XERRADA I CONCERT

Valtonyc, una gira amb causa

El raper mallorquí, condemnat a tres anys i mig de presó per les seves lletres, va passar per l'Ateneu La Torna de Gràcia abans d'exposar el seu cas al Parlament

zentauroepp37768348 barcelona     barcelones     21 03 2017   icult    charla de170322182908

zentauroepp37768348 barcelona barcelones 21 03 2017 icult charla de170322182908 / JOAN PUIG

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

«Festa, sí. Lluita, també». Amb només aquestes quatre paraules va concloure Valtonyc dimarts el seu acte improvisat a l’Ateneu La Torna de Gràcia. El raper mallorquí, condemnat a tres anys i sis mesos de presó pel contingut de diverses cançons, va ser convidat per la CUP a exposar el seu cas al Parlament. I aprofitant la seva presència a Barcelona, es va organitzar una trobada oberta. L’objectiu era exposar que la seva condemna és un acte de censura hereu del que al seu dia van patir artistes com Lluís Llach i sumar suports en defensa de la llibertat d’expressió. La xerrada, com era d’esperar, va culminar en un breu concert sorpresa.

Valtonyc va explicar davant d’uns 80 assistents que la dura sentència rebuda és el resultat de no haver volgut declarar-se culpable. «Si ho hagués fet, m’hauria caigut un any i mig i no hauria anat a la presó», va explicar. «La meva intenció no és martiritzar-me, però vull aprofitar aquesta condemna per explicar que a Espanya es condemna la gent per la seva opinió», va afegir. La sentència de l’Audiència Nacional detalla en gairebé 60 pàgines desenes de versos de 14 cançons i condemna el raper per amenaces, enaltiment del terrorisme, humiliació a les víctimes i calúmnies i injúries al Rei i la família reial. 

El raper va recordar que quan va compondre algunes de les cançons tenia 18 anys i va admetre que avui les escriuria diferent

Josep Miquel Arenas, nom real del raper, va insistir a aclarir que al compondre títols controvertits com 'Circo balear' i 'El rei borbó tenia 18 anys i que ara els escriuria d’una altra manera: «Avui canviaria el llenguatge masclista i intentaria utilitzar un llenguatge més madur. Intentaria ser més intel·ligent i no caure en la provocació directa», va especificar. També es va sincerar respecte a la inesperada invitació de la CUP. «¡Em va trucar l’Anna Gabriel per telèfon i li vaig dir que [si ella era Anna Gabriel] jo era Pablo Iglesias!», va deixar anar entre rialles. La diputada de la CUP estava entre el públic de La Torna, per confirmar que no era cap innocentada.

ASSALTAR MARIVENT

Notícies relacionades

Mentre el recurs fa el seu camí fins al Tribunal Suprem, l’objectiu del col·lectiu de suport a Valtonyc és ara «internacionalitzar el conflicte» més enllà de l’àmbit balear per saber «què pensa la resta d’Espanya d’empresonar algú per cantar cançons». Ja hi ha actes previstos per a les pròximes setmanes: a Girona, Bilbao, Pamplona i Mallorca. A Badalona, se celebrarà a mitjans de maig un concert de tot un dia en què s’espera reunir 4.000 persones i recaptar fons per a la defensa del raper. A La Torna es van llançar idees encara més ambicioses: des de transformar el Palau de Marivent en un centre social fins a fer caure l’Audiència Nacional.

Després de les explicacions i propostes es van retirar les cadires i el raper va agafar el micròfon per interpretar algunes cançons. L’escenari era negre, pelat i amb l’estelada com a únic element decoratiu. En primera fila, els seus amics i seguidors. Al fons, els curiosos i solidaritzats amb la causa. Uns i altres van poder comprovar que Valtonyc té moltes més coses per explicar i rimar que les que han transcendit mediàticament: combatre el masclisme, denunciar els mecanismes polítics que perpetuen les desigualtats socials, donar veu als més desafavorits… En la recta final, també va aclarir que vol seguir exercint el seu ple dret a rimar amb millor o pitjor gust. Així es va acomiadar: «Irene Villa is the real hip-hop, Carrero Blanco is the real hip-hop, Publio Cordón is the real hip-hop, la gent de La Torna is the real hip-hop».