RECLAMACIÓ

Una jutge ordena l'exhumació del cadàver de Dalí per a una prova de paternitat

Una tiradora de cartes de tarot que ja es va querellar contra Javier Cercas per considerar que apareixia A 'Soldados de Salamina' va presentar una demanda per ser reconeguda com a filla del pintor

2
Es llegeix en minuts

Una jutge de Madrid ha ordenat l’exhumació del cadàver del pintor Salvador Dalí i l’obtenció de mostres del seu cos per a la pràctica de la prova biològica de determinació de la paternitat de Pilar Abel, una gironina que va presentar una demanda per ser reconeguda com a filla de l’artista. Segons la demandant, l’artista va tenir relacions sexuals amb la seva mare el 1956, mentre la dona treballava com a empleada domèstica d’una família que estiuejava a Cadaqués. Un tipus d’aproximació que no quadra amb el gust per l’onanisme i el 'voyeurisme' que caracteritzaven segons sembla la vida sexual del pintor.

La Fundació Dalí va declinar ahir fer qualsevol tipus de declaració sobre el cas, però va anunciar a través d’un comunicat que el seu servei jurídic intern, juntament amb el despatx Roca Junyent i en coordinació amb l’advocacia de l’Estat, està preparant un recurs «per oposar-se a la pràctica d’aquesta exhumació». En tot cas, l’exhumació tindria lloc al Teatre-Museu de Figueres, ja que el geni va ser enterrat sota la seva cúpula.

Segons indica en un acte la jutge encarregada del cas, «és necessària la prova biològica d’investigació de la paternitat de Maria Pilar Abel Martínez respecte de Salvador Dalí Domènech», al «no existir restes biològiques ni objectes personals sobre els quals practicar la prova per l’Institut Nacional de Toxicologia». La magistrada ordena, en aquest sentit, que es lliuri un exhort als jutjats de Figueres perquè es procedeixi a l’extracció de mostres del cadàver del pintor i siguin remeses a l’Institut de Toxicologia.

Inicialment, en el procés iniciat el mes de novembre passat al Jutjat de Primera Instància número 11 de Madrid, s’havia plantejat la possibilitat d’extreure una possible mostra d’una màscara mortuòria, contemplant l’exhumació del cadàver com a segona possibilitat per obtenir material genètic comparable amb el de la demandant.

QUERELLES ANTERIORS

Notícies relacionades

Les parts demandades en el procés són els titulars i gestors del llegat de Dalí: el Ministeri d’Hisenda i la Fundació Gala-Dalí. Pilar Abel reclama, en cas que es confirmi la paternitat, part de l’herència que el pintor va llegar a l’Estat espanyol, incloent-hi els drets d’autor.

Pilar Abel va presentar fa anys una altra querella contra l’escriptor Javier Cercas, demanant una indemnització de 700.000 euros per considerar que Conchi, un dels personatges de 'Soldats de Salamina', una tiradora de cartes de la televisió local de Girona, estava inspirat en ella mateixa, ja que compartien ocupació, nom artístic (Jasmine) i característiques físiques (talons i ros oxigenat). La demanda va ser desestimada pel jutge, que va considerar que, al marge que l’escriptor no la conegués, Abel no es podia sentir ofesa perquè el personatge de la novel·la és una «dona entranyable i a la qual s’agafa afecte».