'Autorretrato de un joven capitalista español'

El sindicat d'actors denuncia l'"intent de censura" del PP a una obra d'Alberto San Juan

Els populars acusen la Diputació de Granada de programar un espectacle que consideren que "ofèn de manera molt greu víctimes del terrorisme, l'Església, l'estament judicial o la policia"

zentauroepp33032520 barcelona 03 03 2016 icult alberto san juan antes de la pres180410140025

zentauroepp33032520 barcelona 03 03 2016 icult alberto san juan antes de la pres180410140025 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Granada

La censura va remoure al febrer el món de la cultura a Espanya. El veto va remoure l'art: ARCO, la fira internacional d'Art Contemporani de Madrid, va retirar una controvertida obra de l'artista madrileny Santiago Sierra que tenia per títol 'Presos polítics i l'Espanya contemporània'. Li va arribar el torn també a la literatura: a petició de l'exalcalde d'O Grove (Pontevedra) José Alfredo Bea Gondar, una jutge va ordenar el segrest del llibre 'Fariña', de Nacho Carretero, per vulneració del seu dret a l'honor. La llei va topar amb la llibertat d'expressió i creació en la música. Els casos de Pablo Hásel i Josep Valtònyc, rapers condemnats per les seves lletres ho mostren.

Precisament aquest dilluns, es va estrenar un vídeo/cançó firmada per una vintena d'artistes cantant per la llibertat d'expressió des de la presó de la Model. I el mateix dia en què els rapers cantaven "Llibertat d’expressió / Prenem posicions / Que ressonin les presons / Ni jutges ni fiscals ni borbons" la Unió d'Actors i Actrius sortia a defensar la llibertat de creació en el teatre. El motiu: el grup del Partit Popular a la Diputació de Granada va demanar que es cancel·lés l'obra de teatre d'Alberto San Juan que estava programada al teatre municipal de Pinos Puente (Granada). 

"Ofèn greument"

El PP defensa que l'actor "ofèn greument" diversos estaments de la societat amb la seva obra 'Autorretrato de un joven capitalista español'. Els populars van acusar ahir la Diputació de Granada i l'Ajuntament de Pinos Puente de posar-se "al servei de la ideologia més radical i sectària" per programar l'obra, que consideren que "ofèn de manera molt greu víctimes del terrorisme, l'Església, l'estament judicial o la policia". Davant aquestes acusacions, el sindicat d'actors va decidir mostrar el seu suport a l'actor madrileny per l'"intent de censura" amb un comunicat. "Des de la Unió entenem que no casa gens bé amb la democràcia l'intent de censura i persecució dels que, com Alberto San Juan, són creadors artístics", apunta el sindicat d'actors. En opinió de la Unió és "lamentablement" un altre exemple de fets que es repeteixen últimament. 

"Estem assistint a una constant pressió contra els drets bàsics d'expressió i creació i des de la Unió seguirem defensant que sense aquests no hi ha possibilitat de mantenir una societat autènticament lliure", continua la nota. Així mateix, la Unió d'Actors i Actrius es mostra "totalment en contra de les persecucions basades en l'opinió del creador o en el contingut de la seva obra". "Considerem a tothom prou independent per poder discernir si una creació artística és del seu interès o no ho és; sense que hagin els poders públics, inclosos els partits polítics, retallar la llibertat d'expressió dels artistes i ciutadans d'aquest país", resumeix el text.

D'aquesta manera, assegura, "volem solidaritzar-nos i enviar el nostre suport a Alberto i totes les persones que participen en la seva obra, igual que ho fem i ho farem amb tots els que han patit campanyes de veto, així com amb tots els processats i empresonats únicament per les seves opinions o per les obres que van crear". 

Resposta de Cultura

Notícies relacionades

El conseller de Cultura de la Junta d'Andalusia, Miguel Ángel Vázquez, ha assenyalat que "és lamentable i reaccionari" que el PP "pretengui limitar la llibertat d'expressió i creació" amb les seves crítiques per "censurar" l'obra. "Censurar l'obra d'Alberto San Juan recorda altres funestos temps", ha indicat Miguel Ángel Vázquez en un comentari al seu perfil de Twitter, en què ha agregat que "al PP li incomoda la cultura i els autors".

'Autorretrato de un joven capitalista español' ja es va representar el 2016 en la província de Granada, concretament al Teatro Alhambra de la capital granadina, dependent de la Conselleria de Cultura.