SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ

El català ja arriba al 25% del mercat del llibre a Catalunya

La seva quota, que ha crescut els últims anys, puja al 45% si es comptabilitza també el llibre de text

ealos38160506 barcelona 23 04 2017  ambiente de sant jordi en la foto jaum170906164854

ealos38160506 barcelona 23 04 2017 ambiente de sant jordi en la foto jaum170906164854 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El mercat del llibre en català segueix creixent, segons les dades de vendes de l’any anterior que l’Associació d’Editors en Llengua Catalana va fer públiques ahir en la roda de premsa de presentació de la Setmana del Llibre en Català, que obre les portes a l’avinguda de la Catedral de Barcelona del 8 al 17 de setembre. La  quota de mercat del llibre en català ha arribat ja al 25,4% a les llibreries de Catalunya, si no es comptabilitza el llibre de text escolar. Si s’hi afegeix el llibre de text, la proporció del català al mercat arriba en canvi al 45,5%. El creixement de les vendes del llibre en català va ser l’any passat del 3,6% respecte del 2015. 

L’any 2008, les vendes del llibre en català, sense comptabilitzar el llibre de text, eren del 20%. D’any en any han anat guanyant pes, fins a sobrepassar el 25%. L’any 2008, la facturació del llibre en català era de 225,5 milions d’euros. El 2014, en el punt més baix de la crisi, havia descendit fins a 222,9 milions d’euros, per arribar als 230 el 2015 i els 238 el 2016. El creixement és modest i encara no s’ha recuperat el nivell precrisi, però la caiguda del llibre en castellà va ser més brusca i la seva recuperació més lenta, motiu pel qual en el repartiment d’aquest pastís encara minvant la quota del català ha passat a ser més gran.

LA SETMANA, MÉS AVIAT

La Setmana del Llibre en Català torna demà fins al 17 de setembre a l’avinguda de la Catedral de Barcelona amb l’objectiu de seguir sent una plataforma de llançament del llibre en català com ja ho ha sigut en anys anteriors: segons el seu president, l’editor Joan Sala, l’atenció mediàtica i la concentració de novetats en aquesta data van fer que la convocatòria tingués l’any passat un efecte sorprenent: fins al mes d’agost, les vendes del llibre en català estaven sent exactament les mateixes que les de l’any anterior, però en aquest últim trimestre es van disparar. 

Notícies relacionades

L’any passat, la setmana va començar el 2 de setembre. «Tothom  estava de vacances», es lamentava ahir Sala. Malgrat que aquest primer cap de setmana va ser un desert, les vendes van augmentar fins als 354.000 euros, un 16,6% més que en l’any anterior. Aquest any, la setmana ha començat més tard, malgrat que això suposi un esforç i un sobrecost (el desmuntatge, per permetre donar pas a l’escenari de les festes de la Mercè, haurà de ser fulgurant).

EL PROGRAMA

A la Setmana es presentaran part de les 200 novetats editorials en llengua catalana de la 'rentrée', se celebraran més de 270 activitats i exposaran la seva producció un total de 144 segells editorials, 13 llibreries, dos distribuïdors i quatre institucions. Dins del programa de la Setmana s’inclou l’entrega del Premi Trajectòria a l’escriptor Jaume Cabré, el dijous 14 de setembre a les 19.30, i la presència de Paul Auster com a convidat especial el dissabte 9. El programa de la setmana inclou presentacions de llibres, espectacles infantils i familiars, lectures amb motiu de les commemoracions de Màrius Torres, Aurora Bertrana, Prudenci Bertrana, Valerià Pujol, Carles Soldevila i Joan Fuster A més de tallers i itineraris literaris.