cancel·lació d’alguns compromisos.

Notícies relacionades

El 1983 va tenir una insuficiència cardíaca i tres anys més tard se li va diagnosticar un tumor cerebral benigne (cosa que va fer pública el 2006); el 1996 va ser operada d’hèrnia epigàstrica, una malaltia que la va tornar a portar a la sala d’operacions el 2000 i 2001, i el 2012 va patir un ictus a Rússia que li va causar fractura d’húmer.

Aquests problemes van anar espaiant cada vegada més les seves aparicions en públic –tot i que va participar enl’anunci de Loteria de Nadal del 2013, un anunci que ella mateix va qualificar d’“horrorós”–, però Caballé mai va anunciar una retirada definitiva dels escenaris. La seva última actuació es va produir l’agost del 2014, dins del Festival de Música de Cambrils, on va actuar juntament amb la seva filla, Montserrat Martí.