RESSENYA BAIXA EN ESPÒILERS

Final de temporada de 'Joc de trons': una cançó de germans i germanes

L'episodi 7x07 de la setena temporada de la sèrie és el més rodó d'aquesta penúltima entrega de la sèrie de HBO

jon-snow

jon-snow

5
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja s'ha acabat. Aquesta nit HBO ha emès l'últim capítol de la setena temporada de 'Joc de trons', 'El drac i el llop'. El més rodó i intens d'aquesta penúltima tanda d'episodis, a falta ja només dels sis de la vuitena i última temporada, en què es desvelarpa què o qui acaba ocupant el Tron de Ferro, si és que segueix existint. Els guionistes de la sèrie han deixat descansar aquesta vegada la màquina de teletransportació que durant aquesta temporada ha traslladat milers de quilòmetres amunt i avall els protagonistes, sense temps per elaborar, explicar o complementar amb subtrames l'acció trepidant d'una sèrie obligada a liquidar, en els 13 capítols d'aquesta temporada i la següent, el contingut de les 1.500 pàgines que encara poden sumar els dos llibres que el creador de la 'Cançó de gel i foc', George R. R. Martin, encara no ha publicat.

La sèrie s'ha agafat un descans abans de la traca final (la del final del capítol, i la que ens espera d'aquí un any) i s'agraeix. Passem a repassar, sense espòilers indesitjats i passant de puntetes per sobre dels detalls, per respecte a qui encara no l'hagi vist, o ja hagi vist el capítol i no necessiti que l'hi expliquin per escrit. Un capítol que bé es podria haver titulat cançó, dansa o joc de germans i germanes. D'una lluita dinàstica i familiar tracta la sèrie, i en aquest capítol totes les famílies tenien traumes per tancar... i ho fan, una per una.

Cersei, Tyrion i Jaimie

Comencem pels Lannister. Recordem, dos germans han tingut entre ells tres fills (i el que vindrà), Tyrion ha matat el pare, Cersei creu que el seu germà petit és el culpable de la mort dels seus tres fills... Un conflicte familiar que fins ara han resolt amb la ballesta. El capítol comença amb la conferència de pau que els reuneix tots tres (i Daenerys, i John Nieve, i Davos, i Bronn, i Brianne...). ¿Treva, reconciliació o ruptura? ¿Cersei assumirà que l'única guerra que compta és contra els caminants blancs i acceptarà l'oferta d'unir forces, o tramarà un estratagema dels seus? El dubte es resol en diverses reunions bilaterals entre germans Lannister. Diguem que al final de l'episodi uns Lannister treuen el pitjor de si mateixos i altres el millor, mentre melancòlicament cauen els primers flocs d'hivern sobre Desembarcament del Rei.

Yara i Theon

Els dos germans Greyjoy tenen un paper lateral en aquest episodi. Fins i tot ens els podríem haver estalviat si no fos tan clar que és aquesta dansa de germans el fil conductor de l'episodi final. Diguem que el fet de no disposar d'òrgans sexuals visibles li facilita les coses al covard de Theon en una situació compromesa, però no impedeix que per una vegada faci el que ha de fer.

La Muntanya i el Gos

Retrobament a Desembarcament del Rei entre el Gos i el seu germà, La Muntanya. No es podia deixar sense cobrir cap possible cara a cara fraternal. Però la reduïda capacitat expressiva de La Muntanya després que l'hagin convertit en el que sigui que és ara fa que aquesta trobada no tingui gaire profunditat emocional. 

Sansa, Arya i Bran

En el tràiler de la setena temporada se sentia una veu que sentenciava que a l'hivern, un llop solitari mor, i la manada sobreviu. Els tres germans Stark són a Hivèrnia, amb Dit Petit, protagonitzat pel pitjor actor de la sèrie, però de molt, sembrant la zitzània entre ells. Bé, entre elles, perquè Bran sembla que va a la seva. ¿Sansa es deixarà influir, o imperarà l'esperit de la manada? Diguem que l'esperit gregari del clan dels llops és més fort que la paranoia dels Lannister. I que el desenllaç d'aquesta subtrama és dels que satisfan les ànsies venjatives de l'audiència (i podria haver sigut millor si no fos perquè ens les hem de veure amb el pitjor actor de la sèrie).

¿I Bran? A 'Joc de trons' tenim el rei de més enllà del mur, el rei dels morts, el rei del nord, el monarca dels set regnes... i el rei de l'espòiler. Bran, el Corb dels Tres Ulls que se suposa que pot saber tot el que ha passat gràcies als corbs-dron i a la internet d'arbres màgics, els verdaders 'antics déus' tantes vegades citats (això queda més clar als llibres que a la sèrie de TV), però el molt punyeter no ho diu. I només de tant en tant deixa anar l'espòiler. Aquesta vegada ho fa finalment, amb resultats letals per a algun, però ens demostra que a vegades els seus dots estan fora de cobertura (encara que allà hi ha Sam Tarly per posar-lo al dia). 

Però un avís: la teoria que hi ha alguna connexió entre Bran i el rei de la nit, o que fins i tot poden ser la mateixa persona, té més aparença de ser real, per als més suspicaços, després de la cataclísmica escena final amb l'Stark paranormal amb els ulls en blanc.

Els tres dracs

Sí, els tres dracs també són germans, encara que després del capítol anterior queda clar que dos aniran per una banda, i l'altre, per l'altra. Després que es revelés amb ulls blaus, l'únic dubte era quina mena de foc (¿gel?; ¿una flama com de soldador en fred?) exhalaria el drac caigut al costat fosc, si el rei de la nit l'usaria i quin impacte tindria sobre el Mur. L'escena final ho aclareix. 

Rhaegar i Lyanna, Jon (bé, no exactament) i Daenerys

La incògnita que va deixar oberta Ned Stark quan li va dir a la primera temporada a Jon Neu que quan tornés al nord a veure'l li parlaria de la seva mare va quedar sense resoldre inicialment (és obvi que no va poder complir la seva promesa) però s'ha anat aclarint progressivament. En aquest capítol arriba la confirmació final (va, si heu arribat fins aquí, ja farem espòiler sense manies). 

Última oportunitat per deixar la lectura.

(...)

El germà gran de Daenerys Targaryen i la germana de Ned Stark, sí, es van casar formalment, van tenir un fill de qui el nom real es confirma definitivament (Aegon Targaryen) i que Ned Stark va criar com a bastard. I segons les lleis de successió (Martin es distingeix per haver creat personatges femenins empoderats, que diríem avui, però tampoc s'imagina un món pseudomedieval obertament feminista), Jon que ja no és ni Jon ni Neu però encara no ho sap és el legítim hereu del tron.

Notícies relacionades

Encara que és possible que la Mare de Dracs no posi gaire impediments a pujar al tron de la mà del seu nebot. Perquè sí, després d'unes quantes temporades de nus a vegades gratuïts però d'agrair i altres de contenció casta, hi torna a haver escena de llit a 'Joc de trons'.

Millor que entreu en calor, perquè la marxa dels morts encapçalats pel drac-bufador no pinta gens bé.