L'IVA del cine baixarà del 21% al 10%

Méndez de Vigo confirma l'anunci de Ciutadans i es congratula de donar una "bona notícia" en la vigília del Festival de Sant Sebastià

L'Executiu anuncia la demanada baixada quan el pressiona la negociació per obtenir el suport del PNB

abertran40227422 madrid 20 09 2017   ruefa de prensa posteror a la reuni n de170922133300

abertran40227422 madrid 20 09 2017 ruefa de prensa posteror a la reuni n de170922133300 / JUAN MANUEL PRATS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Madrid

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha confirmat aquest divendres que el projecte pressupostari per al 2018 inclourà una baixada de l'IVA del cine del 21% al 10%, com havia avançat aquest dijous Ciutadans.  

"Crec que és una bona notícia. La cultura és una cosa que disfrutem tots i ens fa feliços", va assenyalar el ministre, que va dir que es congratulava de fer aquest anunci en vigílies de l'arrencada del Festival de Cine de Sant Sebastià. El ministre ha fet broma quan ha assegurat que ara espera que el sector, molt enfrontat amb el Govern precisament per la pujada de l'IVA, li "digui alguna cosa amable".

Méndez de Vigo ha explicat que l'Executiu "va haver de prendre mesures que no li agradaven" a causa de l'estat de "bancarrota" en què es va trobar els comptes. "El Govern el que vol és abaixar els impostos i que els diners estiguin a la butxaca dels espanyols. Vam prendre aquelles mesures, però també vam dir que les revertiríem quan ho permetés el context econòmic", ha afegit. "Quan la situació ha canviat gràcies a la feina del Govern, els impostos baixen perquè la cultura és una cosa que ens fa feliços. Estem en aquesta negociació, però ja podem avançar aquesta baixada, perquè és una bona notícia", ha matisat.

Acord pressupostari

Ciutadans i el PP han acordat, dins del marc de negociació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2018, la baixada del tipus impositiu de les entrades de cine, que, després de cinc anys tributant al 21%, s'iguala així als espectacles en directe.

Es tracta d'una reclamació que tant partits de l'oposició com el sector cinematogràfic i associacions de professionals han estat fent des del 2012, quan el Govern del PP va decidir apujar l'IVA del sector cultural. 

La Federació de Cines (FECE) va anunciar aquesta setmana que repercutirà favorablement en el preu de les localitats la baixada de l'IVA.

L'anunci arriba enmig d'una negociació complicada

Notícies relacionades

El Govern ha anunciat la rebaixa impositiva que el sector i l'oposició feia anys que esperaven just quan s'ha vist obligat a aprofitar al límit els terminis per a obtenir el suport del PNB als comptes. El partit nacionalista basc és reticent a avalar Rajoy en ple xoc de trens amb Catalunya, ja que no comparteix algunes de les decisions governamentals i judicials per frenar el referèndum. Davant aquesta situació, va decidir no aprovar aquest divendres el projecte de llei pressupostària i esperar a la setmana que ve per veure si aconsegueix acostar posicions amb el PNB i altres grups com CC. 

Méndez de Vigo va reconèixer a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que la "negociació té alts i baixos", però va refusar lligar el retard en l'aprovació del projecte de pressupostos als "esculls" amb el PNB. A més, va mostrar la seva confiança que finalment els comptes, amb aquesta baixada de l'IVA cultural, siguin aprovats.