RECONEIXEMENT

Esther García, productora d'Almodóvar, Premi Nacional de Cine 2018

La guardonada, amb 30 anys de trajectòria, també ha treballat amb Isabel Coixet, Lucrecia Martel, Pablo Trapero i Guillermo del Toro, entre d'altres

zentauroepp44934147 graf7880 madrid  7 9 2018   fotograf a de archivo  tomada el180907203552

zentauroepp44934147 graf7880 madrid 7 9 2018 fotograf a de archivo tomada el180907203552 / JAVIER ETXEZARRETA

3
Es llegeix en minuts

Esther García, directora de producció de les pel·lícules de Pedro Almodóvar, ha sigut distingida avui amb el Premi Nacional de Cinematografia 2018 per una trajectòria de més de 30 anys en l’àmbit nacional i internacional i per la seva aposta per la independència autoral.

És la primera vegada que aquest guardó s’atorga a una dona productora, segons el Ministeri de Cultura i Esport, que convoca, a través de l’Institut de Cinematografia i Arts Audiovisuals (ICAA), aquest premi dotat amb 30.000 euros i destinat a recompensar una aportació personal en l’àmbit cinematogràfic espanyol.

El jurat ha adoptat la decisió per unanimitat i ha argumentat que García "ha desenvolupat un model de producció associat a la independència autoral i és molt activa en l’impuls de nous directors", així com en les coproduccions, especialment amb Llatinoamèrica.

Figura essencial en la carrera de Pedro Almodóvar, amb qui va aconseguir el Premi Oscar de l’Acadèmia de Hollywood per ‘Todo sobre mi madre’, García també ha produït projectes d’autors com Isabel Coixet, Lucrecia Martel, Pablo Trapero, Guillermo del Toro i d’altres.

Televisió

Aquest últim any ha presentat al Festival Internacional de Berlín 'El silencio de los otros’, un documental sobre les víctimes del franquisme, d’Almudena Carracedo i Robert Bahar, i la pel·lícula 'El ángel’, de Luis Ortega, al Festival Internacional de Cannes.

Compte en el seu historial amb més de 90 films i nombroses sèries de televisió, així com diversos premis Goya per treballs com a 'Acción mutante’, 'Todo sobre mi madre', 'La vida secreta de las palabras’ o 'Relatos salvajes’.

El ministre de Cultura, José Guirao, li ha comunicat personalment la notícia a la premiada, que aquesta tarda estava rodant a l’Escorial (Madrid) la nova pel·lícula d’Almodóvar, Dolor i Gloria, protagonitzada per Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Penélope Cruz i Julieta Serrano.

Nascuda el 1956 a Cedillo de la Torre (Segòvia), García va començar la seva carrera en el departament de producció com a secretària amb la pel·lícula 'Pim, pam, pum... ¡fuego!' de Pedro Olea i en la sèrie de TVE 'Curro Jiménez', en una època en la qual era impensable per a una dona entrar en el cine si no era a través del departament de maquillatge, vestuari o secretaria.

Més tard va començar a treballar com a ajudant de producció i cap de producció amb directors com Fernando Trueba, Mariano Ozores, Emilio Martínez Lázaro o Fernando Colomo.

‘Cameos’

En les dècades dels 70 i els 80, el seu nom està lligat a pel·lícules com 'Los bingueros', 'Sé infiel y no mires con quién', 'El año de las luces’, 'La vida alegre' o la sèrie televisiva 'Los pazos de Ulloa'.

Des del 1986, amb 'Matador', treballa al costat de Pedro Almodóvar i des del 1987 és directora de producció d’El Deseo, on, a més dels films del manxec, s’ha encarregat de la producció de pel·lícules com 'El espinazo del diablo' de Guillermo del Toro, 'Acción mutante’ d’Álex de la Iglesia, 'La fiebre loca' d’Andrés Wood o sèries com 'Los sin tierra'.

Al costat dels Almodóvar forma un equipal qual se sent vinculada no només per la feina, sinó també per una experiència de vida i afinitat. Emblemàtics són els seus ‘cameos’ a 'Hable con ella', on feia d’oficial de presons, a 'La piel que habito' com a presentadora, o com a controladora aèria a 'Los amantes pasajeros’.

García recollirà el premi el pròxim dia 22 de setembre en un acte que se celebrarà, com és habitual, en el marc del Festival de Cine de Sant Sebastià.

Notícies relacionades

El jurat del premi ha estat presidit per Beatriz Navas, directora general de l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals (ICAA) i Jacobo Martín, subdirector general de Promoció i Relacions Internacionals de l’ICAA, com a vicepresident.

Com vocals hi han participat Rafael Portela, a proposta de l’Acadèmia de Cine, l’actriu Susi Sánchez, per la Unió d’Actors; el director i guionista Pablo Berger, per Autors Literaris de Mitjans Audiovisuals; la directora Patricia Ferreira, per l’Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals (CIM), i a proposta de l’ICAA, la productora Belén Atienza, el director Pablo Llorca i el crític de cine Jordi Costa. EFE