LA MILLOR ESTRENA ESPANYOLA DE L'ANY

'Campeones' de la taquilla

La pel·lícula de Javier Fesser, protagonitzada per persones amb discapacitat real, recapta gairebé dos milions d'euros en el seu primer cap de setmana

campeones---javier-fesser

campeones---javier-fesser

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

'Campeones' ha sabut connectar amb el públic. La barreja d'humor i emoció ha col·locat l'última pel·lícula del madrileny Javier Fesser en el número u de la taquilla. És la millor estrena espanyola de l'any: gairebé dos milions d'euros (1,9) i 300.000 espectadors en el seu primer cap de setmana en cines, on s'ha col·locat per sobre de 'Ready player one'.  “'Spielberg? 'Qui és aquest?”, es riu un pletòric Fesser. En opinió del cineasta, 'Campeones' –que no pertany a cap de les dues grans plataformes audiovisuals, Atresmedia i Telecinco Cinema- s'ha menjat la taquilla per diversos motius. Entre ells, el fet de ser “una pel·lícula honesta en què cada fotograma irradia sentiment positiu”.

Potsem hem vist mil vegades a la gran pantalla la història d'un entrenador de bàsquet en hores baixes. Potser la trama és previsible. Potser conté missatge moral. Potser, fins i tot, és llarga per a l'espectador (més de dues hores). Però, protagonitzada per persones amb discapacitat real, 'Campeones' toca la fibra. Provoca el riure. Confirma el talent de l'actor Javier Gutiérrez. I, sobretot, emociona. “Hem construït una història des de la veritat”, admet Fesser, que va tenir en la infanta Elena una de les seves més grans portaveus. “Acabo de veure una pel·lícula fabulosa que es diu 'Campeones'”, va deixar anar la germana del Rei a la sortida del cine als periodistes que li volien preguntar per la crisi de la foto de Sofia amb les seves netes.  

Un amargat

Gutiérrez –actor que viu un moment de glòria- ve de fer dos personatges incòmodes per a l'espectador. Dos cretins com el de la sèrie 'Vergüenza' i el de la pel·lícula 'El autor'. Quan comença 'Campeones', de fet, veiem en pantalla un altre tipus desagradable, un amargat amb problemes per controlar la ira. Exerceix de segon entrenador d'un equip de primera divisió de bàsquet, un Peter Pan sense ganes de tenir un fill malgrat que la seva dona sí que ho desitja. Una bronca descomunal amb un col·lega deriva en una borratxera i en un accident de trànsit que el fa seure al banc dels acusats. El veredicte: entrenar durant uns mesos un grup d'esportistes amb discapacitat intel·lectual, als quals, al principi, no té cap vergonya d'anomenar “mongolos” o “subnormals”.

El fet que els deu protagonistes estiguin interpretats per persones amb discapacitat intel·lectual real afegeix un component de veritat imprescindible i multiplica per mil l'empatia”, explica Fesser, que a més de director és el coguionista del film amb David Marqués. “'Campeones' és una barreja explosiva d'humor i tendresa”, afegeix el cineasta, capaç de realitzar títols tan diferents com 'El milagro de P. Tinto', 'Camino' o 'La gran aventura de Mortadel·lo i Filemó'. “Javier Gutiérrez té molta experiència. És un actor excel·lent. Però al veure els seus companys de repartiment ens va assegurar que s'havia de posar les piles perquè li treurien protagonisme”, explica Fesser, que va treballar el guió amb moltes associacions de persones amb discapacitat.

El fill de Javier Gutiérrez

Notícies relacionades

Gutiérrez té un fill amb discapacitat i resulta inevitable veure la pel·lícula amb altres ulls. De fet, un dels motius pels quals es va llançar al projecte van ser les ganes de reivindicar un col·lectiu que, desgraciadament, no té l'empatia i el respecte que mereixen. El que veiem en pantalla és un grup de persones transparents, honestes i sense prejudicis que afronten el repte de convertir-se en un equip de bàsquet. I ho fan de la mateixa manera amb què viuen la seva vida: amb total entusiasme. “És irremeiable que els espectadors acaben qüestionant-se qui són els verdaders discapacitats i qui no”, subratlla Fesser, que qualifica d'“alegres i disfrutadors” els companys de repartiment de Gutiérrez, persones alienes a la indústria del cine i sense experiència davant de les càmeres. “Donen a l'espectador una lliçó d'il·lusió, positivitat, generositat i ganes de viure”, afegeix el realitzador.

El suport de TVE

Distribuïda per la 'major' Universal, 'Campeones' no neix sota el paraigua de les dues grans firmes audiovisuals: Atresmedia i Telecinco Cinema. És una producció de Pendelton (la productora de Fesser) i Morena Films, que han tingut de soci TVE. Habitualment, la corporació no mima gaire el cine que recolza. Aquí hi ha el sagnant exemple de 'Tarde para la ira', film de Raúl Arévalo que va conquistar el Goya i que a penes va promocionar.  En el cas de 'Campeones', no obstant, el suport mediàtic de TVE ha sigut total. “S'han cregut la pel·lícula des del primer moment i tot ha anat rodat”, assegura. I això que la carrera comercial del film no ha fet més que començar.