CITA AMB LA HISTORIETA JAPONESA

Els orígens del manga

Una mostra al Saló del Manga repassa la història de les exitoses historietes japoneses

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

1
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El Saló del Manga de Barcelona, que se celebra fins demà al recinte firal de Montjuïc, és el lloc ideal per trobar els últims còmics japonesos que triomfen a Espanya i al Japó. Però també per prendre consciència que els inicis de les historietes nipones es remunten molt més enllà dels primers títols que es van editar al nostre país. Una mostra explica aquests orígens.

El manga que coneixem actualment, les històries seqüencials explicades amb dibuixos i textos, tenen aquesta forma des de principis del segle XX, gràcies a l’aparició de les revistes satíriques. Però molt abans ja hi havia al Japó una cosa semblant al manga: dibuixos que explicaven una història. De fet, les caricatures del segle VII trobades al temple d’Horyuji, a Nara (a prop de Tòquio), ja recorden lleugerament els característics dibuixos nipons.

No és fins a finals del segle XVIII que s’utilitza la paraula manga per descriure una cosa semblant als còmics. Va ser l’artista de ukiyo-e Katsushika Hokusai que, amb el títol Hokusai Manga, va agrupar una sèrie d’escenes quotidianes recreades en tinta i paper. En aquest cas el terme manga significava escenes, esbossos, i tot i que difereixen del terme i concepte manga actual, la seva influència estètica va marcar la producció de dibuixos posterior. Un altre dels predecessors del manga és l’art seqüencial: una història explicada a través de diferents imatges que es juxtaposen de forma seqüencial. En aquest cas, també hi ha nombrosos referents en la història del Japó entre els segles XI i XVIII.

Revistes satíriques

Notícies relacionades

No obstant, el verdader origen del manga com avui dia es coneix són les revistes satíriques de finals del XIX i principis del XX. Després de l’obertura del país a Occident el 1853, les caricatures i tires còmiques nord-americanes van començar a impactar entre artistes japonesos com Rakuten Kitazawa, considerat el primer artista professional de manga modern.

A partir de llavors, la indústria va accelerar. Van aparèixer les primeres revistes infantils de manga (Shonen Club) i els diaris van començar a publicar historietes. Just després de la segona guerra mundial, va ser l’autor Osamu Tezuka el que, amb el seu peculiar estil narratiu i personatges d’ulls grossos, va acabar de popularitzar aquest gènere de còmic que avui triomfa a tot el món.