PLA CULTURAL A BARCELONA

'John & Jen', un musical dramàtic, s'estrena al Teatre Gaudí

Aquesta obra repassa les relacions entre germans i pares i fills des dels anys 50 als 90 als Estats Units

johnjen

johnjen

2
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

El gènere musical continua de moda al nostre país fins al punt que ja se n’ha diversificat l’oferta. En els últims anys hem pogut veure grans musicals internacionals, d’altres de creació pròpia i els que estan experimentant un auge més gran a causa de la qüestió econòmica, les adaptacions de petit format. Una d’ells és el drama John & Jen, un repàs dels canvis als Estats Units al segle XX que es pot veure al Teatre Gaudí.

La trama té dos actes que s’ofereixen sense pausa, però que estan perfectament diferenciats. El primer arrenca als anys 50 i explica la relació entre una nena (Jen) i el seu germà petit (John) i la seva vida, marcada per un pare agressiu que, malgrat això, és un model per al noi. Davant les dificultats a les quals s’enfronten fan la promesa d’ajudar-se sempre mútuament. Però, en funció de les circumstàncies, l’amor i l’odi apareixeran amb freqüència. És un retrat de l’època dels Beatles a Amèrica, els hippies, Vietnam, Woodstock i la presidència de Richard Nixon.

En el segon acte, que inclou fins als anys 90, la Jen és mare d’un noi a qui ha posat John. S’ha vist obligada a criar-lo tota sola i té freqüents enganxades amb ell. Ella intenta evitar cometre els mateixos errors que els seus pares, però la realitat se li posa davant com un mirall per mostrar-li la crua realitat.

La proximitat amb l’espectador

Les reduïdes dimensions del Gaudí tenen un element molt positiu en aquest tipus d’espectacles: la proximitat. Impressiona tenir al teu costat els actors cantant i escoltar-los més per la proximitat que pels altaveus, una cosa poc habitual.

Notícies relacionades

Els protagonistes són Anna Valldeneu i Marc Pociello, a les ordres del cantant i director escènic Xavi Duch que treu un esplèndid partit de les quatre cantonades de la sala. Pociello, vist en musicals com El petit príncep, Molt soroll per no res i Gerónimo Stilton, dona vida als dos John, de nen a jove, de germà a fill, complint amb escreix les exigències interpretatives i musicals dels seus personatges. Valldeneu, més coneguda entre bambolines que a l’escenari (va ser entrenadora vocal de programes com Operación Triunfo o La voz i directora de The wild party) és la sorpresa de la funció. No només per la seva indiscutible qualitat com a cantant, sinó també pel repte al qual fa frontd’interpretar una nena de 13 anys, fer-la evolucionar fins a convertir-se en una mare sobreprotectora en tan sols 90 minuts i sortir vencedora de l’aposta. Els dos actors es complementen a la perfecció i s’alternen en ocasions a l’escenari. Una petita però molt eficaç orquestra de quatre músics molt ben conjuntats acompanyen la parella.

De l’autor de 'La família Addams'

El musical original compta amb la músicad’Andrew Lippa  (autor de La família Addams, de pròxima estrena a Barcelona, i Big fish, versió amb cançons del film de Tim Burton) i les lletres de l’escriptor de novel·les infantils, Tom Greenwald. Es va estrenar a l’off-Broadway el 1995 i va ser revisat el 2015. El seu argument està pensat, bàsicament, per al públic nord-americà encara que també pot ser apreciat aquí. Predomina el drama, però també deixa espai per a alguns moments més divertits, de denúncia (la crítica a la televisió porqueria) o originals, com un fragment d’un partit de beisbol interpretat amb alentiment. Un musical petit en el seu concepte però gran en les seves emocions amb interpretacions de nivell i una gran complicitat amb l’espectador.

'John & Jen'

Lloc:  Teatre Gaudí (Sant Antoni Maria Claret, 120).

Horaris:  dijous (19.00 h.), divendres i dissabte (20.00 h.) i diumenge (18.00 h.)

Preu  de 18 a 24 euros.

Més informació:  teatregaudibarcelona.com.