AVANÇ DEL CERTAMEN

Un Saló del Còmic d'alta volada

L'aviació, el 'TBO', Will Eisner, Víctor Mora i 'Fanhunter', protagonistes de la cita amb la historieta, que obrirà les seves portes el 30 de març

salo-comic-poster

salo-comic-poster

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un Mig-15 soviètic de la guerra de Corea, una rèplica del Monococ Hedilla que el 1916 va fer el primer vol Barcelona-Palma, un helicòpter Huey de la Creu Roja de la guerra del Vietnam, probablement un caça Mosca republicà... entre 6 i 8 avions reals de diferents èpoques donaran ales al 35è Saló del Còmic de Barcelona, que se celebrarà del 30 de març al 2 d’abril a Fira Montjuïc. La presència de l’aviació en la historieta serà l’eix temàtic de la pròxima cita amb la vinyeta, en què brillarà una gran exposició escenografiada sota una estructura coberta que evocarà un hangar a la plaça de l’Univers, a més dels centenaris de la revista 'TBO' i el del naixement del mestre Will Eisner, així com un homenatge a una altra llegenda, Víctor Mora, el creador del Capitán Trueno, mort a l’agost.

    

Altres mostres sobre l’univers 'Fanhunter', de Cels Piñol, els superherois que viuen en els límits de la llei i els viatges de Tintín destacaran en els 50.000 metres quadrats de l’«ambiciós» saló –un 10% més que el del 2016–, que ocuparà els palaus 1, 2, 4 i la plaça de l’Univers i que compta amb un pressupost de 872.000 euros (102.000 més que l’anterior), segons va avançar ahir el seu director, Carles Santamaria.

DIVERSITAT

El certamen, que el 2016 va aconseguir 118.000 visitants, augmenta els expositors fins a 180. «Volem atraure nous lectors al còmic, que per a molts és una porta d’entrada per a la lectura –va apuntar Patrici Tixis, president de Ficomic, organitzadora del saló–. Busquem que interessi als professionals, a l’aficionat al còmic, però també a la resta de la gent, amb exposicions per a un públic molt divers».

    

De moment, entre els autors estrangers confirmats figuren l’argentí José Muñoz ('Alack Sinner'), el belga Bruno Gazzotti ('Un futuro sin nubes'), el cubà Juan Padrón ('Crónicas de La Habana. Un gallego en la Cuba socialista', amb Mauricio Vicent) i el coreà Kim Jung Gi, capaç de realitzar en directe, sense esbossos i sense aixecar el retolador de la superfície, espectaculars creacions murals.

    

Des del mateix cartell, obra de Javier Calderón (Barcelona,1973), l’aviació sobrevola el certamen. «Vaig voler deslligar-lo del tema bèl·lic i donar-li un aire més èpic i aventurer, mostrant una de les dones aviadores que van travessar el Pacífic amb els seus biplans sobrevolant l’escenari del saló», va comentar ahir l’autor de 'Los caminos del señor'. A més dels avions reals, i d’un cotxe de bombers que va ajudar en el bombardeig franquista de 1938 sobre la Gran Via de Barcelona, l’exposició 'Còmics en vol', comissariada per Jordi Ojeda i el mateix Santamaria, reunirà imatges d’obres com 'Steve Canyon' (Milton Caniff), les 'Hazañas bélicas' de Boixcar, 'Pies descalzos. Una historia de Hiroshima' (Keijo Nakazawa) i 'No pasarán' (Vittorio Giardino). 

 

   L’exposició sobre els 100 anys de la revista 'TBO', comissariada per Antoni Guiral, amb 100 originals i un text del novel·lista Javier Pérez Andújar, recorrerà la seva història, les seves sèries (com 'La familia Ulises' i 'Los grandes inventos del TBO') i recordarà els seus dibuixants i guionistes, entre els quals, Josep Maria Blanco.

   

 De l’altre centenari, el del naixement de Will Eisner, pare de 'Spirit' i creador de la novel·la gràfica gràcies a 'Contrato con Dios', s’encarregarà una altra mostra, també comissariada per Guiral,  amb uns 50 originals del mestre nord-americà i un homenatge de diversos autors espanyols.

    S

obre un altre acte de tribut, el dedicat a Víctor Mora, Santamaria va avançar que tindrà suport escenogràfic, així com debats sobre la seva carrera i la seva lluita antifranquista. I 'Superherois fora de control' és la mostra que posarà negre sobre blanc 25 personatges que, sense ser malvats ni herois clàssics, lluiten contra el mal molt a prop dels límits de la llei. Entre els quals hi ha Judge Dredd, Hellboy, Hulk o la Màscara.

Notícies relacionades

  

 La venda anticipada d’entrades començarà el dia 1 de febrer a www.ficomic.com