Isabel Coixet: "El vídeo promocional dels Goya em va semblar indigne"

La directora de 'Ningú no vol la nit' lluitarà pel màxim guardó amb una pel·lícula rodada en anglès, igual que Fernando León de Aranoa amb 'Un día perfecto'

Els dos títols mesuraran forces amb 'La novia' (Paula Ortiz), 'Truman' (Cesc Gay) i 'A cambio de nada' (Daniel Guzmán)

 

  / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

L’última pel·lícula de la directora catalana, 'Ningú no vol la nit', aspira aquest dissabte a conquistar nou premis Goya, inclosos els de millor pel·lícula i millor direcció. Protagonitzada per Juliette Binoche i rodada a Noruega en condicions extremes, narra l’odissea real d’una dona que es juga la vida per trobar-se amb el seu marit, un explorador obsessionat a ser el primer home a trepitjar el Pol Nord.

–Ja va passar amb 'La vida secreta de les paraules' (2005) i 'Los otros' (2001). Però ¿és estrany que la millor pel·lícula espanyola de l’any sigui en anglès i amb una estrella internacional com a protagonista?

–Coses més rares s’han vist. Però, sincerament, crec que aquest any les coses aniran per una altra banda.

–Es refereix als films 'La novia' i 'Truman'.

–Sí. Em sembla que la cosa anirà per aquí.

–Afirma: «És coneguda la meva nul·la capacitat per als discursos». ¿Portarà el seu preparat per si de cas?

–No. He procurat no fer-ho. Em porta mala sort.

–En un dels vídeos promocionals de la gala, Dani Rovira es burla una mica de vostè.

–Una mica no. Molt. Ningú em va demanar permís i em va semblar indigne. Jo sóc directora. No sóc actriu ni còmica. Moltes persones tenim al·lèrgia als actes socials. Fòbia social, vaja. En una conversa puc ser coherent, però quan he de parlar en públic em suen les mans, em bloquejo. Li passa a molta gent. Qualificar el meu comportament de ridícul em va semblar fatal. Va ser ficar-se amb mi d’una manera gratuïta i lletja.

–Queixi’s a Antonio Resines, president de l’Acadèmia.

–Ja ho he fet. Em va dir que ell pensava que m’havien demanat permís. Em va dir: «Si jo també em poso en ridícul». Però, a veure, ell és actor. Jo no. Estaria bé que em demanessin disculpes. Però aquí ningú demana perdó.

Isabel Coixet

DIRECTORA

"Les meves pel·lícules mai han sortit amb un llançament com surten altres productes comercials. Per una vegada m'agradaria una estrena així. Almenys, sentir-ho"

–Segons la distribuïdora Filmax, 'Ningú no vol la nit' va tenir 63.687 espectadors. ¿Se’n mereixia més?

–Sí, però és el que hi ha. Tret que surtis amb el suport d’una de les dues cadenes que bombardegen constantment des de les nou del matí fins a la matinada. Les meves pel·lícules mai han sortit amb un llançament com surten altres productes comercials. Per una vegada, m’agradaria una estrena així. Almenys, sentir-ho.

–¿Per què no truca a la porta de Mikel Lejarza (Antena 3) o Paolo Vasile (Tele 5)?

–Ho he fet. Però estan en una altra cosa. Per a mi el gran privilegi és seguir explicant històries. Ara estic muntant un projecte preciós de TVE, 'Spain in a day', un dia en la vida d’aquest país. És un concepte que va crear Ridley Scott i que s’està fent en altres països. Hem rebut 22.000 vídeos de gent.

Notícies relacionades

–¿Ja té preparat el model que lluirà dissabte?

–Sí, un vestit negre de Sybilla molt sobri i amb què estic molt còmoda. I una bossa vermella.