IVA A LES SUBVENCIONS

SOS de la cultura catalana davant Hisenda

En el pitjor dels casos, l'Agència Tributària podria arribar a exigir de 25 a 30 milions d'euros, segons Valentí Oviedo, gerent de l'ICUB

jgarcia17111209 foto macba   18 adelanto miercoles   noti centro   tr3sc171127215618

jgarcia17111209 foto macba 18 adelanto miercoles noti centro tr3sc171127215618

4
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré / Marta Cervera

Institucions culturals catalanes de referència com el Teatre Lliure, el Mercat de les Flors, el Macba, el MNAC i el CCCB, entre altres, s’han unit per fer un front comú davant la reclamació d’Hisenda del pagament de l’IVA de les subvencions rebudes entre el 2013 i el 2017. Segons els càlculs de Valentí Oviedo, gerent de l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub), «si totes les institucions consorciades en què participa l’Ajuntament de Barcelona haguessin d’abonar el que es pot arribar a exigir, la xifra arribaria als 25 o 30 milions d’euros». Un despropòsit que, segons la seva opinió, «obligaria a canviar el sistema de finançament».

    

Els responsables de l’Agència Tributària a Barcelona, a diferència del que passa a la resta de l’Estat, estan examinant amb lupa les ajudes públiques a diferents entitats culturals. Segons la nova Llei de Contractació Pública, aprovada el 9 de novembre passat, estan exemptes d’IVA, però Hisenda pretén cobrar el 21% de les subvencions dels cinc anys anteriors, al no entendre igual la nota aclaridora que eximeix Cultura i Transports d’aquest pagament. La interpretació és diferent per a Hisenda que per als responsables dels equipaments culturals catalans. Aquests últims consideren que la llei antiga ja recollia l’exempció tàcitament; mentre que el ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro no ho veu de la mateixa manera. En aquest sentit, Oviedo apunta: «Nos­altres entenem que les subvencions a Cultura van destinades a l’activitat i, per tant, no estan vinculades a preu i no són una prestació de serveis de l’administració cap a un operador». És a dir, que ni abans ni ara estaven o estan subjectes al pagament de l’IVA.

LA VEU D’ALARMA

Les inspeccions van començar fa un any, però va ser el Festival Temporada Alta el que va llançar aquest cap de setmana la veu d’alarma. El seu director artístic, Salvador Sunyer, va alertar que la seva productora, Bitò, privada, no pot fer front als 1,4 milions d’euros que li reclamen del 2012 al 2015. El mateix li passa al Teatre Lliure, al qual exigeixen 1,3 milions pel 2016.

    

El requeriment d’Hisenda podria suposar un milió d’euros per al Mercat de les Flors, que està en procés d’al·legacions després d’haver pagat ja 400.000 euros per la inspecció del 2014 i haver recorregut al Tribunal Econòmic Administratiu, on està pendent de judici. És l’única institució que, de moment, ha abonat l’import reclamat. La resta s’acolliran a la suspensió de liquidació amb dispensa de garantia o, el que és el mateix: demanaran endarrerir el pagament fins que hi hagi sentència, cosa que les administracions públiques tenen el dret a demanar, i l’Agència Tributària, la potestat d’acceptar o no.

    

Per tots els agents culturals, aquesta exigència de l’IVA és un despropòsit. «La cultura viu al dia i està sempre al límit», recorda Lluís Pasqual, director del Lliure. Per a ell és una prova més del «menyspreu cap a la cultura». La seva situació no deixa de ser curiosa: va passar la inspecció d’Hisenda sense problemes els anys 2014 i 2015, però el fisc li reclama 1,3 milions pel 2016 i amenacen amb investigar el 2013. «Al Lliure, amb la mateixa base legal i situació, es canvia de criteri. És estrany», raona el gerent de l’Icub.

DIFERENTS CASUÍSTIQUES

El Macba, el CCCB i el MNAC estan també afectats per les reclamacions, no així el Museu Picasso, l’Auditori, el TNC i el Liceu. Cada cas té una casuística diferent. Al Macba ja li han demanat que aboni quantitats referents a dos anys (2014 i 2016) i els seus responsables calculen que podrien arribar a requerir-los fins a 1,1 milions si sol·licitessin l’IVA de l’últim lustre. Al MNAC l’han exhortat a entregar quantitats pels exercicis del 2013 al 2015 i esperen que arribin també reclamacions pel 2016. La suma estimada per a ells puja a un milió d’euros. I al CCCB arriba als 1,25 milions.

    

Tots els organismes consultats treballen amb assessors legals a l’uníson per poder fer front comú i atacar el problema conjuntament. I es mostren sorpresos amb l’actuació d’Hisenda. De moment, la situació pot causar seriosos problemes a la tresoreria d’aquests centres, com ja passa, per exemple, al CCCB i el Mercat. Segons l’opinió de Lluís Pasqual i Cesc Casadesús, exdirector del Mercat i actual capità del festival Grec, els advocats estan segurs que la via judicial els acabarà donant la raó. «El pitjor és que això durarà entre set i deu anys, i el mal ja estarà fet», lamenten.

    

Per Oviedo és clar que, més enllà de les batalles legals, el més important és arribar a algun tipus d’acord a nivell polític per mirar de solucionar el problema. El Ministeri de Cultura, fins ara, ha recolzat el sector, sorprès també per les accions empreses per Hisenda.

Notícies relacionades

    

El problema sembla afectar només Catalunya. Per ara. Altres festivals i cites culturals d’Espanya, com la Seminci de Valladolid, el Festival de Cine de Sant Sebastià i el Festival de Cine de Sevilla, consultats per aquest diari, afirmen que no han rebut cap reclamació similar per part d’Hisenda, informa Olga Pereda.