Anar al contingut

ÒBIT

Mor la periodista i escriptora Patrícia Gabancho

Un càncer de pulmó acaba amb la vida de l'autora argentina, de 65 anys, que residia a Catalunya des del 1974

Mor la periodista i escriptora Patrícia Gabancho

La periodista i escriptora argentinocatalana Patrícia Gabancho ha mort aquest dimarts a Barcelona als 65 anys. L'autora, nascuda a Buenos Aires el 1952 i resident a Catalunya des del 1974, feia mesos que lluitava contra un càncer de pulmó. 

Filla de l'intel·lectual argentí Abelardo F. Gabancho, l'escriptora va estudiar català a Buenos Aires, on va mantenir una estreta relació amb els integrants del Casal de Catalunya. Després d'estudiar periodisme, va decidir traslladar-se a Barcelona als 22 anys, el 1974.

A més de col·laborar de forma regular en premsa, ràdio i televisió, Gabancho va publicar una vintena d'assajos històrics, entre els quals destaquen Crònica de la independència (Mina, 2009), A la intempèrie. Una memòria cruel de la transició catalana (1976-1978) (Columna, 2011) i Amalia i els esperits (Arpa, 2017). També va publicar llibres sobre tango, teatre i literatura, i sobre urbanisme, com Caminar Barcelona (Columna, 2016). El 2012 va guanyar el premi Prudenci Bertrana amb la novel·la La néta d'Adam (Columna).

Fermament vinculada a iniciatives i plataformes sobiranistes, Gabancho va ser membre del Cercle d'Estudis Sobiranistes i, des del 2011, va mantenir un compromís actiu amb l'Assemblea Nacional Catalana. L'autora també formava part, des del 2014, de la junta de l'Ateneu Barcelonès, en qualitat de vicepresidenta primera.