LA 63a EDICIÓ DEL PRESTIGIÓS CERTAMEN CINEMATOGRÀFIC BASC

Sant Sebastià comença fort

El festival, que obre avui 'Regresión' d'Amenábar, ofereix una vasta i variada programació

Ethan Hawke i Emma Watson, a ’Regresión’, d’Alejandro Amenábar.

Ethan Hawke i Emma Watson, a ’Regresión’, d’Alejandro Amenábar.

4
Es llegeix en minuts
BEATRIZ MARTÍNEZ

La 63a edició del Festival de Sant Sebastià obre avui les portes per mostrar-nos una selecció del millor cine nacional i internacional de la temporada dins de les seves diferents seccions. Deu intensos dies carregats de pel·lícules, activitats, celebrities, festes i presentacions, en què anirem desgranant la programació d'un certamen que cada any lluita per reivindicar la seva qualitat a cop d'una proposta cinematogràfica variada, sòlida i coherent.

EL GLAMUR

Un firmament d'estrelles

Com tots els anys, l'alfombra vermella es converteix en un dels principals focus d'atenció del festival. Unes edicions ens trobem amb Michael Fassbender arribant en moto a l'Hotel María Cristina, altres amb Hugh Jackman fent fútingper la platja de la Concha. No sabem el que ens depararan aquest any les estrelles convidades, però la seva interacció amb el públic donostiarra sol ser bastant agraïda. Durant aquests dies passaran per Sant Sebastià Sienna Miller, Tom Hiddleston i Luke Evans, Ellen Page, Tim Roth, Emily Blunt i Benicio del Toro.

Encara que el verdader exèrcit de cares conegudes serà espanyol. Només amb la pel·lícula d'Álex de la Iglesia, Mi gran noche, tenim assegurada la presència de Raphael, Hugo Silva, Mario Casas i Blanca Suárez, entre molts altres. Així que les sempre necessàries dosis de glamur i photocall semblen assegu­rades.

PROPOSTES LOCALS

Allau de cine fet aquí

L'equip que lidera el director del festival, José Luis Rebordinos, s'ha caracteritzat en les últimes edicions per intentar aglutinar tots els vessants representatius del cine espanyol. Títols d'autor, cine independent, autors emergents i pel·lícules amb vocació comercial. La presència de títols en aquesta ocasió resulta aclaparadora. Vuit pel·lícules en secció oficial, sis d'elles a concurs, i 12 més disseminades al llarg d'aquesta extensa programació de marcat accent hispà.

Noms consagrats com Álex de la Iglesia, Imanol Uribe o Fernando Colomo presentaran els seus nous treballs en el marc del festival, mentre que l'armada catalana va més forta que mai de la mà de Cesc Gay, Marc Recha i Agustí Villaronga, que lluitaran per la Concha d'Or amb els seus respectius treballs, Truman, Un dia perfecte per volar i El rey de la ­Habana. 

I per començar a obrir boca, la ­inauguració del certamen anirà avui a càrrec d'Alejandro Amenábar, que donarà el tret de sortida amb la seva pel·lícula Regresión, inserida dins dels codis del cine rural americà de terror i protagonitzada per Emma Watson i Ethan Hawke.

NOMS DE PRESTIGI

Autors de referència en el festival

Hi ha alguns autors que ja s'han convertit en referència dins del festival. És el cas de Terence Davis, al qual se li va dedicar una retrospectiva i que va estar present en la secció oficial fa un parell d'anys amb la delicada The deep blue sea. Ara torna amb el seu nou treball, Sunset song, per deixar constància de per què és un dels noms de més transcendència dins del cine europeu actual.

La cinematografia francesa estarà representada pels sempre juganers germans Larrieu, que desembarcaran amb 21 nights with Pattie, protagonitzada per Isabelle Carré, Karin Viard i Sergi Lopez, i també per la inquietant directora d'Innocence, Lucille Hadzihalilovic, que tornarà a submergir-nos en el seu pertorbador univers a Evolution. Un altre dels plats forts, sobretot per als addictes a la literatura de J.G. Ballard, serà comprovar com s'ha traslladat l'univers de l'autor en la pel·lícula High-Rise. El seu responsable és el britànic Ben Wheatly, autor d'obres tan inclassificables com Turistas i A field in England. Mentrestant, Ellen Page i Julianne Moore viuran una història de malaltia i reivindicació dels seus drets com a ­parella a Freeheld, de Peter Sollet, basada en fets reals i que ja sona per als Oscars d'interpretació de l'any que ve

JOIES INTERNACIONALS

De Hsiao Hsien a Charlie Kaufman

Notícies relacionades

El festival de Sant Sebastià també es converteix en un aparador de bona part de producció anual que ha ­passat per altres certàmens de prestigi. Així, podrem veure la pel·lícula per la qual el taiwanès Hou Hsiao Hsien va aconseguir la Palma d'Or a la millor direcció a Cannes, The ­assassin, una delicada peça d'orfebreria estilística. O el Gran Premi del Jurat de Berlín, atorgat al xilè Pablo Larraín per El club, que destapa l'escàndol de les cases de reclusió per a capellans que han tingut ­problemes dins de l'Església i que inaugurarà Horitzons Llatins. També les recentment guardonades a Venècia El clan, de Pablo Trapero, un contundent relat a l'estil Scorsese d'una família de mafiosos argentina, o la veneçolana Desde allá, Lleó d'Or a la Mostra. Moretti, Kore-eda, Jia Kang-ke, Charlie Kaufman són alguns dels noms de prestigi que adornaran la secció de Perles, en què també s'inclou Black Mass, el thriller protagonitzat per Johnny Depp

RECONEIXEMENT

Premi Donostia per a Emily Watson

L'actriu britànica Emily Watson recollirà aquest any el premi honorífic, una cerimònia que tindrà lloc el dia 25. Vam conèixer la intèrpret gràcies a la càmera escrutadora de Lars von Trier en la commovedora Rompiendo las olas i a partir d'aquell moment es va convertir en una d'aquelles presències tímides i lluminoses que adornen qualsevol producció de Hollywood. Ha estat dues vegades nominada als Oscars, la primera gràcies a Von Trier i la segona per interpretar la violoncel·lista afectada d'esclerosi múltiple Jacqueline Du Pré a Hilary i Jackie. Inoblidable i brillant a Embriagado de amor, emotiva a Las cenizas de Ángela, l'actriu ha treballat amb directors incontestables com Robert Altman o Steven Spielberg. Ara corona la seva carrera amb aquest guardó ple d'història.