CITA AMB LA HISTORIETA

El Saló del Còmic, a punt per aterrar a Barcelona

A una setmana d'obrir les portes el festival presenta un programa amb exposicions amb avions reals, Lucky Luke i els centenaris del 'TBO' i Will Eisner

zentauroepp37706186 icult comic  el piloto  del edelweiss170317135839

zentauroepp37706186 icult comic el piloto del edelweiss170317135839

4
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tancs, cotxes, motos... i ara avions. Juntament amb  grans reproduccions de vinyetes esperaran els 'passatgers' un Mig 15 soviètic que va estar a la guerra de Corea, un caça bombarder de la segona guerra mundial, un caça republicà, un helicòpter amb el logotip de la Creu Roja de la guerra del Vietnam... Fins a sis aeronaus, més la guinda de dos cotxes de bombers d’època (un dels quals va ajudar durant els bombardejos feixistes sobre Barcelona), allotjats en un hangar cobert a la plaça de l’Univers de Fira Montjuïc, seran el reclam més espectacular amb què el Saló del Còmic aterrarà (gairebé literalment) dijous a Barcelona, on s’estarà fins al diumenge 2 d’abril en la seva 35a edició. Però  aquest no serà l’únic reclam, ja que per a  popular, la gran exposició amb 100 originals que celebrarà el centenari del TBO, la revista que va donar nom a tots els altres tebeos, amb sèries per a la nostàlgia com La família Ulises; a ella s’hi sumarà l’homenatge a un dels seus històrics  dibuixants, Josep Maria Blanco (Gran Premi del 2016).

La família Ulises, sèrie emblemàtica de la revista 'TBO'.

El Saló del Còmic, amb un pressupost de 872.000 euros (102.000 més que el 2016), augmenta les activitats, conferències, xerrades, classes magistrals i tallers (còmic, animació, impressores 3D, 'youtubers'...) i torna a dedicar un espai als autors i un altre als videojocs Nintendo. Amb 197 expositors (26 més), intentarà superar els 118.000 visitants de l’edició passada, un propòsit que sens dubte vindrà reforçat per l’ampliació d’espai, ja que ocuparà 50.000 metres quadrats (un 10% més que l’any passat) repartits entre els palaus 1, 2, 4 i la plaça de l’Univers.

DIFUSIÓ DE L'INSTITUT RAMON LLULL

Una setmana abans d’obrir les portes, el saló es va presentar ahir a la seu de l’Institut Ramon Llull, on el seu director, Manuel Forcano, va anunciar que la institució està disposada a «promoure el còmic des de Catalunya cap a l’estranger» en un pla, encara no pressupostat, que el 2018 «obriria una línia d’ajudes a autors i editorials per a la seva participació i mobilitat en cites internacionals», com podrien ser el festival d’Angulema i la Comic-Con de San Diego, en línia amb el model que ja està aplicant amb èxit el Govern balear.

Amb xifres de rècord que l’avalen, el director del certamen, Carles Santamaria, acompanyat de Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors i de Ficomic, organitzador del festival, va poder repetir un any més que està a punt d’inaugurar l’edició «més ambiciosa» de la cita amb la historieta i va repassar la nova oferta d’exposicions. 'Còmics en vol' mostrarà com dibuixants i guionistes han plasmat l’èpica de l’aviació, els combats aeris, els bombardejos, els pilots pioners o l’aventura aèria a les seves historietes. La mostra, comissariada per Jordi Ojeda i el mateix Santamaria, recordarà autors com Romain Hugault (convidat en aquesta cita i autor de la sèrie 'El pilot de l’Edelweis', amb els protagonistes sobrevolant les trinxeres de la primera guerra mundial), Vittorio Giardino (que amb el seu 'No passaran' immortalitzava les bombes feixistes sobre Barcelona), Hugo Pratt i l’últim vol de Saint-Exupéry o Boixcar i les 'Hazañas bélicas'.

LUCKY LUKE I MITES COM EISNER I CANNIFF

Diversos mites del còmic protagonitzaran exposicions. Un serà Will Eisner, pare de la novel·la gràfica, de quI es compleixen 100 anys del SEU naixement i que comissaria Antoni Guiral, que també coordina la de la revista ‘TBO’. També, Lucky Luke, l'icònic vaquer creat per Morris, acompanyat dels germans Dalton, i un altre, el mestre Milton Canniff (1907-1988), pare de Terry i els pirates i de l'aviador Steve Canyon. També hi haurà mostres sobre el univers Fanhunter, de Cels Piñol, els viatges de Tintín, i sí, l'arrogant i ‘perillosa’ figura de Donald Trump, que s'ha convertit en diana d'humoristes gràfics de tot el món, entre ells Ferreres i Manel Fontdevila.

CELS PIÑOL

Fanhunter.

I com mai poden faltar els superherois, aquesta vegada prendran el Saló els que estan “fora de control”, com Juez Dredd, Hellboy, Hulk o Rorschach, egocèntrics, impredictibles i violents, que sense ser dolents actuen al marge de les normes.  I, seguint la tradició, les mostres dels guanyadors dels premis del 2016: ‘Gaudí entre vinyetes’ (sobre el còmic del Torres i Jesús Alonso), que a més mostrarà maquetes i objectes originals de l'arquitecte i que podrà veure's després al Gaudí Exhibition Center; Javi de Castro (autor revelació); el món d'‘Ekhö’ i el fanzín ‘Nimio’. 

ELS CONVIDATS

Notícies relacionades

A l’importantíssim planter d’autors nacionals que firmaran les seves obres s’hi sumaran estrangers com el citat Hugault; la nord-americana Liza Donnelly, històrica i incisiva dibuixant de The New Yorker; Dave Gibbons, els  pinzells del qual van donar forma al mite del còmic de superherois Watchmen, amb guió del llegendari Alan Moore; el belga Hermann, reconegut l’any passat amb el Gran Premi a una carrera del festival de còmic d’Angulema. Repetiran visita els britànics Bryan i Mary Talbot i l’argentina Sole Otero (amb la seva primera història llarga, Poncho fue, sobre manipulació psicològica). També de l’Argentina arribaran José Muñoz, autor amb l’inseparable Sampayo de la sèrie del detectiu Alack Sinner, i Lucas Varela. També hi destaquen l’espectacular artista sud-coreà Kim Jung Gi i els nord-americans Gina Wynbrandt (amb el provocador 'Quiere alguien acostarse conmigo, por favor'), Jill Thompson (Wonder Woman) i Matt Kindt (que presentarà Ether juntament amb David Rubín). 

Les entrades poden ja adquirir-se anticipadament ala web de Ficomic