D'A FILM FESTIVAL

El D'A premia 'Village Rockstars' per la seva "lluminositat i senzillesa"

La pel·lícula de Rima Das obté el premi Talents i 'Trinta lumes', de Diana Toucedo, el de la crítica

fcasals43192679 icult  pelicula  village rockstars180505181851

fcasals43192679 icult pelicula village rockstars180505181851

2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jurat oficial de la vuitena edició del D'A Film Festival, format per Pau Derqui (actor de cinema, teatre i televisió), Lois Patiño (cineasta i videoartista) i Hebe Tabachnik (programadora del Festival Internacional de Cinema de Seattle i directora artística del Festival de Cinema Llatí de Minneapolis – St. Paul), ha concedit el premi Talents D'A 2018 a ‘Village Rockstars', de Rima Das, per "la seva lluminositat i senzillesa al retrat del pas a la pubertat d'una nena d'un poble de l'Índia al llarg de les estacions".

A la pel·lícula, Dhunu (Bhanita Das), una nena de 10 anys de la localitat de Chaygaon, a l'estat indi d'Assam, somia tenir la seva pròpia guitarra i formar una banda de rock. Si neutralitza la negativitat a base de pensament positiu, aquesta guitarra es materialitzarà, vol creure. Rima Das segueix el seu camí sense forçar dramatismes ni buscar grans gestos, optant per un realisme minimalista.

El jurat del premi Talents ha concedit, a més, dues mencions: una a la pel·lícula ‘3/4', del búlgar Ilian Metev, "per la seva creativitat a la posada en escena i l'ús de la paraula a la construcció de la quotidianitat d'una família", i l'altra a la catalana ‘Con el viento', de Meritxell Colell, "per la rellevància d'una història que ens fa reflexionar sobre les responsabilitats que impliquen els vincles de sang".

Les favorites del jurat crític

D'altra banda, el Premi de la Crítica a la millor pel·lícula de la secció Talents, que recull obres d'autors amb un màxim de dos llargmetratges, ha anat a parar ‘Trinta lumes', de la gallega Diana Toucedo. El jurat, format pels crítics Ignasi Franch, Daniel Jiménez Pulido i Daniel Pérez Pamies, s'ha decantat per aquesta obra "pel seu diàleg entre el cinema fantàstic i el documental, conjurant fantasmes i capturant formes de vida en perill d'extinció".

Presentada a la secció Panorama de l'última Berlinale, ‘Trinta lumes' és el primer llargmetratge de Toucedo, muntadora de ‘La noche que no acaba' i ‘Los desheredados'. Hi combina documental i ficció per capturar les muntanyes d'O Courel de Lugo, una zona que comença a patir les conseqüències de la despoblació. "En part la pel·lícula sorgeix de la voluntat d'explicar com la gent jove dona l'esquena al passat", va dir la directora en una entrevista amb aquest diari. "Jo sé que part dels gallecs rebutgen els seus propis orígens i s'avergonyeixen de la seva llengua i la seva cultura. I crec que això també pot dir-se d'altres territoris, com Catalunya." 

El mateix jurat ha volgut fer una menció especial a ‘Ava', de la iraní-canadenca Sadaf Foroughi, "pel seu domini d'una tradició cinematogràfica i per incorporar un estimulant dispositiu visual al seu retrat social".

Premi a un ‘anime'

Notícies relacionades

Aquest any es concedeix per primera vegada el Premi del Públic Sala Jove, espai amb programa dissenyat per i per a un públic de 16 a 25 anys. La pel·lícula guanyadora ha estat ‘Night is short, walk on girl', en què el geni de l'‘anime' Masaaki Yuasa rellegeix la seva pròpia sèrie ‘The tatami galaxy'.

El Premi del Públic no es coneixerà fins dilluns. De moment, guanya per golejada ‘The green fog', en què Guy Maddin i Evan i Galen Johnson recreen/reimaginen el ‘Vertigen' d'Hitchcock a partir d'altres produccions rodades al llarg de la història a l'àrea de la Badia de San Francisco.