L'Ajuntament de Barcelona impedeix el llançament nocturn del nou 'Harry Potter'

harry-potter ferran-nadeu

harry-potter ferran-nadeu / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

2
Es llegeix en minuts
ERNEST ALÓS / BARCELONA

Les llibreries de tot Espanya han organitzat festes, concursos i 'photocalls' de fans caracteritzats com els seus personatges favorits per llançar el vuitè llibre protagonitzat pel mag creat per J. K. Rowling, 'Harry Potter i el llegat maleït' (Empúries / Salamandra). A la resta d'Espanya, algunes llibreries, o de grans cadenes o especialitzades, no esperaran a dimecres al matí per posar a la venda el llibre, i obren les seves caixes en sessió nocturna, a les 00.00 hores. Moltes, però cap a Barcelona, on s'havien preparat diverses iniciatives d'aquest tipus, especialment una gran trobada a la Casa del Llibre de la Rambla de Catalunya que va haver de ser cancel·lada el mateix dilluns al no tramitar l'Ajuntament de Barcelona el necessari permís per obrir fora de l'horari comercial habitual.

El text de l'obra teatral estrenada el mes de juliol passat a Londres i amb el cartell de complet penjat per als pròxims mesos, simultàniament al llançament del text en forma de llibre, amb la firma de J. K. Rowling i de Jack Thorne i John Tiffany, s'ha convertit ja a aquestes altures de l'any en el llibre més venut en mercats com el britànic, el nord-americà i l'alemany. I a Espanya el sector del llibre confia que, juntament amb les novetats com els últims llibres de Carlos Ruiz Zafón, Ildefonso Falcones i Arturo Pérez Reverte, serveixi perquè les xifres de vendes de l'últim trimestre de l'any consolidin una certa recuperació.

En qualsevol cas, el retorn de la Pottermania es fonamenta no només en l'èxit que pugui tenir 'Harry Potter i el llegat maleït': al nou llibre el seguirà al novembre la pel·lícula 'Animals fantàstics i on trobar-los', basat en un 'spin off' de la sèrie Harry Potter que, ja s'ha anunciat, obrirà una nova franquícia que tindrà continuïtat.

EL 'NO' MUNICIPAL

La proposta d'obertura nocturna 'potteriana' ha suposat un nou conflicte entre l'Ajuntament de Barcelona i el gremi de llibreters. Sol·licitada des de fa mesos, fonts del gremi lamenten que inicialment no obtinguessin resposta, després obtinguessin un sí verbal i el suport de l'Icub i que finalment, divendres passat, l'Ajuntament passés la pilota a Comerç, que al·lega no haver aprovat l'obertura perquè la petició havia d'arribar de l'Ajuntament, i aquesta no va arribar. Davant l'absència d'una autorització formal, la iniciativa es va frustrar. Finalment, fonts municipals han argumentat a aquest diari el perquè de la no tramitació del permís (explicació que els llibreters diuen no haver rebut encara):segons la llei catalana només es pot autoritzar excepcionalment una obertura fora d'horari per a locals de més de 300 metres (com els que ho havien sol·licitat) per a "la dinamització comercial de tota una zona i de tots els establiments que estan inclosos en aquella zona" i no per a "la promoció d'un producte determinat". 

Notícies relacionades

Això sí, sense venda, la Casa del Llibre celebrarà una festa amb concurs inclòs, que es va avançar a les iniciatives previstes per a la tarda del dimecres en totes les botigues de la FNAC (tallers i xerrades), Gigamesh (taula rodona i 'photocall'), Abacus (concursos de pocions i interpretació d'escenes del llibre davant un croma)...