Una exposició de merda al Museu de Londres

El centre exhibeix des d'aquest dijous el 'fatberg', una gran massa de residus que es va trobar a les clavegueres de la ciutat el 2015

41954344 60

41954344 60 / DANIEL LEAL-OLIVAS (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Efe / Londres

El Museu de Londres exhibeix des d'aquest dijous el fatberg,fatberg l'esgarrifós descobriment en una claveguera de l'est de la ciutat d'una massa de 250 metres de llarg i 130 tones d'oli i greix, sustentada amb tovalloletes humides i altres productes sanitaris. El terme fatberg el van encunyar els netejadors de clavegueres de Londres com un joc de paraules entre greix (fat) i l'anglicisme iceberg, per referir-se a les acumulacions d'oli que abunden a les clavegueres de la capital britànica. La paraula es va incloure al diccionari el 2015 i s'ha popularitzat per tot el món com una manera de referir-se a una situació que, més enllà de la seva comicitat, suposa un problema sever d'higiene pública.

Les peces en exhibició pertanyen al fatberg més gran trobat fins ara, amb unes dimensions que equivalen a una mica més de dos camps de futbol de llarg i un pes equivalent al d'11 dels famosos autobusos de dos pisos tan representatius de la capital. "Es tracta d'una substància que suposa un perill biològic", va explicar a Efe Sharon Robinson-Calver, la cap de conservació i col·leccions del Museu de Londres, que va afegir que "hi ha molts bacteris en aquesta massa, que a més desprèn gasos tòxics". És per això que les mostres presentades al públic es limiten a dos blocs petits ficat en unes urnes de vidre, al més pur estil de les nines russes, i segellades hermèticament.

Un tros del 'fatberg' trobat el 2015 a les clavegueres de Londres / Afp

La conservació de les peces va suposar tot un repte per als experts del museu, que, després de molts debats, van decidir assecar les restes del fatberg per "poder estabilitzar-los i controlar els bacteris", va apuntar Robinson-Calver, tot i que després d'aquests processos encara seguien apareixent larves de mosques entre les restes.

Per assegurar-se que les mostres eren segures, el Museu de Londres va haver de treballar amb científics i experts de la indústria en una tasca d'anàlisi que va incloure, entre altres proves, escàners de raigs X, que van generar unes imatges que recorden les de les nebuloses a l'espai o la via Làctia.

Andy Brierley, el director d'una de les empreses encarregades de la manipulació de residus, va explicar que netejar aquest fatberg -un procés que va durar nou setmanes-, va ser "com lluitar amb una gran bèstia sortida d'una pel·lícula de Harry Potter sota els carrers de Londres".

Els treballadors van haver d'utilitzar uns vestits especials per protegir-se dels riscos que suposa la seva tasca, que, a més de perillosa, és àrdua, ja que implica trencar una substància d'una consistència semblant a la del ciment amb pics, pales i mangueres d'aigua a pressió.

Les restes del fatberg es van desplaçar després a plantes d'eliminació de residus, on es va aprofitar la matèria grassa per convertir-la en biodièsel, que s'utilitza per propulsar els autobusos de la ciutat i del qual també hi ha mostres en l'exposició.

"La idea de portar aquestes mostres al museu va ser de la nostra directora, Sharon Ament, a qui li va semblar que el fatberg era una història increïblement important del Londres d'avui dia", va comentar Robinson-Calver.

"Crec que és una qüestió que diu molt sobre el problema global de creixement de la població urbana, així com dels canvis en els nostres hàbits, des de la nostra dieta fins a la manera com ens desfem de les nostres deixalles", va afegir l'experta en conservació per explicar la importància d'exposar una cosa d'aparença tan desagradable.

La realitat és que els sistemes de clavegueram de Londres amb prou feines poden fer front al ritme de producció de residus a la metròpolis moderna: cada hora els serveis de neteja s'encarreguen d'almenys tres embussos de canonades per greix, fet que suposa una despesa mensual de prop d'un milió de lliures, uns 1,14 milions d'euros.

Notícies relacionades

El Museu de Londres i Thames Water, l'empresa de gestió de residus que patrocina l'exhibició, esperen que creï consciència entre els visitants de les coses que es poden llençar per les canonades i les que no, aprofitant l'enrenou i la sensació que va causar el descobriment d'aquest fatberg el setembre passat.

Fatberg formarà part de l'exposició del Museu de Londres, d'accés gratuït, entre el divendres 9 de febrer i l'1 de juliol.