Anar al contingut

INFORME DELS EDITORS

El 80% dels llibres digitals són pirates

Els espanyols llegeixen més que fa cinc anys, però un 40% no ho fa mai per oci

Olga Pereda

El 80% dels llibres digitals són pirates

ELISENDA PONS

Sis de cada 10 espanyols (59,7%) llegeixen llibres en el temps lliure. La majoria segueix sent fidel al paper, amb una mitjana d'11,6 llibres a l'any. Però el 20% de la població combina tant el suport tradicional com el digital. Ara bé ¿com accedeixen als llibres on lineNomés el 30% paga per aquests llibres. El 80% dels llibres digitals llegits el 2017 es van obtenir de forma “gratuïta”. Així s'especifica a l'informe de la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE), que en cap cas esmenta la paraula pirateria. A les 5.000 persones enquestades per fer l'estudi només se'ls va preguntar si pagaven o no pel contingut cultural. Hi ha llibres digitals gratuïts, però els editors no tenen dubtes: aquest 80% de llibres gratis llegits són "pirates". Almenys ho són en una amplíssima majoria, segons aclareix Antonio María Ávila, director executiu de la FGEE.

L'informe dels editors -que no s'elaborava des del 2012 per falta de pressupost- confirma que els espanyols llegeixen més llibres que fa cinc anys. El percentatge de població lectora puja al 65,8% (2,8 punts percentuals més que el 2012) i es va acostant a la mitjana europea (70%). Però el 40% dels espanyols no llegeixen mai per oci. Els dos motius principals per no acostar-se als llibres són dos. El primer, la falta de temps (la feina i la família consumeixen totes les hores del dia). El segon, el nul interès pels llibres, argument esgrimit pel 35% dels no lectors. El 18% confessa que prefereix fer altres activitats d'oci, mentre que un 0,7% al·lega el preu excessiu.

Xarxes socials i webs

El percentatge d'espanyols que llegeixen (no solament llibres, sinó altres formats) ha pujat des del 2012. En totes les comunitats ha crescut aquest percentatge excepte a Extremadura. Madrid segueix sent la regió amb més índex de lectors (71%). A Catalunya, el percentatge és del 62,7% (puja un 7,7%). Respecte a la lectura en general, l'augment més evident és el que experimenten les xarxes socials i webs, encara que el més llegit segueixen sent els diaris, seguits dels llibres (les revistes, però, cauen bastant).

Les dones llegeixen més

Com passa a la resta del món, la lectura de llibres en temps lliure segueix sent més habitual entre les dones. La diferència és considerable en la franja compresa entre els 45 a 54 anys (el 73% de dones davant el 51% d'homes). Tradicionalment, són els estudiants els que llegeixen més, seguits de les persones amb feina fora de casa. Però les xifres del 2017 confirmen que els aturats estan demostrant un alt interès per la lectura, igual que les mestresses de casa i els jubilats.