Les aviadores de Stalin

Liuba Vinogradova relata a 'Las brujas de la noche' la història de les pilots que van lluitar contra els alemanys en la segona guerra mundial

fcasals33511451 lilya   para el libro  las brujas de la noche  de 160426132214

fcasals33511451 lilya para el libro las brujas de la noche de 160426132214

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La moscovita Lília Litviak tenia 21 anys quan va morir el 1943. L'avió que pilotava va desaparèixer en la batalla de Kursk contra els alemanys, a l'Est de Rússia. Lília formava part dels tres esquadrons d'aviació exclusivament femenins que havia creat Stalin. Eren 'Les bruixes de la nit', nom també del llibre de Liuba Vinogradova que ara publica en castellà l'editorial Pasado & Presente. El sobrenom els hi van posar els soldats alemanys, a qui les aviadores fustigaven incansablement, sobrevolant les posicions enemigues en la foscor, amb el motor apagat i produint un brunzit semblant al que se sent quan s'escombra.

Vinogradova pren com a argument la vida no explicada fins ara de Lília, per acostar-nos a aquell grup de dones, joveníssimes i valentes, que van fer trontollar la Wehrmarcht i van minar la moral dels seus homes. Ho fa amb dades i testimonis inèdits d'algunes supervivents, entrellaçant victòries, drames i anècdotes còmiques, com quan les acabades de reclutar van haver de vestir-se amb els enormes uniformes pensats només per a homes.

“He volgut narrar els dos primers anys de la guerra a través de les històries de Lília i les seves col·legues”, afirma la investigadora, en l'entrevista concedida a aquest diari. “Vaig tenir la gran sort de poder trobar diverses persones que van viure i van participar en aquells fets. Moltes de les pilots que van lluitar ja no hi són, però he trobat altres pilots, mecànics i l'operadora que va conèixer Lília personalment i que va parlar amb ella quan era a l'aire”.

RECLUTAMENT URGENT

El 1941 les tropes alemanyes avançaven cap a Moscou i una aviadora i heroïna nacional, Marina Raskova, col·laboradora també amb les forces de seguretat de Stalin, va ser l'encarregada de crear els regiments aeris femenins. La seva crida demanant voluntàries va tenir una resposta multitudinària. “Raskova va rebre centenars de cartes de dones que eren pilots experimentats, o principiants, o aspirants a pilots. Totes elles es morien de ganes d'anar al front, però havien sigut rebutjades. Raskova les va ajudar a realitzar el seu somni”.

Vinogradova, col·laboradora d'historiadors com Antony Beevor i Max Hastings, barreja rigor i passió en un relat sobre els horrors de la contesa i el coratge de Lília i les seves companyes. “Eren dones que havien crescut amb valors comunistes i morir per la pàtria els semblava el més normal, una cosa que és difícil d'entendre ara. Tampoc s'ha d'oblidar que eren molt joves i la mort els fa menys por als joves, perquè els sembla una cosa completament improbable”.

CONTRA ELS PREJUDICIS

Les aviadores també van haver de lluitar contra els prejudicis masclistes dels seus líders, entestats a veure les dones com el sexe feble. “Elles no eren feministes, però eren dones que, per primera vegada en la història de Rússia, van tenir els mateixos drets que els homes. La contribució de les dones durant la guerra va ser vital”, assenyala Vinogradova.

Notícies relacionades

“Evidentment, els pilots femenins van proporcionar un increïble material de propaganda, perquè provaven que les dones poden tenir tant d'èxit com els homes en la difícil professió castrense”. La seva disciplina i determinació a l'hora d'abatre els avions enemics en missions en què moltes van morir no els van impedir disfrutar de moments de plaer. Les dones dels regiments femenins van aprofitar cada paracaigudes de seda capturat als alemanys per fer-se roba interior i altres preces. Tampoc van desaprofitar la més mínima oportunitat, quan es va presentar, de ballar o enamorar-se.

El relat s'acaba amb la mort de Lília l'estiu del 1943. És aquí on començarà el pròxim llibre de Vinogradova, sobre els anomenats 'àngels venjadors', una història sobre 20 dones que van ser franctiradores durant la guerra. “D'aquesta manera podré relatar tota la guerra, vista amb els ulls de les joves noies que hi van participar”.

Temes:

Llibres