EL CULEBRÓ DEL GUARDÓ

L'Acadèmia Sueca entrega el Nobel a Bob Dylan en privat

Sara Danius, secretària permanent de l'Acadèmia Sueca, va confirmar la discreta reunió, sense cambres, amb el cantautor, que ha actuat a Estocolm

 

  / AP / JOHAN NILSSON

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ESTOCOLM

Personatge esquerp i esquiu per naturalesa, Bob Dylan va declinar viatjar a Estocolm el 10 de desembre passat per recollir el diploma i la medalla que acreditaven el seu premi Nobel de literatura. El cantautor havia sigut guardonat dos mesos abans per l’Acadèmia Sueca per crear «noves expressions poètiques dins la gran tradició de la cançó nord-americana», però ningú havia pogut veure Dylan a Estocolm fins ahir mateix: el bard va oferir un concert al Waterfront Stockholm de la capital sueca (que repetirà avui, diumenge) i, aprofitant la seva presència, va rebre una delegació de l’Acadèmia perquè li fes entrega del guardó sense la presència de les càmeres, en un acte «petit i íntim», segons com l’havia definit la seva secretària permanent, Sara Danius.

La mateixa secretària, que havia sigut vista entrant al recinte musical amb una localitat a la mà, i el seu predecessor al càrrec, Horace Engdahl, van confirmar ahir a la nit a la televisió sueca pública SVT l’entrega del premi, i així van posar fi a mesos d’intriga. El penúltim episodi del culebró havia tingut lloc dimarts passat, quan Danius va informar al seu blog que no havien parlat amb el músic en els últims mesos i recordava que la conferència de recepció del premi s’havia de celebrar com a molt tard el 10 de juny. L’endemà, Danius penjava al mateix blog un post titulat «Bones notícies sobre Dylan», en què explicava que l’Acadèmia aniria a un dels dos concerts del cantautor a Estocolm. Havien acordat donar-li el diploma i la medalla sense presència dels mitjans de comunicació.

Era el desig del nord-americà i l’Acadèmia, que ho havia acceptat, assenyalava que esperava rebre més endavant el discurs d’acceptació del premi gravat, una cosa que ja s’havia fet en altres ocasions. L’última va ser Alice Munro el 2013, destacava Danius, sense precisar que l’escriptora nord-americana, que tenia 82 anys quan va ser premiada, no va viatjar a Estocolm per motius de salut i va enviar una de les seves filles, Jenny, a recollir el guardó.

L’elecció de Dylan com a premi Nobel ja va despertar polèmica des del primer moment, al ser la primera vegada que es premiava un cantautor. L’Acadèmia Sueca va intentar contactar amb ell sense èxit i un dels seus membres, l’escriptor Per Wästberg, el va arribar a qualificar de «rude» i «arrogant», tot i que la institució es va desmarcar més tard d’aquestes paraules.

    Quinze dies després de ser premiat, Dylan va acceptar el Nobel i va agrair un premi que l’havia deixat «sense paraules». A mitjans de novembre, no obstant, l’Acadèmia va avançar que el bard no seria a la cerimònia d’entrega, prevista per al 10 de desembre.

Actuació de Patti Smith

Notícies relacionades

«Ell desitjaria poder recollir el premi en persona, però altres compromisos ho fan impossible», va afirmar la institució sueca. Poc després, Dylan va rebutjar també la invitació de Barack Obama per assistir a la Casa Blanca a una cerimònia d’homenatge als guanyadors del Nobel dels EUA.

Al desembre, Dylan va enviar finalment un discurs d’agraïment que va ser llegit per l’ambaixadora dels Estats Units a Suècia en el banquet d’honor als guardonats. En una emocionant actuació, la cantautora Patti Smith va interpretar en la cerimònia d’entrega dels premis el tema A hard rain’s a-gonna fall, composta per Dylan el 1963.