EL COMPTE ENRERE DELS PREMIS DEL CINE ESPANYOL (2)

A Woody Allen, amb amor

'Woody & Woody', rendit homenatge al cineasta de Brooklyn, competeix pel Goya al millor curt animat

"Em preocupa el que està passant amb ell, però no em penedeixo d'haver fet la pel·lícula", diu el seu director

jgarcia41762285 icult   fotograma del corto woody   woody que compite en los180130141552

jgarcia41762285 icult fotograma del corto woody woody que compite en los180130141552

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Woody & Woody neix de la voluntat d’«homenat-jar el geni de Brooklyn». És un curt de 12 minuts amb música de jazz i un diàleg frenètic entre dues persones: Woody Allen amb 45 anys i Woody Allen amb 80. El guió el firma Laura Gost i la direcció va a càrrec del professor Jaume Carrió. Després d’haver viatjat per 30 festivals, dissabte competirà per emportar-se el Goya al millor curt d’animació. «Imagina’t que sortim vencedors i el públic ens escridassa», comenta Carrió, conscient del moment delicat que passa l’autor de Delictes i faltes.

Allen està en boca de tots després de les acusacions d'abús sexual a la seva filla adoptiva Dylan Farrow quan tenia set anys (el cas va ser jutjat als anys 90 i el veredicte va ser de «no culpable»). «Estem preocupats pel que està passant. Però no em penedeixo d’haver fet el curt. No demanaré perdó. No estic dient que sigui culpable o innocent d’allò de què se l’acusa, sinó que no dubto que som davant d’un geni del cine», respon Carrió, professor de cine i muntatge a la mallorquina Escola d’Imatge i So CEF.

Microteatre en català

Woody & Woody va néixer el 2014 com una peça de microteatre en català que va viatjar per Mallorca, Catalunya i el País Valencià i encara es representa. Al veure el seu potencial, Carrió –que té la seva pròpia productora, Tomavistes– va comentar amb la guionista la possibilitat de convertir-ho en un curt d’animació en 2D. «No és una pel·lícula d’animació, sinó una pel·lícula feta amb dibuixos animats», puntualitza el realitzador (Esporles, 1983).

   

Sospirs per Diane Keaton

 Amb veu de Joan Pera (el doblador oficial de l’autor de Manhattan) i 8.640 il·lustracions, Woody & Woody mostra la surrealista i divertida trobada entre l’Allen gran d’avui (82 anys) i l’Allen madur i pletòric dels anys 80. Estan en un bar on sona jazz, comparteixen un suc de poma i la xerrada gira al voltant de la por a morir, el pànic als gèrmens, els problemes de pròstata i erecció, Freud i la pulsió de la mort, els fills, les hipoteques, el matrimoni i els divorcis cars. A més d’una terapeuta, l’única dona que s’esmenta en el guió és Diane Keaton, exparella i musa del realitzador en els seus anys de joventut. «Ai, Diane. No podria fer res més que enamorar-me de Diane», sospira l’Allen de 80 anys.

Un cop al carrer, a punt d’agafar un taxi novaiorquès, el veterà li deixa anar al més jove: «Ah. I pensa’t dues vegades rodar segons què a Europa». Potser Allen és «un geni», però Carrió deixa clar que té títols tan «insuportables» com A Roma amb amor. En canvi, sentencia que Annie Hall és una obra mestra, i Match point, una genialitat visceral.

    

Jaume Carrió, durant els preparatius del rodatge del curt d'animació 'Woody & Woody'

Reflexionar abans de culpabilitzar

El professor de cine i la guionista estan «preocupats» per tot el que està passat amb Allen. «Oprah Winfrey va preguntar si s’havia acabat la seva carrera com a cineasta. El poder d’aquesta dona és enorme. Si jo fos Natalie Portman no m’atreviria a donar una resposta tan contundent com que sí, que s’ha acabat. Se l’està acusant sense proves noves. Tot el que sabem ara ho sabíem als anys 90. El cas va ser jutjat i se’l va declarar no culpable, així que s’hauria de tenir molta cura amb titulars que fan tant mal. No dic que sigui innocent. ¿Qui sap la veritat? Simplement, que hauríem de ser més prudents, reflexionar abans de culpabilitzar. Al mateix temps, crec que s’ha de parar l’abús sexual, en la indústria del cine i a tot arreu. ¿Hi ha casos clars i amb proves? Doncs anem darrere d’aquests», reflexiona.

Admiració a prova de bales 

Notícies relacionades

Segons el seu parer, l’acidesa còmica d’Allen és tan immensa i segueix tan viva que podria rodar una comèdia sobre el que li està passant. «Tinc una profunda admiració pel seu cine. El vaig descobrir d’adolescent i va ser el meu primer contacte amb el cine intel·lectual. No he faltat mai a la cita anual amb les seves estrenes. Estic esperant que m’ensenyi el món de manera còmica i àcida. I passi el que passi, Annie Hall seguirà sent Annie Hall».

Als Goya, Woody & Woody s’enfrontarà amb Colores, El ermitaño Un día en el parque. «No sé quines possibilitats tenim de guanyar. M’encantaria, però no soc ingenu. Això sí, si vencem no obviaré la polèmica que envolta Allen», conclou.