Crònica visual de la comarca dels Ports

Una exposició fotogràfica a Morella celebra el centenari de l'Associació Cultural del Maestrat a Terrassa

La mostra, comissariada pel reporter d'EL PERIÓDICO Julio Carbó, viatjarà a la ciutat del Vallès a finals de setembre

1
Es llegeix en minuts
Mònica Tudela
Mònica Tudela

Periodista

Especialista en fotografia i video

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fotografia és a vegades record; d'altres, sentit homenatge i, gairebé sempre, un tros d'història. Una mica de tot això es troba des d'aquest diumenge al matí en una exposició fotogràfica que, sota el nom de ‘Flaó Connection’, es pot veure a la sala del Consell de l'Ajuntament de Morella (Castelló).

La mostra és una retrospectiva fotogràfica de la comarca dels Ports, organitzada per commemorar el centenari de l'Associació Cultural del Maestrat a Terrassa. ¿Quin paper tenia aquesta associació?  Va ser el suport i gairebé una segona casa per a tots els que, a principis del segle XX, especialment després de la Primera Guerra Mundial, van haver d'emigrar i deixar els Ports per llaurar-se un futur millor a Barcelona i el Vallès.

En aquell temps van tancar fàbriques tèxtils importants i, a més, la producció agrícola i ramadera a la comarca no permetia que subsistís tanta població. La solució va ser abandonar els Ports i el Maestrat. Es calcula que entre 2.000 i 3.000 persones dels Ports van emigrar a Terrassa. L'associació, que encara existeix avui, els va proporcionar ajuda i solidaritat i, a més, els va servir per mantenir els vincles amb la resta d'immigrants de la comarca.

200 IMATGES DE 17 FOTÒGRAFS

La mostra reuneix imatges de 17 fotògrafs (tants com pobles té la comarca), entre els quals destaquen José Pascual, Miguel Ángel Troncho, Eduardo Manero, Rafa Ruiz, Manel Belver, Lluís Puig i Vicente Franco. El comissari i qui ha concebut la idea és Julio Carbó, nascut a Morella, fotògraf i editor gràfic d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA. En resum, les fotos mostren la terra que aquests immigrants van haver de deixar enrere, des de la primera imatge presa, cap a l'any 1870, fins a l'actualitat.

Notícies relacionades

En total hi ha unes 200 imatges, entre retrats, oficis, tradicions i paisatges, entre altres temes. “És una autèntica crònica social de més d'un segle de la nostra terra”, assegura Rhamsés Ripollés, alcalde de Morella, en el pròleg del catàleg que s'ha editat per celebrar el centenari de l'associació.

L'exposició serà a Morella fins al 11 de setembre i després viatjarà a Terrassa, on es podrà veure al Centre Cultural del 24 de setembre al 23 d'octubre.