32a EDICIÓ DEL FESTIVAL EMPORDANÈS
L'estrella del Bolxoi Svetlana Zakharova ballarà a Peralada
Oriol Broggi debutarà en l'òpera amb 'La flauta màgica', de Mozart, i Domingo i Jaho cantaran 'Thaïs', de Massenet, en concert
Jonas Kaufmann, Carlos Santana, Joan Manuel Serrat, María Pagés, Sílvia Pérez Cruz, Marco Mezquida i Rufus Wainwright destaquen en el cartell
Com li hauria agradat a Carmen Mateu, fundadora i ànima del Festival Castell de Peralada, desapareguda al gener, assistir a la 32a edició de la cèlebre cita empordanesa. Del 5 de juliol al 17 d’agost Peralada acollirà 22 espectacles protagonitzats per figures de la lírica, la dansa, la clàssica i la música popular: Svetlana Zakharova, Plácido Domingo, Jonas Kaufmann, Carlos Santana, Ermonela Jaho, Javier Camarena, Joan Manuel Serrat i María Pagés, entre altres. Un programa molt del gust de la mecenes, segons va confirmar ahir la seva filla Isabel Suqué, nova presidenta de la Fundació Castell de Peralada.
Encara que la majoria d’aquests noms ja han passat per la cita, impressiona veure’ls junts al cartell que ha dissenyat l’artista Lita Cabellut. En l’acte de presentació, celebrat al Saló dels Miralls del Liceu, Isabel Suqué va ratificar el compromís de la família amb la mostra, que aquest any comptarà amb un pressupost de 4,4 milions. D’aquests, el 43% l’aporta el Grup Peralada; el 35% ve de la recaptació a la taquilla; el 15%, de patrocinadors, i la resta, de les administracions públiques. Una de les obres preferides de Mateu, el Rèquiem de Giuseppe Verdi, obrirà el festival, interpretat per l’OBC, el cor Intermezzo i destacats solistes dirigits per Giampaolo Bisanti. A més, dues exposicions recordaran la fundadora de la mostra.
Però la gran novetat serà la presència de la gran estrella del Bolxoi Svetlana Zakharova, una elegantíssima ballarina que debutarà a Espanya amb Amore, programa triple entre clàssic i contemporani dissenyat per a ella per tres coreògrafs i en què estarà acompanyada per altres figures del ballet rus. Tot un luxe.
EDICIÓ MOLT BARROCA
La lírica, un altre pilar, comptarà amb quatre títols operístics, dos escenificats. La flauta màgica, de Wolfgang Amadeus Mozart, arribarà amb un jove i solvent repartiment, els músics i el cor del Liceu dirigits per Josep Pons i una posada en escena sòbria d’Oriol Broggi, que debuta en el gènere. I Acis i Galatea, de Georg Friedrich Händel, amb direcció escènica del sevillà Rafael R. Villalobos i el conjunt de Dani Espasa Els Vespres d’Arnadí. La música barroca hi té especial protagonisme aquest any.
En versió concertant sonaran Thaïs, de Jules Massenet, i Rinaldo, una altra òpera barroca de Händel. La primera, encapçalada per l’incombustible Plácido Domingo i Ermonela Jaho, que va estar magnífica com a Butterfly en l’edició anterior, juntament amb els efectius orquestrals del Teatro Real. La segona estarà protagonitzada pel contratenor barceloní Xavier Sabata, artista resident aquest any, amb l’orquestra d’Espasa, tan afins a Peralada.
El capítol líric es completa amb recitals i concerts de tenors com Jonas Kaufmann, que està triomfant al Liceu amb Andrea Chénier; Javier Camarena, que ho va fer amb La fille du régiment, i Josep Bros, que celebrarà les seves bodes de plata, esperem que amb més bona salut que al Gran Teatre.
MÚSICA POPULAR
En el terreny de la música popular també s’alternaran veterans artistes amb nous ídols. Figures consagrades com Carlos Santana, el mag de la guitarra que oferirà l’única actuació a Catalunya aquest estiu del seu Divination tour, i Joan Manuel Serrat, que portarà la seva gira Mediterráneo da capo a l’Empordà abans que a Barcelona, es combinaran amb talents d’una altra generació més jove com l’aclamat Rufus Wainwright i el duo format per la cantant Sílvia Pérez Cruz i el pianista Marco Mezquida. El toc francès l’hi posarà Carla Bruni, model, cantant i ex primera dama, i del toc dels anys 70 s’encarregarà Kool and the Gang. La festa està assegurada.
La bailaora i coreògrafa sevillana María Pagés tornarà amb una de les seves últimes creacions Oda al tiempo, reflexió en clau flamenca sobre la memòria i l’inexorable pas de la vida que va del flamenc antic al contemporani a través de 12 palos. I més enllà de Zakharova, els fans del ballet clàssic podran disfrutar d’una versió de Giselle a càrrec del Ballet del Capitole de Tolosa.
Aquest any Peralada també s’obre a l’experimentació amb Folia dansa, proposta de hip-hop a càrrec de Mourad Merzouki que uneix la dansa urbana amb la música barroca. Aquest espectacle va destinat a públic amb ganes de descobrir noves formes d’art. El mateix esperit aventurer marca la proposta infantil, un modern Pere i el llop, amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i els mags del hip-hop Brodas Bros.
Oriol Broggi Sílvia Pérez Cruz Rufus Wainwright Plácido Domingo Festival de Peralada Joan Manuel Serrat Dansa Música Concerts
- Mobilització del món musical Serrat i Estopa, units per València
- Abusos sexuals en l’església Primera condemna per pederàstia contra un monjo de Montserrat
- La recuperació d’una estrella blaugrana ¿Què li passa a Salma Paralluelo?
- Planificació territorial Més de 40 càmpings es troben en zona inundable
- URBANISME El 32% de ciutats de BCN excedeix la densitat "òptima" per viure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- A fons Com netejar alfombres a casa
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Ciment En un lloc segur
- PP valencià ¿Per què no dimitirà Mazón?