ELS PREMIS DEL CINE ESPANYOL

Goya 2018: molt feminisme i poca política

Els mestres de cerimònia, Ernesto Sevilla i Joaquín Reyes, seran fidels al seu humor abstracte, surrealista, manxec i blanc

undefined41838800 graf9576  madrid  29 01 2018   los presentadores de la gala 180129134144

undefined41838800 graf9576 madrid 29 01 2018 los presentadores de la gala 180129134144 / Emilio Naranjo

3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Molt feminisme i poca política. Així es desenvoluparà la gala d’entrega dels premis Goya dissabte que ve amb Joaquín Reyes i Ernesto Sevilla de mestres de cerimònies. Tots dos –que han revolucionat els somriures a Espanya però que mai han fet sàtira política– seran fidels al seu humor abstracte, surrealista, manxec i blanc. «La política ha saturat la gent. Es pot parlar de més coses, ¿veritat?», va afirmar ahir Reyes a l’Acadèmia del Cine, on va presentar juntament amb Sevilla les línies generals de la vetllada, que serà emesa en directe per TVE-1. Fent gala del seu enginy, els chanantes –que en anteriors edicions dels Goya van col·laborar amb alguns números d’humor– van deixar clares les seves principals preocupacions per sortir airosos del repte: «quedar guapo en pantalla» (Reyes) i «estar sobri» (Sevilla).

El consell de Dani Rovira

Surti com surti, tots dos han decidit seguir al peu de la lletra el principal consell que els ha donat Dani Rovira: no mirar les xarxes socials. L’actor malagueny va arribar a penedir-se d’haver presentat els Goya després dels «insults, crítiques i menyspreus» abocats a Twitter. El disgust no li va durar gaire perquè l’any següent va tornar a fer-ho. El 2018, no obstant, ha decidit donar pas a noves cares i declinar l’oferta de l’Acadèmia per presentar la cita més important del cine espanyol per quarta vegada consecutiva.

Presentar els Goya és un «ofici de valents», segons Nora Navas, vicepresidenta de l’Acadèmia, que va donar la benvinguda a la institució als chanantes (la presidenta, Ivonne Blake, segueix recuperant-se de l’ictus que va patir fa setmanes). L’humor «intel·ligent i surrealista» de Reyes i Sevilla farà, en opinió de l’actriu catalana, que l’audiència televisiva pugi. Per a això, és fonamental que la gala no s’allargui en excés. Sevilla i Reyes ho saben, però hi ha poca cosa a fer. És una batalla perduda reclamar que comenci abans i no a les deu de la nit, quan s’hagin emès el Telediario i Informe semanal. Mentre en l’entrega dels Gaudí de diumenge unes fulles de tardor queien sobre els premiats que s’excedien en els agraïments, Sevilla i Reyes tenen un altre pla de xoc: ruixar-los amb aigua a pressió i treure’ls de l’escenari.

Els chanantes –que s’autodefineixen com a «fans de les gales de cine»– van reconèixer que no van veure l’entrega dels premis de la indústria catalana, amb moltes al·lusions polítiques i un esplèndid, àcid i divertit David Verdaguer com a mestre de cerimònies. «No la vam veure, no. No ho vam fer perquè no ens contaminés», va fer broma Sevilla.

En el que sí que coincidiran les dues vetllades serà en la lluita feminista. «Som dos presentadors homes, és veritat. Això no ho podem canviar. Però també farem el nostre especial homenatge a la dona. És una moda molt positiva la de defensar la dona», va destacar Sevilla sense adonar-se que, possiblement, no havia escollit la millor paraula –«moda»– per definir la revolta de les dones del món del cine davant els abusos sexuals arran del cas Weinstein

Fugir del més fàcil

Notícies relacionades

En tot cas, és d’esperar que els Goya segueixin l’estela dels Globus d’Or, els Feroz i els Gaudí i incloguin al guió nombroses al·lusions a la lluita de les dones per acabar amb els abusos. Els creadors de Muchachada Nui La hora chanante van deixar clar que posaran en valor el fet que dues de les cinc pel·lícules nominades al Goya més noble (el de millor film) estiguin dirigides per una donaEstiu 1993 (amb què Carla Simón es va imposar als Gaudí i als Feroz) i La llibreria (amb què Isabel Coixet va guanyar els Forqué).

Tornant a l’humor amb què han creat un vocabulari propi, Reyes i Sevilla van destacar que intentaran portar-se bé a l’escenari i no treure’s la paraula. El seu objectiu és ser fidels al seu estil d’humor, però anant un pas més enllà per no repetir-se. Per això han decidit no realitzar els números de celebrities (imitació calcada de personatges) que tanta fama els han donat. «Això seria el més fàcil i nosaltres ho volem esquivar», van concloure.