Rimadors en el punt de mira de la justícia

Els casos de César Strawberry, Ayax y Prok, Pablo Hasél i Valtonyc han posat el focus en els conflictes legals dels rapers

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

CÉSAR STRAWBERRY

Condemnat per uns tuits

Encara que aquest cantant madrileny ha publicat una dotzena d’àlbums al capdavant del grup de rap-metal Def Con Dos, els 20 mesos de presó que sol·licitava la Fiscalia per a César Strawberry (52 anys) eren per mitja dotzena de tuits que va publicar entre el novembre del 2014 i el gener del 2015, en què presumptament enaltia el terrorisme i humiliava les víctimes. «Quants haurien de seguir el vol de Carrero Blanco» i «El feixisme sense complexos d’Esperanza Aguirre em fa enyorar fins i tot els GRAPO» eren dos dels missatges llançats a internet. El juliol del 2016, l’Audiència Nacional va absoldre el cantant, però la setmana passada el Suprem va revocar l’absolució i va condemnar l’autor d’àlbums com España es idiota i Ultramemia per considerar que els tuits «alimenten el discurs de l’odi, legitimen el terrorisme com a fórmula de solució dels conflictes socials i obliguen la víctima al record de la lacerant vivència de l’amenaça». 

España es idiotUltramemia 

Calúmnies a la policia

Aquests bessons granadins (24 anys), un dels grups de rap espanyol amb més projecció del moment, van ser imputats per calumniar la policia a la cançó Polizzia, en què la tornada diu: «¿De qué sirven les maderos si no es para hacer fuego?». També se’ls acusa de mostrar imatges de policies al videoclip de la cançó, la qual cosa infringeix la llei de seguretat ciutadana, que va entrar en vigor el juliol del 2015. La mare dels dos rapers va escriure una carta a l’Audiència Nacional on explicava que aquest videoclip es va publicar mig any abans que la llei entrés en vigor. Ayax assumeix l’autoria de la cançó i exculpa el seu germà Prok, encara que tots dos la segueixen interpretant en els concerts. I és una de les cançons més corejades pel públic, que omple sales a tot el país. El videoclip supera els 3,3 milions de visites. El duo va declarar davant la justícia i espera el judici. 


PABLO HASÉL

Enaltiment, amenaces, injúries…

El raper lleidatà Pau Rivadulla (26 anys) va ser detingut el 2011 i acusat d’enaltiment del terrorisme i posat en llibertat amb càrrecs. L’Audiència Nacional el va jutjar el 2014 i el va condemnar a dos anys de presó. El Tribunal Suprem va ratificar la sentència al considerar que les seves paraules sobrepassaven el límit del dret a la llibertat d’expressió. La Fiscalia va demanar 15 mesos de presó (que va rebaixar a 1.800 euros de multa) per amenaçar de mort l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, a la cançó Menti-Ros. La cançó va ser retirada de Youtube, però ha reaparegut. Des del 2015, la Fiscalia estudia ofenses a la Monarquia i la Guàrdia Civil proferides amb tuits com: «Els paràsits dels Borbons segueixen de trapis amb els decapitadors dels homosexuals» i «Guàrdia Civil torturant emigrants o disparant-los». Dilluns, Rivadulla va tornar a declarar per la cançó Juan Carlos el bobón. 


VALTONYC

Notícies relacionades

La petició fiscal més alta

L’agost del 2012 se’l va arrestar i el pròxim 8 de febrer l’Audiència Nacional dictarà sentència contra el raper mallorquí Josep Miquel Arenas (23 anys). La Fiscalia sol·licita tres anys i vuit mesos de presó per injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme dividits de la següent manera: un any i vuit mesos per injuriar el Rei i dos per enaltiment del terrorisme. A Circo balear, de la seva maqueta Residus d’un poeta, cantava: «Al palau del Borbó amb kalàixnikov / Ocupam Marivent i el donam a la població». En aquest cançó, Valtonyc deia «Jorge Campos mereix una bomba de destrucció nuclear», raó per la qual el va denunciar el president de l’espanyolista Fundación Círculo Balear. Un any després, a María Dolores de Cospedal, deia: «Me la suda si la Audiencia Nacional me condena». Des d’aleshores ha llançat set maquetes més. La majoria superen les 20.000 descàrregues.