CINE

'Campeones', de Javier Fesser, representarà Espanya als Oscar

Els premis de l'Acadèmia de Hollywood se celebraran el 24 de febrer del 2019 i la lectura prèvia de candidats es farà el 23 de gener

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La pel·lícula ‘Campeones’,de Javier Fesser, ha sigut l’elegida per representar Espanya en la categoria de Millor Pel·lícula de parla no anglesa en la 91a edició dels Premis Oscar que se celebraran el pròxim 24 de febrer.

Els membres de l’Acadèmia han apostat per la mirada humanista de Fesser a l’hora d’acostar-se a un grup de discapacitats intel·lectuals que practiquen bàsquet com un mitjà per superar les seves limitacions i que troben en la figura del seu nou entrenador, interpretat per Javier Gutiérrez, una motivació per fer realitat els seus somnis.

La pel·lícula ha sigut un dels grans èxits de taquilla de la temporada. Ha recaptat 18,5 milions d’euros i s’ha mantingut en els primers llocs de la llista de les més vistes durant 20 setmanes consecutives. Aquesta connexió amb l’espectador sens dubte ha sigut una de les grans cartes per al seu èxit i per a la seva elecció ara com la nostra representant en els Oscar. ¿Aconseguirà ara entendrir el cor de Hollywood?

No és la primera vegada que Javier Fesser opta a l’estatueta, tot i que en l’anterior ocasió, el 2007, va participar amb un curtmetratge documental, ‘Binta y la gran idea’. El director s’ha mostrat molt il·lusionat després de l’anunci i ha declarat que esperen estar a l’altura de les circumstàncies i que lluitaran i aniran a totes igual com els personatges de la seva pel·lícula.

Notícies relacionades

No se sap encara si ‘Campeones’ serà o no seleccionada per l’Acadèmia de Hollywood per competir per l’estatueta daurada, però de moment la cinta de Fesser s’ha imposat a les seves dues competidores, la pel·lícula historicofantàstica ‘Handia’, de Jon Garaño i Aitor Arregi i ‘Todos lo saben’,que en principi partia com a màxima protagonista, sobretot perquè tres dels seus implicats, el director iranià Asghar Farhadi i dos dels seus intèrprets, Penélope Cruz i Javier Bardem, ja han sigut oscaritzats anteriorment i tenen una trajectòria reconeguda a nivell internacional. 

La pel·lícula de Fesser, no obstant, no té valedors de tant renom, ni tan sols ha passat per cap certamen internacional que li hagi donat una visibilitat fora de les nostres fronteres (‘Todos lo saben’ va inaugurar el passat Festival de Cannes). Així que per davant li queda una llarga carrera per donar-se a conèixer i demostrar que la seva proposta està a l’altura de la resta de competidores en un any que es preveu complicat si finalment la pel·lícula del mexicà Alfonso Cuarón, ‘Roma’ (produïda per Netflix) participa en aquesta categoria després del seu pas fulgurant per Venècia. Fesser de moment haurà d’enfrontar amb directors de la talla de Hirokazu Kore-eda, guanyador de la Palma d’Or o Pawel Pawlikowski, que va guanyar l’estatueta amb la seva anterior pel·lícula ‘Ida’.