Gent corrent

Ibra 'Tomba Tomba': "Si la gent està trista i canto, esclata la primavera"

Músic senegalès. Ha versionat 'L'estaca' amb ritme de reggae. Mentre no li sorgeix algun bolo, canta al metro

«Si la gent està trista i canto, esclata la primavera»_MEDIA_1

«Si la gent està trista i canto, esclata la primavera»_MEDIA_1 / ÁLVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Olga Merino
Olga Merino

Periodista i escriptora

ver +

Ha agafat el seu nom artístic de la cançó emblemàtica de Lluís Llach, però en realitat es diu Ibrahima Sané (Bignona, Senegal, 1985). Va arribar fa deu anys.

-Funciona molt bé la seva versió. ¡Total! És molt encomanadissa, sí. Em va agradar molta la tornada de L'estaca, quan diu que si segueixes estirant, guanyes segur. I per això em dic a mi mateix: «Ibra, tombatomba».

-¿On la va aprendre? Me la va ensenyar Dani Tribó, que va ser el meu cap i ara és el meu amic. És un agricultor ecològic a qui vaig conèixer a Gerb, a Lleida. A ell li interessaven les verdures africanes que jo estava plantant al meu hort. Bé, en realitat no era meu.

-¿Ah, no? ¿De qui, doncs? Em va prestar el tros l'avi Rigoberto, el Rigo, encara que sabia que jo no tenia papers. Em va donar el falçot i em va dir: «Si la neteges de males herbes i la treballes, aquí tens la terra».

-Bona persona. Tots els veïns es van portar molt bé amb mi. Un any després, Dani Tribó em va proposar treballar amb ell, i em va ensenyar L'estaca mentre podàvem els presseguers.

-¡Un moment molt propici! Em va ensenyar dues cançons més en català: Ara que tinc vint anys, de Serrat, i Sóc de l'oest, però jo només he versionat les dues primeres. El Dani sabia que em flipava la música perquè em sentia cantar tot el sant dia.

-I el va recolzar. Sempre. Per internet vaig trobar un grup de reggae a Barna i baixava cada cap de setmana a assajar. No em posava pegues. Si tenia un concertet, me'l respectava.

-Però ara viu aquí. Estava molt a gust a Balaguer, però la música m'estira i no ho puc controlar. Si la gent està trista i em poso a cantar, és com si esclatés la primavera. El meu somni és fer disfrutar la penya amb la meva música, fer-los sentir l'alegria i el bon rotllo. La música és la vida.

-¿I com li va? Visc de cantar al metro i d'algun bolo que va sortint, a vegades a les escoles. No és fàcil, però em trec un jornal. Barcelona és molt internacional i crec que puc fer alguna cosa.

-¿Per què va venir? Vaig treballar com a soldador i vaig estalviar una miqueta de diners. Quan ja vaig ser major d'edat vaig comprendre que amb la meva família no em podria dedicar a la música.

-¿Per què? A casa hi havia els diners justos per anar sobrevivint, però el problema no era aquest. A la meva família no li agrada gens la música perquè són molt, molt religiosos. Casa meva era l'escola alcorànica, i un fill músic, hippy i reivindicatiu els creava un problema.

-Ho entenc. ¿I com va arribar?, ¿en piragua? Sí. La barcassa va sortir de Diogué, una illa enmig del riu Casamange, fins a desembocar a l'oceà Atlàntic. Anàvem 96 persones a bord. Vaig pagar uns 600 euros.

-¿Sabien a què s'enfrontaven? No en teníem ni idea. Els primers cinc dies van ser de navegació tranquil·la, però al sisè van començar unes onades supergrans que aixecaven el vaixell.

-Terrible. Es deu haver sentit molt sol. Sí. Però tinc una espècie de filtre al cap. Ho he passat malament i tot el rotllo, però aquí la gent m'ha tractat superbé. Jo també he volgut integrar-me.

Notícies relacionades

-I sempre somriu. És clar, perquè faig les coses per mi. Jo vaig venir aquí per la meva música.

Ibra Tomba Tomba actua la setmana que ve, el 14 de maig, a Bella Bestia Afro Music Bar (Riera de Sant Miquel, 55).