Catximbes i raï al Maresme

El cantant marroquí Aymane Serhani va repassar els seus èxits de Youtube i es va fotografiar amb centenars de fans provinents de tot Catalunya

La discoteca Oasis, situada al Pla d'en Boet de Mataró, programa cada mes actuacions dels nous ídols de la joventut magribina

undefined37554676 04 03 2017   matar    concierto del cantante marroqu  aymane170305164707

undefined37554676 04 03 2017 matar concierto del cantante marroqu aymane170305164707 / Anna Mas Talens

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

L’Abdul s’obre pas entre la multitud de joves que intenten accedir a la discoteca i arriba fins a la descomunal limusina que hi ha aparcada a la vorera. La limusina, blanca com el seu jersei, brilla com la seva cadena. Ell és el joveníssim relacions públiques de l’Oasis i ha d’atendre una emergència: unes noies de Múrcia han arribat a l’estació de tren i l’organització s’ha compromès a recollir-les. Són les vuit del vespre i l’actuació està a punt començar.

Som al Pla d’en Boet, polígon industrial als afores de Mataró. Aymane Serhani, jove originari del Rif marroquí, és una promesa de la nova generació de música raï. La discoteca està fins a dalt de públic. No hi pot entrar ningú més. Alguns intenten colar-s’hi saltant la tanca que dona al jardí.

ANNA MAS

Els joves assistents al concert van fumar amb catximba. 

A la cabina, DJ Yasine mescla èxits occidentals de Major Lazer i Jason Derulo amb trencapistes orientals d’Aziz el Berkani i Saad Alsagher. Reggaeton i raï, dance i reggada marroquina, dembow llatí i sintetitzadors magribins, seqüències electròniques i cròtals egipcis. La pista crema. Uns ballen bellugant els braços amb delicadesa àrab. Altres ho fan provocativament en parella. La majoria són joves magribins. Alguns venen des de Barcelona. Cada dissabte n’arriben de tot Catalunya; fins i tot del sud de França.

Al voltant de la pista hi ha tauletes, butaques i sofàs. En cada tauleta, una catximba desprèn una afruitada aroma cada vegada que els seus comensals aspiren. Al costat de les catximbes, sucs, aigua, coca-coles i begudes energètiques. L’entrada costa 15 euros i inclou una consumició, però el preu es dispara si reserves una taula que, evidentment, anirà ben assortida de begudes i, si cal, el trajecte en limusina de l’estació a la discoteca.

Cinc-cents mòbils

Són dos quarts de nou. Aymane Serhani està a punt de sortir. Es nota perquè s’ha obert un cordó de seguretat cap a l’escenari. És allà: menut, superpentinat i amb somriure de nen bo. ¡És ell! Cinc-cents mòbils enlaire. Tothom el filma mentre ell saluda, somriu i interpreta 'Krite l’message', 'Lilla hadi' i 'Labsa jabala', títols que sumen entre 10 i 20 milions de visites a Youtube.

L’escenari també és ple de gent que grava amb el mòbil. El mateix artista canta amb un a la mà i es filma a si mateix. Diversos vigilants controlen que la gent no pugi a les butaques i sofàs entapissats. Impossible. S’ha de filmar l’estrella. Les barres, que mitja hora abans estaven atapeïdes de gent demanant beguda, estan desertes. Els cambrers, magribins com els vigilants i altres treballadors del local, també ballen.

 Hi ha tanta gent a l’escenari, que no s’adverteix que cap músic acompanya Aymane Serhani. DJ Yasine li llança les cançons des de la cabina. Els altaveus escupen la música a un volum brutal. Alguns espectadors surten de la pista amarats de suor. Un noi magribí amb ulleres hipster i pantalons de tirants fuma al seu sofà. Una jove dominicana observa des de la butaca.

‘Shukran’ i adeu

L’ambient i el set de Yasine són més disfrutables que l’actuació. Igual que passa en les músiques urbanes de club, es comencen a estilar aquests directes sense banda en què l’estrella està més pendent de ser retratada i multiplicar el seu ressò a les xarxes que d’actuar. Al cap de mitja hora, Aymane Serhani llança la paraula més temuda: 'shukran'. Gràcies i adeu. Passadís de seguretat i escapada.

Notícies relacionades

Desapareix i desapareix la histèria. La discoteca Oasis torna a ser un espai cordial. Un esclat eurotrance de Sash! obre pas al raï autotunejat de cheb Yacine Tigre. A ningú li estranya. Tothom balla i se sap totes les cançons. Però més d’un centenar de joves s’ha amunteguen davant de la porta per on s’ha esfumat l’estrella. Volen una foto amb ell.

El somrient Aymane Serhani ja fa una hora que es fa fotos amb els nombrosos fans. A la pista, DJ Yasine enfila la recta final. Els cambrers recullen les catximbes. La gent va sortint al carrer. Una noia li diu a un noi: «Dissabte que ve, ¿sí o què?». La nit encara no ha acabat per a l’estrella. Ara el portaran a sopar peix a Arenys de Mar i cap a les tres de la matinada tornarà a actuar. 

Temes:

Música Concerts