Decisió de l'Acadèmia Suècia

Cancel·lat el Nobel de literatura després de l'escàndol d'abusos sexuals

És la primera vegada que no es concedeix des del 1943, en plena segona guerra mundial

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L'Acadèmia Sueca ha anunciat aquest divendres que posposa el Premi Nobel de literatura aquest any, arran de la polèmica sorgida amb les denúncies per assetjament sexual del marit d'una de les integrants de l'entitat, que ha portat una sèrie de membres de la junta a abandonar la institució. Les renúncies són simbòliques i només es tradueixen a no participar en votacions i activitats, ja que la pertinença a la institució és per a tota la vida i només s'elegeixen nous membres quan en mor algun. La mesura implica que l'any que ve s'atorgaran dos guardons, el corresponent al 2018 i el del 2019.

Aquesta decisió suposa una situació anòmala, ja que no és habitual que es cancel·li o es posposi la concessió de premis Nobel. L'última vegada que no es va atorgar el premi de literatura va ser el 1943, en el moment àlgid de la segona guerra mundial.

L'escàndol va esclatar el novembre, quan ‘Dagens Nyheter' va publicar la denúncia anònima de 18 dones per abusos i vexacions sexuals contra el dramaturg Jean-Claude Arnault, molt vinculat a l'acadèmia a través del seu club literari i marit d'una membre, Katarina Frostenson.

L'acadèmia va tallar la relació amb Arnault i va encarregar una auditoria sobre les seves relacions amb la institució, però desacords interns en les mesures que s'havien de prendre van provocar renúncies, acusacions i les sortides, entre d'altres, de la secretària, Sara Danius, i Frostenson.  L'Acadèmia Sueca va decidir fa dues setmanes publicar la denúncia i lliurar-la a les autoritats, a més d'anunciar reformes.

Confidencialitat

Notícies relacionades

L'informe descarta que Arnault hagi influït en decisions sobre premis i ajuts, tot i que el suport econòmic rebut incompleix les regles d'imparcialitat perquè la seva dona és copropietària de la societat que controla el club, i confirma que la confidencialitat sobre el guanyador del Nobel va ser violada en diverses ocasions.

El rei Carles XVI Gustau, protector de l'acadèmia, va anunciar el mes passat una reforma per permetre la renúncia real dels membres l'Acadèmia, per desig propi o després de dos anys sense participar activament, i la possibilitat que siguin reemplaçats. Les renúncies són simbòliques i només es tradueixen a no participar en votacions i activitats, ja que la pertinença a la institució és per a tota la vida i només s'elegeixen nous membres quan en mor algun.

Temes:

Premis Nobel