DOL MUNDIAL

Leonard Cohen rep sepultura a Mont-real

Segons el 'Washington Post', el cantant va morir dilluns passat i només dijous es va fer pública la notícia

fcasals36255604 a  local resident looks  at flowers set up outside the summe161112162832

fcasals36255604 a local resident looks at flowers set up outside the summe161112162832 / LOUISA GOULIAMAKI

2
Es llegeix en minuts

Va morir dilluns passat a Los Angeles, segons informa 'The Washington Post', però no va ser fins després del seu enterrament dijous a Mont-real que la família de Leonard Cohen va decidir anunciar-ne la mort, sense explicar-ne les causes, molt possiblement seguint els dictats del cantant.

Segons han explicat als mitjans canadencs els membres de la congregació jueva Shaar Hashomayim, l’autor d’'Hallelujah' va rebre sepultura segons el ritu tradicional hebreu a la tomba on reposen no tan sols els seus pares, sinó també els seus avis i els seus besavis.

Durant el ritual es van recitar les paraules de la cançó 'You want it darker', que molt probablement va compondre pensant especialment en aquest moment.

Des que es va saber la notícia, les mostres de dolor no s’aturen. A Mont-real, centenars de persones han desfilat per la modesta casa que el poeta i cantant va comprar als anys 70 al barri portuguès de la ciutat (al carrer de Marie-Anne, al davant del parc de Portugal), poc després de publicar-se el seu primer àlbum, 'Song of Leonard Cohen'. Els visitants han dipositat a la porta espelmes, flors i fotografies en el seu honor.

Mont-real s’està plantejant ara la millor manera d’honrar el seu fill més famós. De moment, les banderes de tots els edificis municipals onegen a mig pal. Així mateix, l’alcalde, Denis Coderre, que es troba a Jerusalem, ha assegurat que la ciutat prepararà un gran «homenatge per a un dels més grans ciutadans de Mont-real».

CHELSEA HOTEL

La tristesa també ha arribat al mític Hotel Chelsea de Manhattan, a Nova York, al qual Cohen va dedicar una de les seves cançons més emblemàtiques i on centenars de fans han improvisat un altar laic amb diferents ofrenes en el seu honor.  

Notícies relacionades

Un altre indret molt estimat pel cantant és l’illa grega d’Hidra, on va residir de jove durant set anys. Allà va conviure amb la seva musa, la noruega Marianne Ihlen, a qui va dedicar la cançó 'So long Marianne'. «Aquest era el seu refugi», ha declarat a l’agència France Press Stavros Doukos, propietari d’una de les tavernes de l’illa. «Al local tenim bon vi, i li agradava molt tocar la guitarra aquí». En una altra taverna que també freqüentava s’hi pot llegir amb el menú un poema que va dedicar al lloc.  

Leonard Cohen va comprar una casa de pedra del segle XIX a l’illa grega, a la qual podia arribar en poc menys de dues hores des d’Atenes. A començament dels anys 60, aquell era un lloc molt concorregut per la bohèmia i es podia sobreviure amb molts pocs diners. Allà, l’autor  es va dedicar exclusivament a l’escriptura i va redactar la col·lecció de poemes de polèmic títol 'Flores para Hitler', així com les seves novel·les 'El juego favorito' i 'Los hermosos vencidos', quan encara no s’havia plantejat convertir-se en cantant.