FESTIVAL D'ESTIU DE BARCELONA

'Carousel': una gran aventura musical al Teatre Grec

Dani Anglès i Xavier Torras dirigeixen una ambiciosa versió en català del clàssic de Broadway de 1945 de Rodgers&Hammerstein, amb un centenar de músics, ballarins i cantants

fsendra44431748 carrousel180727184604

fsendra44431748 carrousel180727184604 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

‘Carousel’, un dels grans clàssics del teatre musical del famós tàndem Hammerstein&Rodgers (‘Somriures i llàgrimes’, ‘El rey y yo’, ‘South Pacific’) s’estrena per primera vegada en català en una gran producció que aquest dissabte i diumenge ofereix el Teatre Grec. Dani Anglès dirigeix aquesta versió semiescenificada liderada per un impressionant repartiment amb Miquel Fernández (Billy Bigelow), Diana Roig (Julie Jordan), Anna Moliner (Carrie Pipperidge), Ivan Labanda (Enoch Snow), Nina (Nettie Fowler) i Fèlix Herzog (narrador). Molts protagonitzaran la pròxima ‘rentrée’, omplerta de musicals. 

La jove i àmpliament preparada orquestra Pops Symphony, gairebé 50 músics capitanejats per Xavier Torras, i el Cor Aules completen l’extens equip que farà possible una ambiciosa proposta que va molt més enllà de la tradicional ‘Nit de musicals’.

És molt diferent muntar un espectacle amb ‘hits’ del gènere com es feia fins ara a embarcar-se en l’aventura com a aquesta amb un centenar d’intèrprets entre ballarins, cantants, actors i músics. “Segurament mai podrem veure ‘Carousel’ en temporada. Requereix tal quantitat de gent a l’escenari i tal orquestra que només és viable en el marc d’un festival com el Grec”, afirma Anglès, que ha preparat l’obra alhora que el seu projecte artístic a Onyric, un espai específic per a musicals al Teatre Comtal del Paral.lel.

‘Carousel’ és un dels millors musicals de la història, un referent que va canviar la percepció del gènere. En pertanyen cançons tan populars com ‘If I loved you’ i ‘You'll never walk alone’, que el Liverpool FC va convertir en el seu famós himne.

Tot i que s’anuncia en versió concert, la proposta compta amb una escenografia mínima, vestuari i coreografies. “No és una producció sencera, però la interpretació és molt dinàmica i teatral, amb ballarins i actors”, diu Anglès, que firma tant la direcció escènica com l’adaptació, aquesta última amb Marc Gómez. “L’espectacle reuneix per primera vegada grans figures que mai havien cantat junts”, recorda satisfet.

Orquestració original

Fer-ho en un espai de grans dimensions com el Teatre Grec permetrà poder disfrutar de l’orquestració original, que ofereix l’obra amb el mateix nombre de músics que van estrenar la peça a Broadway el 1945, després de l’èxit d’‘Oklahoma’ el 1941. “De vegades ens oblidem de la nostra responsabilitat com a artistes a causa dels temps en què vivim. Una d’aquestes responsabilitats és acostar al nostre públic les obres d’on surt tot”, assenyala Xavi Torras respecte al tàndem màgic Rodgers&Hammerstein.

Notícies relacionades

“Ells van ser els primers en posar ordre a una espècie d’espectacles que combinaven cançons i ‘esquetxos’”, afegeix.  Ja van obrir camí amb ‘Oklahoma’, la primera obra musical tal com l’entenem avui, un text i una música al servei d’una mateixa idea, amb una dramatúrgia que avança combinant recitatius i cançons. Però ‘Carousel’ perfecciona aquesta tècnica i la seva capacitat per aprofundir en el drama i la psicologia dels personatges. “N’hi ha prou de veure l’escena en què s’enamoren Julie i Billy. Ho veus gairebé des de zero fins que es casen en temps real i sense el·lipsi. És increïble”, etziba el director musical.  

Ambientada a Nova Anglaterra, ‘Carousel’ explica la història d’amor de Billy Bigelow, responsable d’un carrusel de fira i Julie Jordan, una jove molinera. La seva història va en paral·lel a la d’Enoch i Carrie, una parella de classe mitjana. La violència de gènere i els prejudicis socials són alguns dels temes que aprecen en aquesta obra basada en ‘Liliom’, una novel·la de Ferenc Molnar del 1909.     

Nina: “A Catalunya hi ha talent”

<a href="https://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20150803/nina-viaja-a-londres-para-conocer-a-la-interprete-de-mamma-mia-en-esa-ciudad-dianne-pilkington-4407039" target="_blank">Nina, la cantant que sempre ha representat a Espanya el rol protagonista de ‘Mamma Mia!’</a> està encantada de participar en aquesta producció. “Som uns privilegiats. ¡Fa anys que faig musicals i, si quan començava m’haguessin dit que cantaria aquesta obra no m’ho hauria cregut! Diu molt a favor de la salut del teatre musical al nostre país, de la maduresa assolida. Si és possible fer ‘Carousel’ en català és perquè a Catalunya hi ha talent”. Des de la talaia dels seus 52 anys i la seva dilatada trajectòria, aquesta incansable artista reclama més atenció dels teatres públics per al teatre musical. “És un tresor tot el talent que veig en les generacions que em segueixen. No sé si el país és al nivell”. 

Temes:

Grec