CONFLICTE PATRIMONIAL

El Govern intenta blindar les obres de Sixena

El Consell Executiu reforça amb un acord polític el que ja diu la llei sobre els béns protegits

La sala del MNAC on s’exposen les pintures rescatades de la sala capitular del monestir de Sijena.

La sala del MNAC on s’exposen les pintures rescatades de la sala capitular del monestir de Sijena.

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El Consell Executiu d'aquest dimarts ha acordat que els "béns procedents del monestir de Sixena que formen part del fons museístic del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i del Museu Diocesà de Lleida no puguin sortir, en cap cas, de les seves dependències sense la pertinent autorització del conseller de Cultura", segons consta en la nota remesa pel Govern.

El Govern d' El Govern d'Aragó té dues demandes contra la Generalitat per la propietat de les peces del monestir

Un acord que ratifica el que ja recull la llei de patrimoni català i que és un gest polític per "reforçar les garanties legals" ja existents, segons el Departament de Cultura. I que ha sigut provocat tant pel segrest judicial realitzat recentment per la Policia Nacional d'un bressol de plata pertanyent al monestir i en mans de particulars (l'obra era a Barcelona i es desconeix el seu parador actual) com pels dos judicis oberts entre el Govern aragonès i la Generalitat per la propietat i custòdia de les pintures de la sala capitular del monestir, per un costat, i de gairebé un centenar d'objectes provinents també del monestir, per un altre. Peces totes repartides entre el MNAC i el Museu Dioscesà de Lleida.

FRONTS LEGALS 

Mentre el plet de les pintures encara està pendent de resolució en un dels tribunals de Primera Instància d'Osca, el plet presentat per la propietat dels objectes (Aragó en reclama la propietat a Catalunya) ja té recorregut judicial. En aquest cas, un altre tribunal de Primera Instància d'Osca va sentenciar a favor del demandant (el 8 d'abril del 2015) i va dictar una execució provisional de sentència, cosa que significa que els objectes han de tornar a Sixena fins que s'esgotin tots els recursos possibles i hi hagi una sentència definitiva sobre el destí final de les peces. La devolució es va aturar amb la presentació per part de la Generalitat d'un conflicte de jurisdiccions davant el Tribunal Suprem que va acabar dictaminant que el jutjat de Primera Instància té dret a l'execució provisional de la sentència sense perjudici de la propietat dels objectes, cosa que significa que qualsevol dia d'aquests el jutjat decretarà una nova data d'execució. 

TRIBUNAL CONSTITUCIONAL

Notícies relacionades

Són molts fronts oberts, que han portat el Govern a prendre l'acord i així "visibilitzar i explicitar el pes jurídic i legal que ja existeix", apunta Cultura. La nota remesa pel Govern afirma que “l'Executiu entén que la competència de la Generalitat de Catalunya sobre la protecció del patrimoni cultural ha d'estendre's sobre els béns amb valor cultural mentre estiguin ubicats al seu territori, encara que sigui de forma provisional”. I recorda la sentència del Tribunal Constitucional del 2012 que afirmava que la competència relativa a la protecció de dels béns historicoartístics procedents del monestir de Sixena que es troben a Catalunya corresponia a la Generalitat. Una sentència anterior i emesa en un procés judicial diferent dels que ara es dirimeixen.

Les obres procedents de Sixena tenen la consideració de BEIN (Bé Cultural d’Interès Nacional).