cita nocturna

Les set novetats de la Nit dels Museus 2016

Una passejada pels nous centres culturals de Barcelona que s'incorporen aquest any a la vetllada de portes obertes

 

  / FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una nova edició de la Nit dels Museus està en marxa. Dissabte, per novè any consecutiu, 83 centres culturals de Barcelona, l’Hospitalet, Badalona, Cornellà, Esplugues, Sant Adrià i Santa Coloma permetran l'accés sense passar per taquilla des de les set del vespre a la una de la matinada. Es podrà veure l'oferta habitual (les col·leccions permanents i les temporals), però també hi haurà concerts, 'performances', tallers i visites guiades i dramatitzades. Tot amb l'objectiu d'"acostar els museus a la ciutadania", segons Berta Sureda, l'encara comissionada de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona.

El repte no és fàcil si es té en compte que el públic local dels centres culturals de la ciutat és minoritari, només un 20%, segons les dades recollides per l'Institut de Cultura de Barcelona el 2015. Una tendència que s'inverteix durant la màgica nit, ja que els seus participants, 147.000 l'any passat, són majoritàriament locals. Escollir què es pot visitar no és fàcil perquè l'oferta és molt àmplia, així que la iniciativa proposa rutes, sis, que agrupen els centres per zones i inclouen des del Besòs al Llobregat, i des del port al Tibidabo. Fins aquí cap novetat.

Però la Nit dels Museus sempre prepara sorpreses. I les d'aquest any tenen nom propi, el dels quatre centres que s'incorporen per primera vegada a la iniciativa: el pavelló Mies van der Rohe, Fundació Ramón Pla Armengol, el Palau Güell i el Conducte d’Aigües del Museu de Badalona; i el dels tres que s'hi reincorporen després d'un període de d'absència: el Jardí Botànic, el Museu Etnològic i The Gaudí Exhibition Center-Museu Diocesà. Així que una de les moltes opcions de la nit és la ruta, no oficial, de les novetats, un recorregut que arrenca a Badalona, passa per Montjuïc després de recórrer Ciutat Vella i acaba al Guinardó. És aquesta.  


A BADALONA ROMANA

A BADALONA ROMANAConducte d’Aigües. L'espai forma part dels importants jaciments romans que conserva el Museu de Badalona, però només és accessible una vegada a l'any: quan se celebra el festival romà Magna Celebratio l'últim cap de setmana del mes d'abril. Així que la del dissabte és una oportunitat gairebé única per disfrutar d'aquest tram de 40 metres de conducció d'aigua edificada en època de l'emperador Tiberi per proveir les fonts públiques i les termes de Betulo. Construïda amb volta de canó, és l'única conducció d'aquest tipus a Catalunya, i se suposa és l'últim tros d'un aqüeducte que no s'ha conservat.


UN GAUDÍ POC CONEGUT

Palau Güell. Més tardà en el temps però igual de fantàstic que el Conducte d’Aigües és el Palau Güell, la primera de les obres importants d'Antoni Gaudí, i una de les més desconegudes pel públic. L'encàrrec li va arribar del seu mecenes, Eusebi Güell, que va voler que l'arquitecte li construís un palau urbà com a residència familiar. El resultat va ser una edificació discreta a l'exterior però sumptuosa a l'interior, amb treballs dels millors forjadors, ceramistes i fusters del moment. El terrat, com la Pedrera, té sorpresa: un bosc de xemeneies de trencadís. Recórrer el palau ja mereix la visita, però la Nit dels Museus hi posa un plus: el de la música en directe que amenitzarà tota la vetllada.


REALITAT VIRTUAL PER A UN GENI

The Gaudí Exhibition Center – Museu Diocesà de Barcelona. Més Gaudí ofereix el Museu Diocesà, que l'any passat va transmutar en un espai dedicat al genial arquitecte gairebé completament. El centre conserva la seva col·lecció, que inclou des de l'època romana fins a l'actualitat, i que alberga tresors d'art medieval, però la posa al servei de Gaudí. Així, a través del passat i amb sofisticades eines de futur (realitat virtual, hologrames, audiovisuals i altra tecnologia puntera), el museu explica i repassa tota l'obra de l'autor de la Sagrada Família. També hi ha originals de l'arquitecte, com els llibres amb què estudiava i alguns dels artefactes amb què va crear: compassos, regles i cartabons, a més de fragments de les seves vidrieres lobulars i dos dels bancs que va realitzar per a la Colònia Güell, entre altres.


OBRA MESTRA DE L'ARQUITECTURA

Pavelló Mies van der Rohe. Arquitectura racionalista és el que ofereix Montjuïc amb una de les obres més importants, sinó la que més, d'un dels pares de l'arquitectura moderna: Mies van der Rohe. L'espai va ser encarregat a l'arquitecte per representar la República de Weimar a l'Exposició Internacional del 1929 amb l'objectiu de transmetre la modernitat del país a través de l'arquitectura. I ho va aconseguir. El pavelló és tota una declaració de principis: radical simplicitat estructural i ús d'acer i vidre. Va ser demolit el 1930 i reconstruït al mateix emplaçament el 1986. L'espai val la pena ja per si mateix, però a més durant la nit hi haurà concerts de música de cambra i jazz a càrrec del Conservatori del Liceu.


LLUNA PLENA A MONTJUÏC

Jardí Botànic. No gaire lluny queda el Jardí Botànic. Però allà, com que no hi ha il·luminació artificial, s'hi ha d'anar amb llanterna. Encara que la lluna plena de dissabte ajudarà a la visita d'una part de les 15 hectàrees que ocupa el jardí, l'espai cultural amb més superfície de la muntanya i l'espai que té com a funció preservar i divulgar la vegetació mediterrània. L'equipament, igual que el Pavelló Mies van der Rohe, és herència del 1929, moment en què es va urbanitzar tota la muntanya, encara que va ser remodelat i ampliat a finals dels 90. A més de passejada guiada, hi haurà concert de jazz amb la Free Time Band.


ANTROPOLOGIA I MÚSICA DELS BALCANS

Notícies relacionades

Museu Etnològic. La tercera de les novetats de la muntanya és el Museu Etnològic, que, després de quatre anys tancat per remodelació, va reobrir l'octubre de l'any passat destacant la pluralitat social i la diversitat cultural del país. La Nit dels Museus, doncs, és un bon moment per redescobrir el centre i recórrer les exposicions temporals: ‘Terra de canterers’, una aproximació a la cultura de l'aigua i els seus oficis: terrissaires i saurins. I ‘El sagrat, el profà i la festa’ explora els orígens i la vigència del fet religiós a Catalunya. Però haurà més coses: concerts de música gitana dels Balcans, contes i recital de piano a quatre mans amb Carles Santos i Inés Borràs, i coreografia de l'Esbart Sant Martí.


UNA COL·LECCIÓ ÚNICA

Fundació Ramón Pla Armengol (Mas Ravetllat). L'última parada de la ruta de les novetats és al Guinardó, en el que va ser residència de la col·leccionista Núria Pla Monseny. Un enorme edifici construït per Adolf Florensa el 1930 envoltat de 33 hectàrees de zona verda amb més de 300 arbres, alguns de centenaris. Visitar la finca ja és una delícia, però no n'hi ha prou amb l'exterior, l'interior atresora una de les col·leccions de moble espanyol dels segles XVI, XVII i XVIII més importants, tant per qualitat com per quantitat, que inclou un fons de barguenyos únics. Aquí, a més de música, hi haurà parada de ‘food trucks’. Indispensables per recuperar forces després d'una travessia tan llarga.