MÚSICA CONTEMPORÀNIA AL PALAU

José Menor ofereix la integral de piano d'Hèctor Parra

José Menor (esquerra) i Hèctor Parra, ahir, durant un assaig.

José Menor (esquerra) i Hèctor Parra, ahir, durant un assaig. / SOLANGE FORET

1
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

El pianista vallesà José Menor oferirà aquesta nit al Palau de la  Música (20.30 hores) la integral d'obres de piano del seu col·lega Héctor Parra, compositor barceloní de qui estrenarà la seva última obra: Una pregunta (A Jaume Plensa). «Sempre m'han interessat les arts plàstiques», comenta Parra, que ja va dedicar peces a Antoni Tàpies i Gerhard Richter, que també s'inclouen al programa. «Les escultures de Plensa uneixen rotunditat i espiritualitat. Plensa és un humanista de l'art», declara Parra, que ha intentat traslladar aquests conceptes a la música. Defineix la seva nova peça com «un gran murmuri». «És una obra molt tècnica i virtuosa», adverteix, «que alterna moviments que són autèntics remolins amb parts molt lentes».

Aquesta és la primera peça que  estrenarà a Catalunya aquesta temporada com a compositor resident al Palau i l'Auditori. Això permetrà al públic descobrir aquest músic sorprenent lligat a l'Ircam, institució de referència de la música contemporània -les seves òperes de cambra triomfen a Europa-. «Llàstima que el Liceu no s'hagi sumat al projecte», va lamentar.

Notícies relacionades

La seva nova obra explota «la tècnica prodigiosa i la musicalitat de José Menor». Compositor i pianista s'admiren mútuament des que tots dos es van conèixer al conservatori del Bruc a Barcelona. «M'identifico amb l'estil de Parra i especialment amb les seves últimes peces. La seva expressió s'ha tornat més clara, sintètica, visual i directa», diu Menor. L'intèrpret, que va gravar la integral de Joan Guinjoan, aprofitarà la seva immersió en Parra per realitzar un altre disc amb les 10 obres que aquesta nit interpretarà. Suposen uns 70 minuts de música que permetran apreciar l'evolució de Parra des dels seus inicis amb Tres peces per a piano (1999) fins avui, passant per la curiosa Sonata per a piano, una peça que juga amb les cordes del piano i la veu de l'intèrpret.

El concert és un reconeixement a dos músics catalans que ronden la trentena i amb projecció que viuen lluny. Parra resideix a París, i Menor, a Londres. Aquest últim té previst actuar al Carnegie Hall de Nova York i a Berlín i fer una gira per la Xina coincidint amb l'Any Granados el 2016.

Temes:

Música