Feminisme: 10 llibres recomanats per Sant Jordi 2017

L’escriptora nord-americana Siri Hustvedt, en un cèntric hotel de Barcelona.

L’escriptora nord-americana Siri Hustvedt, en un cèntric hotel de Barcelona. / ÂLEX BELLART

3
Es llegeix en minuts

El paper de la dona en la societat, el seu apoderament i lluita per la igualtat de drets estan en els últims anys al centre del discurs social, mentre la violència de gènere se segueix cobrant víctimes. Seleccionem aquí una bibliografia essencial sobre el tema.

FEMINISME DE BUTXACA Bel Olid. Angle. 12,50 euros

L'escriptora i tertuliana Bel Olid posa el focus en la vida quotidiana per estimar que més d'un 50% d'homes no cooperen en les tasques domèstiques ni participen en la criança dels fills. A partir d'aquí, l'autora es fica en aquest petit text en fondàries més grans i ofereix, a més d'un vocabulari feminista, algunes recomanacions bàsiques per no deixar-se trepitjar o perquè no et tractin amb indulgència. 

ESTIMADA UEAWELE. MANIFEST FEMINISTA EN QUINZE CONSELLS / QUERIDA UEAWELE. CÓMO EDUCAR EN EL FEMINISMO Chimamanda Ngozi Adichie. Fanbooks /  Random House. 5,90 euros

Una amiga de l'escriptora nigeriana instal·lada als Estats Units li va anunciar que tindria una nena i, ja que l'autora havia dictat una impressionant conferència sobre el tema, ‘Tots hauríem de ser feministes’, li va demanar consell per educar la seva filla en el feminisme. Ngozi Adichie es va prendre la tasca molt seriosament i va resumir les seves reflexions en 15 punts, a manera de manifest, que no tenen pèrdua.

LA DONA QUE MIRA ELS HOMES QUE MIREN A LES DONES / LA MUJER QUE MIRA A LOS HOMBRES QUE MIRAN A LAS MUJERES Siri Hustvedt. Edicions 62 / Seix Barral. 21,50 euros

¿Les dones i els homes percebem les coses d'una manera diferent? L'escriptora Siri Hustvedt, molt interessada pels aspectes neurològics, indaga en aquest interrogant a la primera part d'aquest magnífic assaig, que també es preocupa per l'art -amb un ull posat en Susan Sontag- i per com ens afecta l'edat en la relació cos i ment, per acabar amb una profunda reflexió sobre la condició humana.

CURS DE FEMINISME PER MICROONES Natza Farré. Ara. 17,90 euros

Després d'analitzar els micromasclismes de cada dia, la periodista Natza Farré constata que, malgrat les lluites des dels anys 70, no hem avançat prou en matèria d'igualtat, i fins i tot en alguns aspectes hem retrocedit. En la seva exposició, l'autora no deixa de posar-hi humor i entén que només a casa i intentant fermament no reproduir els estereotips patriarcals es podran canviar les coses.

MADRE HAY MÁS QUE UNA Samantha Villar. Planeta. 17.90 euros

Mare de dos fills gràcies a una donació d'òvuls, la polèmica s'ha tornat a instal·lar davant la periodista, que al seu llibre explica l'experiència del seu embaràs i maternitat. Les seves declaracions en un programa televisiu de xafarderies han aixecat polseguera. “Hi ha un moment en què imagines que tiraries el nen pel balcó”. No obstant, les paraules precipitades i una mica exagerades són el reflex d'una maternitat més real i menys edulcorada. 

ELS HOMES M'EXPLIQUEN COSES / LOS HOMBRES ME EXPLICAN COSAS Rebecca Solnit. Angle / Capitán Swing. 16 euros

Hi ha un terme anglosaxó, ‘mansplaining’, que defineix el moment en què un home es veu en l'obligació d'explicar-li una cosa a una dona de manera condescendent sense preguntar-se si ella ja té aquesta informació o no. La periodista Rebecca Solnit no va inventar aquesta paraula però sí que ha contribuït a popularitzar-la en els seus articles. El seu treball s'ha dirigit a diferents temes, com l'art, la política i el medi ambient.

LA CÁRCEL DEL FEMINISMO Sibai Adbli Sirin. Akal. 18 euros

Notícies relacionades

La política i arabista espanyola Sibai Sirin defensa un feminisme que als occidentals ens pot resultar estrany ja que, islàmica convençuda, reivindica l'ús del hijab. L'autora defensa una revolució descolonial, anticapitalista, antipatriarcal, antisexista, anticlassista i antiracista que es concretaria en una revolució feminista que encara s'ha d'abordar. Un text tan interessant com polèmic.

BUENOS DÍAS, GUAPA Maxie Wander. Errata Naturae.19,90 euros

A mitjans dels anys 70, al marit de l'autora li van encarregar un reportatge sobre les dones de la República Democràtica Alemanya, ell el va delegar en la seva dona, que va entrevistar 19 dones i va explicar les seves petites històries. Des del minut zero, aquest llibre es va convertir en un gran èxit editorial a les dues Alemanyes. L'autora només va poder disfrutar uns mesos del triomf perquè va morir el mateix any.