TENIA 79 ANYS

Mor l'actriu Amparo Valle, la mare d'Amador a 'La que se avecina'

Habitual dels escenaris des dels 20 anys, es va fer famosa a la tele, amb sèries com 'Farmacia de guardia', 'Siete vidas', 'Periodistas' i 'Manos a la 'obra'

La desapareguda intèrpret era mare del músic Coque Malla

amparovalletelecinco

amparovalletelecinco

2
Es llegeix en minuts

L'actriu valenciana Amparo Valle, coneguda pels seus papers en sèries com 'La que se avecina''El comisario' o 'Hospital Central', va morir dijous als 79 anys, segons ha informat l'Acadèmia de Cine. A la vida real Valle era la mare del músic Coque Malla.

Encara que se'n desconeixen les causes, l'Acadèmia de Cine ha anunciat la mort d'aquesta actriu que en una de les seves últimes aparicions a la petita pantalla, a la sèrie 'La que se avecina', va donar vida a Justi (a baix, a la dreta).

Nascuda a València, va ser als 20 anys quan va començar a fer els seus primers passos en la interpretació i el 1959 va pujar a l'escenari per primera vegada amb el drama 'El delito en la isla de las cabras'.

L'arribada de Nuria Espert i la seva companyia a València buscant una actriu van fer que Amparo Valle aconseguís no només el seu primer paper destacat en una companyia nacional, sinó també que conegués Gerardo Malla, el seu marit i pare dels seus dos fills (Coque i Miguel), tots dos també artistes.

60 ANYS DE CARRERA

Aquest va ser el principi d'una carrera que es va estendre durant gairebé 60 anys i en què va tocar tant cine com televisió i teatre, on va estar més centrada en els seus primers anys interpretant papers d'obres de Bertold BrechtFederico García Lorca o Buero Vallejo.

A la gran pantalla es va estrenar amb petites interpretacions a 'María Rosa', d'Armando Moreno; i 'El certificado', de Vicente Lluch. Però al llarg de la seva carrera també va participar en títols com 'Pim, pam, pum? ¡fuego!', de Pedro Olea; 'Las truchas', de José Luis García Sánchez; 'Espérame en el cielo', d'Antonio Mercero; o 'Flores de otro mundo', d'Icíar Bollaín.

SUPORT ALS JOVES REALITZADORS

Valle també va trobar en el curtmetratge, segons l'Acadèmia de Cine, el mitjà per 'ajudar' els joves realitzadors. 'Aquel humo gris', de Josefina Molina, o 'Apunte sobre Ana', de Diego Galán, van ser alguns d'aquests treballs. 'El camerino', d'Ana Ramón Rubio, on comparteix protagonisme amb Luis Bermejo, va ser la seva última incursió en aquest mitjà.

Notícies relacionades

A la televisió va donar vida a personatges que la van fer molt reconeguda per a l'espectador al llarg de gairebé quatre dècades. Quaranta anys durant els quals va passar per algunes de les sèries més emblemàtiques de la història de la petita pantalla com 'Canguros', 'Farmacia de guardia', 'Siete vidas', 'Periodistas', 'Manos a la obra', 'El comisario' o 'Doctor Mateo'.

RECONEIXEMENT

Les seves interpretacions li van valer el Premi Margarita Xirgu, el Premio Nacional de Teatro Universitario, el guardó a la millor actriu al Festival de Tardor de Madrid i el premi a la millor actriu al Festival Internacional de Cine de Bordeus, per 'Flores de otro mundo'.