MEMÒRIA DEL NAZISME

Els diaris de Himmler: massatge abans de l'execució

El diari 'Bild' troba en arxius russos els escrits desapareguts del cap de les SS i mà dreta de Hitler

Himmler, durant una desfilada nazi el 15 de març de 1938 per celebrar l’’Anschluss’, o sigui la incorporació d’Àustria a Alemanya.

Himmler, durant una desfilada nazi el 15 de març de 1938 per celebrar l’’Anschluss’, o sigui la incorporació d’Àustria a Alemanya. / ARXIU

2
Es llegeix en minuts
ANNA ABELLA / BARCELONA

71 anys després d'haver desaparegut, a l'acabar la segona guerra mundial, aquesta setmana el diari alemany ‘Bild’ ha tret a la llum fragments dels diaris de Heinrich Himmler, el temible cap de les SS i la Gestapo, lloctinent de Hitler i un dels artífexs de l'Holocaust nazi

Els diaris, que van ser descoberts en un arxiu de l'Exèrcit Roig a la ciutat russa de Podolsk i són més de 1.000 pàgines escrites el 1938, el 1943 i ek 1944, revelen, com ja demostraven les seves cartes personals (reunides per la seva reneboda Katrin Himmler, a ‘Himmler, segú la correspondencia con su mujer (1927-1945)’reneboda Katrin Himmler,, Taurus), que el líder nazi era incapaç de sentir la més mínima empatia per les víctimes i que per a ell, ordenar l'execució d'una desena de polonesos després de gaudir d'un relaxant massatge a mans de la seva assistenta era el més normal del món. Per a un dels màxims responsables de l'extermini jueu, la solució final, sota les directrius de la qual va assassinar milions de persones, formava part de la seva feina i ho portava a terme amb tota la professionalitat que el caracteritzava. 

UNITED STATES HOLOCAUST MEMORIAL MUSEUM / JAMES BLEVINS

Himmler, amb la seva dona, Marga, i la seva filla, Gudrun, el 1930.

En els diaris trobats ara, ja autentificats i que es publicaran probablement el 2017 en un llibre anotat de la mà de reconeguts historiadors, Himmler va deixar notes per exemple sobre com instava els SS sota comandament seu a fer servir gossos a Auschwitz que fossin “capaços d'esquinçar tothom menys els seus ensinistradors”, o sobre com va assaborir el menjar al camp de concentració de Buchenwald o després d'observar el gasejament de dones i nenes jueves a Sobibor.

EL CERVELL D'UNA VÍCTIMA

El cap nazi també anota com va estar a punt de desmaiar-se quan li va esquitxar la roba el cervell d'una víctima durant una execució a Minsk. Aquests horrors apareixen entre els escrits dedicats a la seva filla, Gudrun, la seva dona, Marga, i el seu fill adoptiu, Gerhard. També es refereix, com apareixia en les seves cartes, a la seva amant, Hedwig Potthast, amb qui també va ser pare i que va ser secretària seva. 

Notícies relacionades

Aquests diaris, que ‘Bild’ està publicant per entregues, vénen a complementar el material ja conegut escrit pel mateix Himmler. Als diaris del 1940 al 1942 s'hi havien sumat fa un parell d'anys les cartes trobades a Israel que es va intercanviar amb la dona i la filla (que no ha deixat mai d'idolatrar el seu pare) i que va publicar com a llibre la seva reneboda Katrin, que, en canvi, sí que ha denunciat les atrocitats nazis i que prèviament ja havia exorcitzat el seu passat familiar a ‘Los hermanos Himmler’ (Libros del silencio).

Himmler es va suïcidar el 23 de maig de 1945 mossegant una càpsula de cianur després de ser detingut pels aliats quan intentava fugir amb la guerra ja perduda per a Alemanya.