LA CANÇÓ DE L'ESTIU

Enrique Iglesias segueix sent el rei

'Duele el corazón' competeix a les pistes estivals amb els últims èxits de Carlos Vives i Shakira, Sia, Morat, Alejandro Sanz i Marc Anthony, Drake i Rihanna

Enrique Iglesias durant un concert a Barcelona el novembre del 2014.

Enrique Iglesias durant un concert a Barcelona el novembre del 2014. / FERRAN SENDRA

5
Es llegeix en minuts
Luis Troquel
Luis Troquel

Periodista

ver +

No d'una manera tan absoluta com fa dos anys, però Enrique Iglesias torna a regnar aquest estiu. Cap cançó es deu haver ballat tant com el seu 'Duele el corazón', encara que l' hagin acabat desbancant del número u de les llistes els colombians Shakira i Carlos Vives apuntant-se al Bicing barceloní. També de Colòmbia prové el grup Morat i la seva corejada 'Cómo te atreves'. L'australiana Sia segueix a més amb 'Cheap Thrills' i Drake i Rihanna compaginen èxits per separat i idil·li viral. El català internacional Álvaro Soler torna amb 'Sofía', Alejandro Sanz s'alia amb Marc Anthony, Major Lazer torna a la càrrega, el reggaetón segueix campant i Leticia Sabater canta amb la boca plena de 'Salchipapa'. No ho dubtin, ballar les cançons de l'estiu segueix sent un passatemps infinitament més majoritari que caçar 'pokemons'.

L'ESTIU ÉS SEU

¿La cançó de l'estiu segueix sent un fenomen social? Des de ja fa bastants anys, en molt comptades excepcions. En realitat, sigui estival, tardoral o hivernal, el que està passant a la història és la cançó transversal. Si abans hi havia infinitat de melodies que tothom reconeixia, avui es compten amb els dits de les mans les que arriben a adquirir aquest estatus. Fa temps que més que de cançó de l'estiu es parla de cançons de l'estiu. En els últims 10 anys, només una es va desmarcar inqüestionablement de la resta. Va ser el 2014, amb 'Bailando' d'Enrique Iglesias.

L'any passat també va fer ballar amb 'El perdón'. I ara, per tercer any consecutiu, segueix dalt de tot amb 'Duele el corazón'. Aquesta vegada amb el porto-riqueny Wisin com a convidat i de nou a base de suau i acançonat reggeatón. Amb una tornada tan infal·lible que aconsegueix que ens oblidem d'una de les disjuntives més tontes mai cantades: a la lletra, conscient que la noia que estima està amb  algú que al fa infeliç, li proposar marxar junts i ballar "hasta las diez, hasta que duelan los pies". ¿Conclusió? "Con él te duele corazón / y conmigo tue duelen los pies", acaba cantant. Entre el cardiòleg i el podòleg.

A RITME DE REGGAETÓN

Fa 13 anys, la febre pel reggaetón desembarcava a Espanya amb el 'Papichulo'. El gènere segueix marcant el ritme de l'estiu i ara Carlos Vives lo acosta al vallenato amb 'La bicicleta', en tàndem junto a Shakira. En la lletra, ella al·ludeix diverses vegades a "el meu Piqué" i rima "Barcelona" amb el caribeny Parc Natural de "Tayrona". I de Medellín prové el reggaetonero Maluma, que compagina l'èxit de la nova 'El perdedor' amb el de 'Borro casset' (i actuarà al Sant Jordi Club de Barcelona el pròxim 7 d'octubre).

Fins i tot la cançó en anglès que més sona camina a aquest ritme. Bé, per ser exactes, a ritme de dancehall; el gènere jamaicà del qual neix el reaggaetón (de la mateixa manera que tantes músiques en un altre temps desqualificades per patxangueres derivaven de l'ska). Es diu 'Cheap Thrills' i la canta, emmascarada, l'australiana Sia, que havia sigut corista de Jamiroquai.  

DE DOS EN DOS O DE TRES EN TRES

Una vegada més, gairebé tots els grans èxits estan protagonitzats per col·laboracions eventuals entre estrelles. Passa com amb l'escassa transversalitat. No és res exclusiu de la cançó de l'estiu. És difícil entrar en les llista de 'singles' més venuts si no vas en parella o trio. I entre tanta promiscuïtat sorgeixen també nuviatges. Avui en dia cap de tan estel·lar com el del barbut Drake i Rihanna. El raper i la diva arrasen amb cançons que han gravat per separat en companyia d'altres. Molt especialment Drake, amb la breu i encertada 'One dance' amb Kyla i Wizkid. Rihanna pel seu costat s'ha vist convertida en actriu secundària d'un altre culebró viral en paral·lel amb 'This is what you came for', que ha gravat amb Calvin Harris. Taylor Swift, que fins fa molt poc era nòvia seva, va revelar que havia participat en la composició i afegit alguns cors. Acte seguit, Calvin i Taylor es van embrancar en una sèrie de mutus retrets aTwitter que encara cuegen.

El duo llatí de l'any és el d'Alejandro Sanz i Marc Anthony amb la cançó 'Deja que te bese'. Dos titans per a una colossal tornada. I també en comandita torna la banda nord-americana Major Lazer: amb Justin Bieber & MO en 'Cold water' i amb Nyla i Fuse ODG a 'Light it up'.

POP-ROCK D'IMPORTACIÓ

L'anomenat pop-rock nacional que tant va triomfar als 80, va tornar a popularitzar-se els últims anys del segle passat i els primers d'aquest. Des d'aleshores, a penes cap grup nou ha revalidat el seu èxit. I vet aquí que els colombians Morat s'instal·len a Espanya durant uns mesos per trencar la pana amb una cançó d'aires tex-mex. Es titula 'Cómo te atreves' i no semblen destinats a convertir-se en banda d'un sol èxit. Entre altres coses perquè ja en tenen un altre d'anterior: seva és també 'Mi nuevo vicio', que va estrenar Paulina Rubio.

També en clau pop-rock, d'aires motxillers i mestissos, el català Álvaro Soler incita al ball multicultural amb 'Sofia'. S'ha de cantar 'Sofiá', amb accent a la a. Ja en el disc anterior, semblava repetir 'Luciá' més que 'Lucía' en una altra cançó. De totes maneres, tampoc és qüestió de posar pegues en l'accentuació a algú nascut en Barcelona d'ascendència prussiana i belga, criat entre Tòquio i Sant Cugat, que viu i grava a Alemanya, que és un ídol a Itàlia, que es passeja pel número u de les llistes a Suïssa i Polònia i que ara canta una cançó amb nom de capital búlgara i amb un videoclip rodat a Cuba.

MENJAR ESCOMBRARIES

Notícies relacionades

Des de fa molt de temps també, són les grans estrelles les que acaparen l'estiu. La indústria casolana de tonades estivals sembla haver sucumbit a la globalització. Aquest any, ni Georgie Dann ni King Àfrica s'han atrevit a presentar nou llançament. Per contra, sí que ha sorgit una lliga regional vocacionalment 'friki' que aquest any ha sobrepassat expectatives amb 'La salchipapa' de Leticia Sabater. Camí ja dels cinc milions de reproduccions a Youtube. La Leticia amb c de tota la vida es tira més que mai a la sèrie z i exhibeix al vídeo cos salchipapero.