FiraTàrrega reivindica l'espai públic

Vero Cendoya, Les Impuxibles, Joan Català i un arc de triomf creat amb residus del mateix festival destaquen en la programació

zentauroepp42869000 flou papagayo180410184500

zentauroepp42869000 flou papagayo180410184500

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

Rellegir l’espai públic com a espai de llibertat on exposar idees i cultura és un dels objectius de la nova edició de FiraTàrrega, que se celebrarà del 6 al 9 de setembre. «Volem posar en qüestió com veiem l’espai públic i com aquest canvia perquè els carrers d’ahir no són els mateixos que els d’avui ni els de demà», va declarar Jordi Duran en la presentació de les 12 noves produccions de l’apartat Suport a la Creació. La majoria de les obres aspiren a desafiar els límits, provocar, qüestionar la realitat i el poder. Moltes d’elles comptaran amb assajos oberts.

Hi haurà dues produccions internacionals. Per una banda, Hunting for the unicorn, una mirada a l’autisme realitzada per les ballarines Vero Cendoya (La partida) i Becki Parker, membre de TIN Arts, companyia anglesa inclusiva que treballa amb persones discapacitades. Per l’altra, un encàrrec al dramaturg mexicà Antonio Zúñiga al voltant del tema de la memòria històrica. 

Arc de merda

La ciutat lleidatana estrenarà a més una curiosa escultura: Arc residual, un arc de triomf fet amb contenidors transparents que s’aniran omplint amb totes les escombraries generades durant els dies de FiraTàrega. L’enginyer químic Joan Rieradevall i l’artista visual Albert Gusi desenvoluparan el projecte en col·laboració amb l’Espai Guinovart d’Agramunt. Una altra novetat és #moneyforfree una proposta de John Fisherman, curiós personatge noruec que llançarà preguntes sobre el sentit d’una societat entregada al culte als diners i la postveritat. I la mexicana Claudia González prepara una creació itinerant, Ohtli, «una reflexió sobre la mort oberta a tots els públics», segons explica l’autora.

Límits i poder

El context actual a Catalunya i Europa es deixa sentir en diverses creacions, com Tza Tzpar, del col·lectiu Hui Basa, integrat pels dramaturgs Lali Álvarez i Pau Matas. «Parla de com gestionem la por davant d’una amenaça violenta. És una obra dura i bèstia, amb poc text i en un idioma inventat». I Les Impuxibles estrenarà Painball. «Utilitzem l’art com a denúncia per parlar de llibertat d’expressió», detalla Clara Peya. Desafiar el poder també és l’objectiu de Corporeïtats al límit, amb què Diana Coca practicarà «una espècie de terrorisme cultural», amb passamuntanyes i tot. 

Notícies relacionades

Entre els nous creadors destaca Emilia Gargot amb Zh o 36 milions d’anys a 120 km/h, obra de ciència ficció situada en un altre planeta, i Proyecto X, de Silere, muntatge itinerant amb enorms cubs metàl·lics inflables. La intenció de Maria Capell i Andrea Paz  és «posar la ciutat en estat d’emergència». 

Pel que fa al circ, Mumusic Circus presentarà Flou Papagayo, un cant a la bogeria que demà i dissabte recalarà a la Mostra d’Igualada, i Joan Català prepara 5.102 m/s, una ambiciosa proposta centrada sobretot en el ferro. 

Temes:

FiraTàrrega